Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'den Uludere itirazı

        CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal, Uludere olayıyla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında bulunduğu suç duyurusunda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği takipsizlik kararına Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'nde itiraz etti.

        Tanal, suç duyurusu dilekçesini, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bugün verdi. İtiraz dilekçesinde, takipsizlik kararının kaldırılması istendi.

        Uludere olayında temel hak ve özgürlüklere karşı işlenen bir suçun söz konusu olduğu savunulan dilekçede, Anayasa'nın 14. maddesinde, ''Temel hak ve özgürlüklerin kötüye kullanılamayacağının'' düzenlendiğine işaret edildi.

        Bu nedenle, Anayasa'nın, ''yasama dokunulmazlığını'' düzenleyen 83. maddesine istisna bir durumun söz konusu olduğu ileri sürülen dilekçede, ''başsavcılığın, bu durumu göz önünde bulundurmadığı'' kaydedildi ve Gül ve Erdoğan hakkında takipsizlik kararı değil, görevleri sona erene kadar soruşturmanın ertelenmesi kararı vermesi gerektiği ifade edildi.

        Tanal'ın, 18 Mayıs 2012'de bulunduğu suç duyurusunda, ''Ortasu Köyü'nde 'vur' emri veren tüm askeri ve sivil yetkililer'', ''emri uygulayan askeri personel'', ''bombalama için istihbarat sağlayanlar'', ''köylüleri bekleterek toplu katliama zemin hazırlayan askeri personel'' ve Gülyazı Alay Komutan Vekili Albay Hüseyin Onur Güney'in yanı sıra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve ''istihbaratı kabul eden ABD'li yetkililer'' şüpheli olarak gösterilmişti.

        Başsavcılık ise soruşturma sonucunda, Gül ve Erdoğan yönünden evrakı ayırarak, takipsizlik kararı vermişti. Takipsizlik kararında, ''Başsavcılığın, Gül ve Erdoğan hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisi bulunmadığı'' belirtilmişti.

        Diğer şüphelilere ilişkin evrak ise Memur Suçları Soruşturma Bürosu'na gönderilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ