Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Laiklik karşıtıysak AB nasıl bize destek verir?"

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, HABERTÜRK Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş'ın hazırlayıp sunduğu 'Basın Kulübü'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı..

        Bir hesaplaşma mı yaşanıyor?

        Yargı-hükümet ilişkileri hep sorunlu olmuştur. 1950'den beri bugün bizim için kullanılan terimler DP için de AP için de kulanıldı. Muhalefet kesimi gerici, yobaz, antilaik, irtica temsilcisi gibi bir terminoloji kullanıldı.

        Çatışma kapıda bekliyor. Bugün bir gazetenin manşetinde Şerif Mardin'in mahalle baskısıyla ilgili açıklamaları var. Bir kefeye din adamlarını koymuş bir kefeye öğretmenleri ikisini karşı karşıya getiriyor. Din görevlileri öğretmenleri yenmiş diye düşüncesini aktarıyor. Bu çatışma yaratır. Mahalle baskısını çok tartıştık.

        Mesela irtica nedir? Bunun doğru düzgün bir tanımını bulamadık. Hukuki bir tanım değildir. Kitaplarda yok. Siyasi bir tabir. Sürekli tartışıyoruz. Tartıştık tartıştık bir yere gelemedik. 1950'den beri ilerici-gerici, sağcı-solcu diye tartıştık. Kim ilerici kim gerici. Dünün ilericileri bugün nerede? Bunları gözardı etmemek lazım.

        22 Temmuz'da yüzde 47 oy almışken, 8 ayda nasıl parti bu noktaya geldi?

        AB'nin dayandığı temel demokrasi, insan hakları ve özgürlüktür. AB'de laik olmayan, demokrasiyi benimsemeyen ülke yok. Olamaz. Türkiye AB üyelğini bir devlet politikası haline getirmiştir. En büyük adımları bu konuda biz attık. 2002'den sonra çok önemli reformları yaptık. Bugün müzakere yapan ülke olduk. Biz laiklik karşıtı isek AB nasıl oluyor da bizi kabulleniyor, nasıl müzakere yapıyoruz. AB bize nasıl destek veriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ