Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik ‘İranlı 100 ajan Suriye için Türkiye’de’

        MUHARREM ÇAĞLAR - NİHAT ULUDAĞ/ AHT

        Türkiye’nin Suriye’ye yönelik politikasına karşı, mart ayından bu yana yaklaşık 100 İranlı ajanının Türkiye’ye gönderildiği öne sürüldü. Elçilik görevlisi ya da gazeteci görünümünde faaliyet gösteren ajanların, bazı PKK yöneticileriyle irtibatlı olduğu da iddia ediliyor.

        Türk istihbaratı tarafından adım adım izlenen İran ajanslarının, gizli ve askeri belgeleri temin ettikler, sızdırdıkları, Suriyeli muhaliflerle hükümet aleyhine bilgi toplamaya çalıştıkları öne sürülüyor.

        GÖRÜNTÜLER ELE GEÇTİ

        Geçen yıl yakalanan Shahram Zargham Khoeı ve Mohammad Reza Esmaeılpour adlı ajanların kameralarında, İran için çalışan birçok Türk vatandaşının da görüntülerine ulaşıldı. Ajanların, asker ve polis noktalarının koordinatlarını belirledikleri de saptandı. Ayrıca görüntülerde İranlılar'ın PKK'lılarla yaptığı görüşmeleri, MİT'e gönderdi.

        MİT uzmanları, yaptıkları incelemelerde, görüntülerde yer alan kişilerin İran lehine çalıştıkları, konuşmaların İran resmi görevlileriyle PKK'lı şahıslar arasında geçtiğini bildirdi. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı emriyle, ajanlarla bağlantısı olanlar takibe alındı.

        PKK'YA KOORDİNAT VERDİLER

        Iğdır’daki “devletin güvenliğine ilişkin bilgilerin temin edildiği’’ iddiasına yönelik soruşturmada 7 kişi tutuklandı. Ağrı, Van, Iğdır ve Kocaeli’nde gözaltına alınan Türk vatandaşı 9 kişiden 8’i savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilirken, 1 kişi serbest bırakıldı. Asker ve polis noktalarının koordinatlarını PKK’ya verdiği, İran istihbarat örgütü SAVAMA’ya bağlı olarak Iğdır’da faaliyet gösterdiği iddia edilen 8 kişiden 7’si mahkemece tutuklanırken, 1’i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Zanlıların evlerinden 1 adet Kalaşnikof ile İran’a iletilmek için hazırlanmış çok sayıda el yazılı istihbarat dokümanı çıkmıştı. İran uyruklu bir ajanın ise operasyon öncesi İran’a geçtiği bildirilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ