Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Erzurum’da 7 kişinin tutuklandığı İranlı ajanlarla ilgili soruşturmada çarpıcı bilgilere ulaşıldı.

        Nihat ULUDAĞ / AHT

        Türkiye’nin Suriye politikasına karşı gönderilen İranlı ajanlarla ilgili soruşturmada önemli bilgilere ulaşıldı. İran adına ajanlık yaparken Iğdır’da yakalanan ve önceki gün sevk edildikleri Erzurum’da tutuklanan 7 ajanın üzerinden çarpıcı dokümanlar çıktı. Bu dokümanlara ve şüphelilerin ifadelerine göre İranlı ajanların faaliyetleri şöyle:

        - İranlılar, Van Çaldıran’daki bazı devlet kurumları ve önemli şahıslarla ilgili para karşılığında bilgi istedi. - Devrim Muhafızları’na bağlı Pastar ve Askeri İstihbarata bağlı Sipah, Türkiye’nin doğusuna yönelik bilgi topladı.

        ‘TIR’LARI KİM TAKİP ETTİ?’

        - İran, askeri kurumlar, valilik, bazı şirketler ve Iğdır Aralık çevresiyle ilgili bilgi istedi.

        - İran, geçen yıl Suriye’ye silah sevkıyatı yaparken Kilis’te yakalanan İran TIR’larının nasıl yakalandığının muhbirlerden araştırılmasını istedi. Ayrıca muhbirlerden TIR’ları takip eden ve peşine düşenlerin isimlerinin de istendiği tespit edildi.

        - Doğu sınırında mazot kaçakçılığı yapan gruplara kolaylık sağlayan İranlı görevlilerin, karşılığında Türkiye ile ilgili bilgiler aldıkları da anlaşıldı.

        MİT BİNALARINI SORDULAR

        İranlı ajanların en çok şu bilgileri muhbirlerden alıp ülkelerine aktardığı öne sürüldü: “Hükümet yetkilileriyle ilgili bilgiler, Suriyeli sığınmacılar, AK Parti seçmen kitlesi, askeri birlikler, bazı şirketler, MİT binaları, hükümet politikaları, PKK’lılar, Türkiye’nin Suriye politikası.”

        BİRİ TUTUKLANDI BİRİ FİRARDA

        TÜRKİYE’deki muhbirlerle, İran’daki ajanlar arasında köprü görevini Yaghoub (Yakup) Ahnoukhosh isimli bir İran Azerisi yürüttü. Bilgileri Iğdırlı Timur A. adlı bir Türk vatandaşı verdi. İranlıların, muhbirleri genellikle Iğdır ve çevresinde yaşayan Caferilerden seçtiği belirtildi.

        YAGHOUB AHNOUKHOSH: 20 Mart 2012 tarihinde İran casuslarına kuryelik yapan İranlı Yaghoub Ahnoukhosh’un emniyet birimlerince durdurulması sonucunda, üzerinden Timur A.’nın verdiği 4 sayfalık istihbarat raporu çıktı. İran Azerisi, Caferi. Türki-ye’de akrabaları olduğu değerlendiriliyor. İran istihbaratına eleman temin ediyor. İran’ın Iğdır’da yürüttüğü istihbari operasyonlarda yönetici pozisyonunda. Şu an firari durumda.

        EL YAZISI NOTLAR SAVCIDA TİMUR A.: Kendi el yazısıyla hazırladığı ve İran istihbarat elemanına teslim ettiği istihbarat notları polis uygulamasıyla ele geçirilen Timur A., evli ve 4 çocuk babası. Timur A.’nın İranlı ajanlara bilgi verirken çekilmiş görüntüleri ele geçirildi. 1 yıldır istihbarat birimlerinin yakın takibinde. İranlı Yaghoub Ahnoukhosh aranıyor. Timur A.’nın İranlı ajanla buluşması böyle görüntülendi Timur A.’nın İranlı ajanla buluşması böyle görüntülendi.

        PARA TRAFİĞİ DÖVİZ BÜROLARI

        Arif AKDOĞAN/ANKARA

        İranlı ajanlar soruşturması, geçen yıl tutuklanan 2 İranlı ajandan ele geçirilen kameralardaki verilerin kurtarılması sonucu başladı. Görüntülere göre SAVAMA ajanları ile görüşen 2 PKK’lı terörist, Türkiye’de girdikleri çatışmada 8 askeri kaçırdıklarını anlatırken, İranlı istihbaratçılar, kaçırılan askerler ve şehit düşen askerler hakkında detaylı bilgiler sordular. Özellikle askeri birlikler ve polisin bulunduğu yerlerin koordinatlarını öğrenmeye çalıştılar.

        GÖRÜŞME KAYDI

        İran istihbarat örgütü SAVAMA, Türkiye’deki muhbirlerine para aktarımını banka yerine döviz büroları üzerinden gerçekleştirdi. Böylece muhbirin banka hesabında bir hareketlilik ve İran’dan para akışı görülmedi. Teknik takip sonucu, askeri birlikler hakkında bilgi veren Timur A. ile İran istihbarat elemanı A.A. arasında para aktarımıyla ilgili geçen konuşma şöyle deşifre edildi:

        İran istihbarat elemanı A.A.: Dedim sen gelmiyor musun İran’a?

        Iğdırlı Timur A.: Yok valla ben gelemiyorum

        İranlı ajan A.A.: Sen ne zaman gelebilirsin?

        Timur A.: Valla yapamıyorum pasaportum bitmiş henüz çıkaramadım

        İranlı ajan A.A.: Pasaportunu şey yap benim de pasaportum kayboldu benim 9-10 güne pasaportum olmayacak dedim sen geleydin biraz ... para var belki götürürdün

        Timur A.: Valla gelemiyorum da pasaportumu çıkarayım

        İranlı ajan A.A.: Ne kadar sürer pasaportun?

        Timur A.: Valla 20 gün çeker İranlı ajan

        A.A.: Yaklaşık 8000-9000 elbise paran var gelip götürürdün ben de senle gelecektim bu sefer

        İKİNCİ GÖRÜŞME

        Bu görüşmeden sonra Timur A., kendi motoruyla İran istihbarat elemanı Yaghoub Ahnoukhosh’u alarak buluşma yerine götürüyor.

        Timur A.: Ya ben senin emanetlerini hazırlamadım da

        Yaghoub Ahnoukhosh: Sen şimdi yapmamış mısın?

        Timur A: Yok valla ben yapmamışım

        Yaghoub Ahnoukhosh: Ee şimdi nasıl vereceksin?

        Timur A.: Yok valla eğer gideceksen, hazır bişey yok eğer yarın gideceksen olur

        ÜZERİNDEN Muhbirler (sırtı dönük) sınırda İranlı güvenlik güçleriyle görüştü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ