Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Şimdi MİT'çiler konuşacak

        GAZETE HABERTÜRK / ZÜLFİKAR ALİ AYDIN

        Mahkeme, eski MİT müsteşarları Şenkal Atasagun ve Teoman Koman'ı Ergenekon davasında tanık olarak ifadeye çağırdı.

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 65'i tutuklu 274 sanıklı Ergenekon davasının dünkü 233'üncü duruşmasında mahkeme önemli bir karar aldı. Mahkeme, iki eski MİT müsteşarının da aralarında olduğu 20 kişinin tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Sanık ve avukatların, tanık dinletme taleplerini değerlendirdiklerini belirten Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese dinlenilmesine karar verilen isimleri sıraladı. İsimler arasında iki eski MİT müsteşarı Şenkal Atasagun ve Teoman Koman, AK Parti Milletvekili Şirin Ünal, CHP Milletvekili Emrehan Halıcı dikkat çekti.

        '1.ORDU HAZIR'

        Atasagun'un adı Ergenekon Şeması'nın hazırlandığı dönemde MİT Müsteşarı olması nedeniyle sık sık gündeme geldi. Atasagun ayrıca Mustafa Balbay ve Cumhuriyet Gazetesi'nin yöneticileri ile 30 Mayıs 2003'te yediği yemek sırasında söylediği ileri sürülen şu sözlerle de anıldı: "İstanbul'dan ihbar mektupları geliyor ve önemli. Birinci Ordu'da her şey hazır, ihtilale hazırlanıyorlar. Genelkurmay Başkanı Özkök'le tanışın."

        'DERİN DEVLET'

        Eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman MİT Müsteşarlığı da yaptı. Susurluk Kazası'nda ortaya atılan "Derin Devlet" iddialarıyla adı gündeme geldi. JİTEM'i kuran ve yöneten isim olduğu iddia edildi. JİTEM'in Güneydoğu'daki faaliyetleri sırasında Hizbullah'ın sokak ortasında işlediği cinayetlerde Hizbullah'ı koruduğu iddiaları ortaya atıldı. Susurluk Komisyonu tarafından ifadeye çağrıldı ancak MİT Müsteşarlığı yaptığı gerekçesiyle ifade vermedi.

        SIR ŞEMA

        TUNCAY Güney'in İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nde verdiği ifade ile birlikte MİT'e zarf içinde ulaşan 7 ayrı CD içinde Ergenekon yapılanmasına dair iddialar yer almış ve MİT bu CD'ler ile açık kaynaklardaki bilgiler ile Ergenekon Şemasını hazırlamıştı. MİT şemadaki isimler ve CD içindeki bilgilerin "teyit edilmemiş" ve "İstihbarata dönüştürülmemiş" olduğunu bu nedenle delil niteliği taşıyamayacağını bildirince mahkeme şemada yer alan isimlerin açıklanmamasına karar vermişti.

        'Atasagun bana getirdi'

        HİLMİ Özkök, Ergenekon davasında verdiği ifadesinde, Atasagun tarafından kendisine bir şema gösterildiğini belirterek, "Hâlâ üzerinde işlem yapılabilecek bir evrak olarak düşünmüyorum. Tutarsızlık vardı. Şemada kıdemsiz komutanlar kıdemlilerin üstünde yer alıyordu. Ben belgeyi İstihbarat Başkanı'na gönderdim" demişti.

        ŞİRİN ÜNAL AK Parti Milletvekili

        TÜMGENERAL rütbesiyle görev yaparken emekI i oldu ve AK Parti Mil Ietveki I i seçildi. "Hükümete karşı kara propaganda" amacıyl a kurulduğu iddia edil en internet site I eriyI e ilgi I i, tutukI u sanık Albay Ziya İlker Göktaş'ın ifadesinde adı geçti: "Andıç belgesi ortaya çıktıktan sonra, Harekât Başkanveki I i Tümg. ÜnaI ' In yanına gittik. Daha sonra Dursun Çiçek de geldi. Bizimle konuştuktan sonra Genelkurmay 2. Başkanı Hasan Iğsız'a gitti. Tanıklığına başvurulmalı" demişti.

        EMREHAN HALICI CHP Milletvekili

        BAŞBAKAN Bülent Ecevit'in yakınındaki isimlerden biri. Ergenekon davasında Ecevit'in tedavi gördüğü hastanede yanlış tedavi uygulanarak, öldürülmek ve bu yolla hükümetin düşürülmek istendiği iddiaları sorulacak.

        İşte dinlenecek diğer tanıklar:

        ■ Eski Emniyet Amiri Ahmet İhtiyaroğlu

        ■ Gazeteci Tayfun Devecioğlu

        ■ Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş

        ■ Eski İstanbul J. Komutanı Ali Ergülmez

        ■ Haluk Yurtsever, Ali Esenler, Erkan Çınar, Faruk Demir, Kemal Karademir, Yürkay Tüdeş, Mustafa Nemli, Burak Güneş, Mustafa Erkan, Ramazan Selçuk, Mesut Gülger ve Özcan Erdoğan

        Mahkeme, Yurtsever, Aydıntaşbaş ve Özdemir'in bugünkü duruşmada dinleneceğini açıkladı.

        Teoman Koman

        Eski MİT Müsteşarı (1988-1992)

        Halen 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu.

        Şenkal Atasagun

        Eski MİT Müsteşarı (1998-2005)

        Ergenekon Şeması onun döneminde oluşturuldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ