Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Ergenekon dedikoduları 2006 yılında yapılıyordu"

        Serkan AKKOÇ-AHT

        Ergenekon Davası'nın 234'ncü duruşmasında tutuksuz sanıklarından Yalçın Küçük ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in savunma tanığı Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş da dinlenildi.

        İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in, esas hakkındaki savunmasına kadar duruşmalardan men cezası almasına rağmen savunma tanığı Aydıntaşbaş'ın gelmesi nedeniyle duruşmaya katılmasına izin verildi.

        Milliyet Gazetesi yazarı Aslı Aydıntaşbaş, duruşmanın öğleden sonraki bölümünde salona alındı. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel ve Başkan Hasan Hüseyin Özese, Aslı Aydıntaşbaş'a Basın Kanunu'na göre haber kaynağını açıklamama hakkı olduğunu anımsatarak, "Ergenekon Analiz-Devletin Yeniden Yapılanması" başlıklı belgesinin kendisine nasıl ulaştırıldığını sordular.

        Belgenin Sabah Gazetesi'nin Ankara temsilciliğine bir zarf içerisinde bırakıldığını söyleyen Aydıntaşbaş, "O dönem henüz Ergenekon davası açılmamıştı ve bu kadar tartışılmamıştı. Ergenekon her yerde tartışılıyordu. Doğu Perinçek'in de adı geçiyordu. Danıştay saldırısından sonra Muzaffer Tekin ile ilgili haberler yayınlanıyordu. Doğu Perinçek ile konuşmanın iyi bir gazetecilik olduğunu düşündüm ve Yavuz Abi'den (Yavuz Donat) yardım istedim. Yavuz Donat, Doğu Perinçek'i Sabah Gazetesi'nin Ankara bürosuna çağırdı. Bu görüşmeyi 1 Haziran 2006'da Sabah Gazetesi'nde yazdım" diye konuştu.

        Aydıntaşbaş şunları anlattı: "Adının ?Ergenekon Analiz Yeniden Yapılanma' olduğunu şimdi öğrendiğim belgeyi Doğu Perinçek'e gösterip ?Bunu sizin yazdığınız söyleniyor. Siz mi yazdınız" diye sordum. Doğu Perinçek inceledikten sonra ?Ben yazmadım' dedi. İsteği üzerine bir fotokopisini Perinçek'e verdik. "

        Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Ergenekon iddianamesinin temel dayanaklarından olan "Ergenekon Analiz-Yeniden Yapılanma" belgesinin Sabah Gazetesi'nde "Derin Devletin Anayasası" başlığıyla sunulduğuna dikkat çekerek, "Nereden biliyordunuz? İstihbarat ve emniyet çevrelerinin 'Ergenekon' adlı varlığı bilinen derin devleti bildiğini yazıyorsunuz. Danıştay saldırısı 17 Mayıs 2006'dadır, hatırlatayım. 1 hafta sonra 26 Mayıs'ta bu belgeyi yayınlıyorsunuz. İçerisinde akademisyenlerin, askerlerin olduğu derin devletin yapısını anlatıyorsunuz. Muzaffer Tekin'den bahsediyorsunuz. Bu bilgiler bu belgede yok.Nereden biliyorsunuz?" diye sordu.

        Aslı Aydıntaşbaş, "Böyle bir dedikodu vardı. Bu belge bana gelmişse Ankara'da birçok kişiye gelmiştir" dedi.

        Savcı Pekgüzel'in "Mustafa Balbay ile görüşüyor muydunuz? Bu belgeden ona da söz ettiniz mi?" sorusu üzerine "Balbay meslektaşım, tanıyorum ama yakın bir görüşmemiz yoktu" diye konuştu.

        Aslı Aydıntaşbaş, sorular üzerine Ergenekon-Analiz belgesinin adını bilmediğini, ancak kendisine gönderilen bu belgeyi Yavuz Donat'a göstermediğini anlattı. Aydıntaşbaş "Sabah Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı'ya gösterdim. ?Çok önemli' olduğunu söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ