Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen 4. Olağan Büyük Kongresi'nde konuşuyor

        Haberturk.com

        Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen 4. Olağan Büyük Kongresi'nde 2.5 saatlik bir konuşma yaptı. Erdoğan, zaman zaman duygusal anların yaşanmasına neden olan konuşmasına, Sezai Karakoç'un "Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine" adlı şiirini okuyarak başladı.

        Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

        "Bu coşkuyu yaşattığı için Rabbime hamd ediyorum"

        "Rabbime bize bu heyecanı, bu coşkuyu yaşattığı için hamd ediyorum. Ülkemize, milletimize, halka hizmet aşkı veren Allah'a hamd ediyorum. Hepsinden öte bize böyle bir muhabbet bahşettiği için, bize böyle yol arkadaşları bahşettiği için, kardeşlerimle birlikte yol yürümeyi bahşettiği için Rabbime sonsuz kere hamd ediyorum. Bu salonda Türkiye var. 81 vilayet, 75 milyon var. Bu salonda Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Avrupa, Afrika var. Bu salonda kardeşlik var. Bugün insanlığın, dünyanın kalbi bu salonda atıyor. Sizin yürekleriniz tüm dünyaya umut dağıtıyor.

        "Suriye'nin tüm kahramanlarını saygıyla selamlıyorum"

        Bugün buradan Suriye'nin tüm kahramanlarını saygıyla selamlıyorum. Buradan insanlığa bir abide gibi yükselen Kudüs'ü hasretle selamlıyorum. Mekke'yi Medi'ye hürmetle selamlıyorum. Dünyanın bütün başkentlerine kardeşlik selamlarımı iletiyorum.

        "Kadın kollarımızı hassaten selamlıyorum"

        Bu teşkilat tüm övgüleri hak ediyor. 14 Ağustos 2001'den beri çalışan tüm gönüldaşlarımı selamlıyorum. Kardeşlerim elbetteki kadın kollarımızı bugün hassaten selamlıyorum. Anadolu'yu Trakya'yı adeta bir oya bir nakış gibi işleyen kadın kollarımıza bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Onlar yeri geldi kapı kapı dolaşarak fakiri buldular, gurebayı buldular yardım eli uzattılar.

        "Şehitlerimizin hatıralarını asla yere düşürmeyeceğiz"

        Size buradan bir kez daha söz veriyorum. Şehitlerimizin hatıralarını asla yere düşürmeyeceğiz. Şehitlerimiz karşısında asla mahcup olmayacağız. Şehitlerimizin suyu yüzü hürmetine vatan için millet için çalışmaya devam edeceğiz.

        "O günleri biz göremeyeceğiz ama..."

        Bizim yolumuz Sultan Alparslan'ın, Gazi Mustafa Kemal'in yoludur, merhum Adnan Menderes'in, Turgut Özal'ın, Necmettin Erbakan'ın yoludur. Yani bizim yolumuz sevginin, kardeşliğin, birleştirmenin, kucaklamanın yoludur. Buradan bir şey daha hatırlatmak istiyorum o günleri bizler göremeyeceğiz. Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı dışında başka bir hedefimiz daha var. O da bu kuruluşun 1000. yılı. Hedef 2071'dir. Rabbim izin verirse gençler, biz 2023'ü sizler 2071'i inşaa edeceksiniz. Allah'tan başka zafer sahibi yoktur.

        "Türk'ün, Kürt'ün herkesin partisiyiz"

        Biz gönülleri fethetmek için yola çıktı. Elde edilen büyük başarılar sadece AK Parti'nin değil tüm milletin zaferidir. Biz kendisine oy veren ve onların teveccühüyle yetinen bir parti değiliz. Biz herkesin partisiyiz. Biz Türkiye partisiyiz. Biz 75 milyonun Türk'ün, Kürt'ün herkesin partisiyiz. 10 yıl boyunca kimsenin hayat tarzına karışmadık. Herkesin hayat tarzına saygı duyduk. Herkesin hayat tarzını garanti altına aldık.

        "Bu anamuhalefet partisi var ya..."

        Kardeşlerim bu anamuhalefet partisi var ya. Bütün darbelerin ya fikren ya fiilen içerisindedir.İçerisinde olmayan bir darbe yoktur. AK Parti, 1923'teki kuruluş ruhunu taşıyan bir partidir. AK Parti vesayetçi rejimi, demokrasi ile buluşturan bir partidir. AK Parti Türkiye'yi normalleştiren bir partidir. Yüz 99'la bile iktidar olsak yüzde 1'in hakkını korumak bizim boynumuzun borcudur.

        "Milletin kutsallarına karşı savaş yürütüldü"

        Türkiye'de milletin kutsallarına karşı aleni bir savaş yürütüldü. Bu ülkede camilerin kapılarına kilit vuruldu. Camiler ahıra, müzeye çevrildi. Kur'an okumakta öğrenmekte engellendi. Kim bu CHP zihniyeti tarafından. Sakal bıyıktan giyim kuşama kadar standart bir insan tipi yaratılmaya çalışıldı. Bazı vatandaşlar makbul görülürken, bazılarına tehdit yaftası yapıştırıldı. Bu zihniyet 1960 müdahalesiyle rejimin genlerine kadar işledi. 1960 müdahalesi ile Adnan Menderes'i asanlar ondan sonraki başbakanlara adeta eğer devletle millet arasındaki mesafeyi kapatırsanız akıbetiniz bu olur dediler. Halkı müslüman olan ülkede demokrasinin en ileri şekilde yaşatıldığını herkese gösterdik. Biz beyaz gömleğimizi, kefenimizi giyerek yola çıktık.

        "Bu ülkede artık hiç kimse faili meçhul cinayet işleyemez"

        Devlet ile millet arasında asla mesafe olamaz. Büyük devlet milletiyle el ele olan devlettir. Hiç kimse devletin bekasını kbahane ederek hukukun dışına çıkamaz. Bu ülkede artık hiç kimse sırtını devlete dayayıp faili meçhul cinayet işleyemez, millete tepeden bakamaz. Bzi milletin fıtratına aykırı işler yapmıyoruz. Devletin hücrelerine sirayet etmiş çetelerle mücadele ettik ediyoruz. Bu ülkenin enerjisini azaltan asalaklarla mücadele verdik, mücadele ediyoruz. Bu ülkede statüko kendisine zemin bulamayacak. AK Parti ile bu ülkede darbeler dönemi bitmiştir.

        "Terörün piayasası oluşmuş"

        10 yıl süresinde teröre karşı verdiğimiz mücadelede hep yalnız bırakıldık. Biz bu meseleyi çözeceğiz dedi. Enellemelere karşı yolumuza devam ettik. Bu ülkede terörün siyaset alınıp siyaset satılan bir piyasası oluşmuştur. Teörürün üzerinden Hükümeti yıpratmak gibi insanlık dışı yollara tevessül ettiler.

        Bu ülkenin anamuhalefet partisi terörün dileyle siyaset yapıyor.

        "'Evet' diyorsanız oturup konuşalım"

        Ben buradan Anamuhalefete sesleniyorum. Bzi hazırız, hazırsanız ben arkadaşlarıma görevi verdim. Terör konusunda 'evet' diyorsanız oturup konuşalım. Çünkü milleti aldatmaya hakkınız yok, hakkımız yok. Yapılacak bir şey de varsa biz bunu yapmıyorsak hesabını da veririz. Çünkü biz gözü yaşı anne ve babalar görmek istemiyoruz. Ve bunu buradan hatırlatıyorum tüm milletim buna şahit olsun diyorum. Sadece güvenlik güçleriyle terörle mücadele olmayacağını bilen bir iktidarız. Muhalefet tarafınfan yalnız bırakılmamıza rağmen bu mücale devam edecek. Örgütün karşısındaki tek güç AK Parti'dir.

        "Kürt kardeşlerim bir adım atsın istiyoruz"

        Kürt kardeşim vicdanıyla düşünsün. Hangi hükümet bu kadar cesur adımlar atmıştır? Faili meçhul cinayetlerin arkasına AK Parti düşmüştür. AK Parti Kürt kardeşlerinin sorunlarının çözümü için son derece samimi adımlar atmıştır. Biz Kürt kardeşlerimiz için yüzlerce adım attık, artık onlardan bir adım ekliyoruz. Teröre karşı yeter artık demelerini bekliyoruz. Bugünden itibaren yeni bir sayfa açıp, Kürt kardeşlerimle doldurmak istiyoruz. İnadına demokrasi, inadına barış, inadına kucaklaşma, inadına kardeşlik.

        "İsrail özür dilemedikçe ilişkilerimizi gözden geçirmeyeceğiz"

        4 kıtada şehitliği olan bir millete sizin Afganistan'da Somali'de ne işiniz var diyemezsiniz. AK Parti olarak mazlum, her halka yardım götürüyoruz. Mısır'ın da katkılarıyla inanıyorum ki Filistinli kardeşlerimiz için daha rahat uyumaları için elimizden geleni yapacağız. İnsani yardım götüren gemilerimize saldıran İsrail; özür dilemedikçe, şehitlerimizin ailelerine tazminat ödemedikçe, Filistin üzerinden abluka kalkmadıkça ilişkilerimizi asla gözden geçirmeyeceğiz. Ermenistan, Ermeniler onların yanında yer alanlar içeride ve dışarıda farketmez bilsinler ki, Azeri kardeşlerimizin hakları yerine gelmedikçe bizim tutumumuzda da bir değişme olmayacaktır.

        "Medeniyetler çatışması istemiyoruz"

        İslamafobi insanlık suçudur. Batı'nın islamafobi karşısında sessiz kalmasını kabul edemeyiz. Almanya'ya sesleniyorum... Başörtülü kızlarımıza uygulanan şiddete bir son verin. Fransa'da karikatür krizini doğurmak isteyenler var. Buna karşı durun. Aksi taktirde medeniyetler çatışmasına sebebiyet verirsiniz. Biz bunu istemiyoruz. Biz Libya'da ABD Büyükelçisi'ne yapılanlara da karşıyız.

        "Rusya'ya, Çin'e ve İran'a sesleniyorum"

        Suriye'de bir zalim iktidar var. Ve şu anda 30 bin kardeşimiz öldürüldü, 250 bine yakın göç var. Bunun 90 binini biz misafir ediyoruz. Biz elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz. Rusya'ya, Çin'e ve İran'a sesleniyorum. Tavrınızı gözden geçirin. Bu zalim yönetimin yanında olanları tarih affetmeyecek.

        "Kılıçdaroğlu'nu tazminata mahkum etmekte bıkmadım"

        Biz kendi Başbakan'ına hain diye bir anamuhalefetle nereye gidelim. Ben bunu tazminata mahkum etmekten bıkmadım, bıkmayacağım. Kayseri'de belediye başkanım açtığı tüm davaları kazandı. Ama bu bıkmadı, devam etti. Şimdi belediye başkanım ondan kazandıklarını Kayseri'de sucuk olarak halka dağıtıyor.

        "IMF'ye borç vereceğiz"

        IMF'ye şu anda borç 1,3 milyar dolar. Nisan'da bitiriyoruz, Nisan'da inşallah sıfırlıyoruz. Yatırımlar yoğun bir şekilde devam ediyor ve şimdi IMF ile teknik müzakereleri yapıyoruz. IMF'ye 5 milyar dolar borç vereceğiz.

        "Yassıada demokrasi ve özgürlük adası olacak"

        Dev şehir hastaneleri kurulacak. Marmaray önümüzdeki yıl açılıyor. Karadeniz'i marmara'ya bağlayacak Kanal İstanbul'un proje hazılıkları bitmek üzere. Yassıada'yı yanındaki ada ile birlikte demokrasi ve özgürlük adası haline getireceğiz. Ankara savunma sanayinin merkezi oluyor. Şehit yakınları ve gazilerin toplu taşımalarda ücretsiz yararlanması için düzenleme yapıyoruz. 1128 Baraj ve göleti tamamladık. 11 milyon dekar sulama alanı kazandırark 55 milyon dekara çıkardık. 4 bin civarında vakıf eseri restore edildi.

        "Yeni anayasa konusunda kararlılığımız tam"

        Yeni anayasa konusunda kararlılığımız devam ediyor. Yeni siyasi sistem konusunda kararlılığımız tam. Masadan çekilen kaçan olmayacağız. Hangi parti bizimle bu işi yapmaya hazırsa, azami müşterekleri gerçekleştirerek yeni anayasayı yapacağız.

        "Ailem, eşim, çocuklarım beni affetsinler..."

        Bundan 13 yıl önce cezaevine giderken evimin önünde toplanış arkadaşlarıma bir şey söyledim.

        Pınarhisar Cezaevi'ne giderken arkadaşlarıma bunun bir veda olmadığını söyledim. İnşallah bitmeyen bir şarkının içerisindeki bir es'tir dedim. Bundan 13 yıl önce evimin önünden cezaevine giderken yaptığım bu konuşma belki bir temenni ve duaydı. Rabbim bu duayı kabul etti. Ailem, eşim, çocuklarım beni affetsinler, dava uğruna, millete sevda uğruna onları ihmal ettim.

        "Bu davaya fitne fesat sirayet edemez"

        Ülkeme, hizmet etmeye devam edeceğim. Bu dava içinde bu davayı omuzlayacak çok arkadaş var. Bu davada nifak olmaz, olmamalıdır. Bu davaya fitne fesat sirayet edemez. Biz manşetlere karşı şerbetliyiz. Biz manşetlerle çarpışarak bugünlere geldik. Tüzüğümüz gereği ben bu genel kongrede son kez aday oluyorum. Allah ömür verirse farklı görevler, farklı unvanlar altında yine bir olacağız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ