Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Galatasaray Üniversitesi'nde yangın!

        ERAY EROLLU/AHT

        Galatasaray Üniversitesi’nin tarihi binasında çıkan yangına müdahale için gelen itfaiye “Yangın yok” diye zabıt tutarken, çatıdan yükselen alevler 142 yıllık binayı yuttu. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Cağaloğlu’ndaki tarihi binası da geçtiğimiz günlerde ihmaller sonucu yanarak yok olmuştu.

        Galatasaray Üniversitesi’nin Ortaköy’deki tarihi binası yandı. Üniversitenin bazı birimlerinin ve öğretim görevlilerinin odalarının yer aldığı binada saat 19.30 sıralarında yangın çıktı.

        Yangına ilk olarak güvenlik görevlileri yangın tüpleriyle müdahale etti. Olay yerine gelen Beşiktaş İtfaiyesi “Yangın yok” diye tutanak tuttuğu sırada 3. kattan birden alevler yükselmeye başladı. Öğrenciler hızla tahliye edilirken, yangının büyümesi üzerine olay yerine Beyoğlu, Şişli, Fatih ve Seyrantepe itfaiye ekipleri de geldi. Rüzgârın etkisiyle yangın karadan kontrol altına alınamayınca, denizden de müdahale edilmeye başlandı. Yangın yaklaşık 3 saatlik müdahaleyle kontrol altına alınırken tarihi binanın 3. katı ile çatı katında büyük hasar meydana geldi.

        YANGININ NEDENİ ELEKTRİK KONTAĞI

        Galatasaray Üniversitesi Rektörü Ethem Tolga, yangının elektrik kontağından çıktığını tahmin ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Saat 19.00 civarında bir öğretim üyesinin odasından bir elektrik kontağı marifetiyle işte bir duman söz konusu oluyor. Sonra yangın alarmı çalıyor. Güvenlikçiler hemen gelip müdahale ediyorlar, söndürüyorlar daha doğrusu alev bile yok. Dumanlı yere köpük sıkıyorlar. Sonra itfaiye geliyor, itfaiye yangın söz konusu olmadığı için zabıt tutarken ondan sonra çatıda işte dumanlar çıkıyor, daha sora alev alıp gidiyor. Bizim tahminimiz elektrik kablolarından yangının yürümüş olması, yani görünmeyen kısmından yürümüş olması ve çatıya kadar devam etmiş olması.”

        İHMALLER ZİNCİRİ TARİHİ YUTUYOR

        Cağaloğu’ndaki 150 yıllık İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası da 25 Aralık 2012’de çıkan yangında kullanılamaz hale gelmişti. Yangın ihbarının geç yapıldığının iddia edildiği yangında gizli belgelerin bulunduğu Kozmik Büro’dakiler dahil tüm belgeler yok olmuştu.

        ABDÜLAZİZ DÖNEMİNDE İNŞA EDİLMİŞTİ

        Yanan bina, Galatasaray Üniversitesi tarafından kullanılan, Feriye Sarayları olarak da bilinen ve Çırağan Sarayı’nın müştemilatı olan binalardan. 1871 yılında Sultan Abdülaziz döneminde Mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilen ve resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahilsarayı olan ana bina, uzun yıllar Galatasaray Lisesi’nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu ’na tahsis edildi. 1992 yılında da üniversiteye devredildi. Binada, idari birimlerin bir kısmı ile Hukuk, İİBF ve İletişim Fakültesi sekreterliklerinin ve bu fakültelerde görevli öğretim üyelerinin büroları bulunuyordu. Abdülaziz döneminde inşa edilmişti

        KABATAŞ LİSESİ'NDEKİ YATILI OKUYANLAR TAHLİYE EDİLDİ

        Galatasaray Üniversitesi'nde akşam saatlerinde çıkan yangın sonrasında bitişiğindeki Kabataş Erkek Lisesi'nde yatılı okuyan öğrenciler tahliye edildi.

        AYSAL'DAN "GEÇMİŞ OLSUN" MESAJI

        Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, Galatasaray Üniversitesi'nde meydana gelen yangından dolayı geçmiş olsun mesajı yayımladı. Başkan Ünal Aysal, kulübün internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Galatasaray Üniversitesi'nin tarihi binalarında meydana gelen yangın, camiamızı derin bir üzüntüye boğmuştur. Galatasaray Üniversitesi Topluluğuna ve bütün Galatasaray Camiasına büyük geçmiş olsun dileklerimi sunarım" dedi.

        VALİ MUTLU: MÜDAHALEDE EKSİKLİK YOK

        İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Galatasaray Üniversitesi'nde çıkan yangını söndürme çalışmalarına ilişkin, "Müdahalede en ufak bir eksiklik yoktur. Helikopter ve uçakla havadan gece müdahale imkanı olmadı" dedi.

        ÖĞRENCİLER AĞLAYARAK İZLEDİ

        Öğrenciler yangını gözyaşlarıyla izlerken Doç Dr. Özlem Yüce, “Dumanları görünce binayı tahliye ettik. 5-6 dakika içerisinde itfaiye ekipleri geldi. Soğutma çalışmaları yaptıklarını düşünürken, bina birden alev aldı” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ