Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Amerikalı turist Sarai Sierra'nın katil zanlısı Lazy Ziya lakaplı Hatay'da yakalandı.

        İstanbul'da kaybolduktan bir süre sonra cesedi bulunan ABD'li Sarai Sierra'nın katil zanlısı olarak aranan ''Laz Ziya'' lakaplı Ziya T., dün Hatay'da yakalandı.

        Yoğun güvenlik önlemleri altında Emniyet Müdürlüğü'nden zırhlı polis aracıyla çıkarılan zanlı Ziya T., sağlık kontrolünden geçirildi. Ziya T, hastanedeki işlemlerinin ardından yine yoğun güvenlik önlemleri altında Hatay Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Ziya T., işlemlerinin ardından Emniyet Müdürlüğü'nden çıkarıldı. Ziya T., daha sonra İstanbul'a getirildi. Geceyi Gayrettepe'deki Asayiş Şube Müdürlüğü'nde geçiren zanlının sorgu ve işlemleri tamamlandı. Zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

        SORGUSUNDA NEDEN ÖLDÜRDÜĞÜNÜ ANLATTI

        Ziya T'nin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgulamasındacinayeti işlediğini itiraf ettiği, olaydan sonra kaçtığı Suriye'de Özgür Suriye Ordusu'na katılarak cephede savaştığını, bacağından vurulup tedavi olduktan sonra Türkiye'ye dönmeye karar verdiğini söylediği bildirildi.

        İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan Ziya T'nin, ifadesindeki ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

        Sarai Sierra'yı öldürdüğünü itiraf ettiği öğrenilen Ziya T. ifadesinde, 21 Ocak günü saat 09.00'dan 14.00'e kadar Cankurtaran'daki tarihi surlarda alkol ve uçucu madde aldığını, bu sırada raylarda yürüyen bir kadını görüp öpmek istediğini, kadının karşı koyması üzerine aralarında boğuşma yaşandığını ileri sürdü.

        Ziya T'nin ifadesinde şunları iddia ettiği öğrenildi:

        ''Boğuşma sırasında bana cep telefonuyla vurdu. Burnumun üzerinden kan akmaya başladı. Canım çok yanmıştı. Ben de yerden aldığım taşla kadına vurdum. Sendeleyerek demiryolunun alt tarafındaki dehlize doğru düştü. Kadını dehlizin içine doğru çektim. Dehlizde boğuşmamız devam etti. Kadın, can havliyle yerden aldığı taşla başıma vurdu. Çok sinirlendim, ben de yerden aldığım bir taşla kadının kafasına 2 kez vurdum. Kadın hareketsizleşti. Olay yerinden kaçarken kadından bir hırıltı sesinin geldiğini duydum.''

        Ziya T, olay yerinden uzaklaşırken sahilde balık tutan bir arkadaşının ''Burnun kanıyor, ne oldu?'' diye sorduğunu, düştüğünü söyleyip oradan ayrıldığını söyledi.

        Ziya T'nin, 1 gün sonra yeniden olay yerine gittiğini, kadının öldüğünü fark ettiğini dehlizin önünde bulunan 2 battaniye ile kadının üzerini örttüğünü, üzerine kalas yığarak gizlediğini, cesedin yanında bulduğu cep telefonu ile I-Pad'i ise Sarayburnu'nda denize attığını söylediği öğrenildi.

        KADININ ABD'Lİ OLDUĞUNU BASINDAN ÖĞRENMİŞ

        Öldürdüğü kadının ABD'li Sarai Sierra olduğunu gazete ve televizyon haberlerinden öğrendiğini iddia eden Ziya T. ifadesini şöyle sürdürdü:

        ''Olaydan 2 veya 3 gün sonra ABD'li Sarai Sierra adlı bir kadının kayıp olduğunu haberlerden öğrendim. Oanda öldürdüğüm kadının Sarai Sierra olabileceğinden şüphelendim. 7-8 gün sonra da Küçükpazar'da bir kahvehanede televizyondan haberleri izlerken Sarai Sierra'nın cesedinin bulunduğunu öğrendim. Öldürdüğüm kadının Sarai Sierra olduğunu anlayınca hurdacılık yaparken kullandığım el arabası ile yatağımı ve kıyafetlerimi 60 liraya hurdacıya sattım. 8 Şubat günü otobüs bileti alarak Karabük'e ailemin yanına gittim. Suriye'ye kaçmaya karar verdim. 9 Şubat'ta Hatay'a gittim. Aynı gün Reyhanlı'dan yürüyerek kaçak olarak sınırdan geçip Suriye'ye gittim.''

        "SURİYE'DE VURULDUM"

        Suriye'de Özgür Suriye Ordusu'na katıldığını öne süren Ziya T'nin, çatışmalara katıldığını ve sol bacağından silahla vurulduğunu, yaklaşık 10 gün tedavi gördükten sonra Türkiye'ye dönüp teslim olmaya karar verdiğini söylediği öğrenildi.

        Ziya T'nin polise verdiği ifadesinde ''pişman'' olduğunu söylediği bildirildi. Ziya T'nin Karabük'te 1987'de ''hırsızlık'', 1995'te ''ruhsatsız silah bulundurma'' suçlarından poliste kaydının bulunduğu, yaklaşık 5 yıl önce de Karabük'ten İstanbul'a geldiği belirtildi. Bu arada, Ziya T'nin Suriye'ye kaçmadan önce Karabük ve Hatay otogarlarındaki güvenlik kamerası görüntüleri basına dağıtıldı.

        MUAMMER GÜLER: TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPARKEN YAKALANDI

        İçişleri Bakanı Muammer Güler,ABD'li Sarai Sierra'nın ölümüne ilişkinsoruşturmayla ilgili,''Şahsın yurt dışına kaçtığı konusundabize bilgi gelmişti. Muhtemelen Suriye'de olduğubiliniyordu. Bugün Hatay'da, Türkiye'ye girişyaparken gözaltına alındı ve adli makamlara teslim edildi'' dedi.

        HATAY VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

        Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, yaptığı açıklamada, ''Laz Ziya'' olarak bilinen Ziya T'nin bir süredir sürdürülen takip sonucunda yakalandığını belirtti.

        Hatay Valiliği'nin internet sitesinden de yapılan açıklamada, ''ABD vatandaşı Sarai Sierra'nın katil zanlısı olarak aranan ve kamuoyunda Laz Ziya olarak bilinen Z.T. saat 12.00 sıralarında ilimiz Reyhanlı ilçesinde güvenlik güçleri tarafından yakalanmıştır. Şahıs ilk sorgulamasının ardından adli makamlara teslim edilmiştir'' ifadelerine yer verildi.

        İSTANBUL'A GETİRİLDİ

        ABD'li Sarai Sierra'nın katil zanlısı olarak aranırken Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yakalanan "Laz Ziya" lakaplı Ziya T. karoyulya getirildiği Adana'dan uçakla İstanbul'a getirildi. Geceyi Gayrettepe'deki Asayiş Şube Müdürlüğü'nde geçiren zanlının sorgu ve işlemleri tamamlandı. Zanlı, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

        CİNAYETİ NASIL İŞLEDİĞİNİ ANLATTI

        Amerikalı Sarai Sierra'nın katil zanlısı Ziya T. cinayeti nasıl işlediğini kameraya anlattı. Suriye'nin İdlip kentinde çekildiği iddia edilen görüntülerde Ziya T, cinayeti nasıl işlediği ile ilgili olarak, "Kendimi kaybettim, nasıl olduğunu hatırlamıyorum" dedi. Ziya T. Konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Başına ağır bir cisimle vurdum. Sabah geldiğimde ölmüştü, üzerini kapattım. Polisler cesedi bulunca Suriye'ye kaçtım."

        ÇAPKIN: ''ULUSLARARASI BİR OLAYDI ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKTIK''

        İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, ABD'li Sarai Sierra'nın katil zanlısı "Laz Ziya" lakaplı Ziya T.'nin sorgulanmak üzere getirildiğ Asayiş Şube Müdürlüğü girişinde yaptığı açıklamada, "İğne ile kuyu kazarak çalıştılar. Zor ve uzun soluklu bir çalışmaydı. Uluslararası bir olaydı. Yüz akıyla çıktığımız için ben arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum" dedi.

        İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Sarai Sierra'nın katil zanlısı "Laz Ziya" lakaplı Ziya T.'nin sorgulanmak üzere getirildiğ Asayiş Şube Müdürlüğü girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Katil zanlısının uzun soluklu bir çalışmanın ardından yakalandığını belirten Çapkın, "Ben öncelikle olay yeri incelemesinde, failin tespitinde delillerin toplanmasında günlerce çalışan cinayet masasında çalışan iğneyle kuyu kazan arkadaşlarımıza huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum" dedi.

        Çapkın sözlerini şöyle sürdürdü: "Şahsın yakalanması için yapılan tespitler ve takipler vardı. Karabük'ten sonra Hatay'a gittiği tespit edilmişti. Orada da Hatay Emniyet Müdürlüğü ile birlikte çalıştı arkadaşlarımız. Hatay Emniyet Müdürlüğü'ne de ayrıca çok teşekkür ediyorum. Yani uzun soluklu bir çalışmaydı. Zor bir olaydı. Uluslararası bir olaydı. Yüz akıyla çıktığımız için ben arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum."

        İstanbul'da hiçbir dosyanın kapatılmadığını ifade eden Hüseyin Çapkın, "İstanbul dev bir metropol, İstanbul'da olay mutlaka olur. İstanbul polisi mutlaka çalışır. Hiç bir zaman dosyayı kapatmaz. Peşini bırakamaz. Gerek Samatya gerekse bu olayda bunu gördünüz. Bundan sonra arkadaşlarımız bu gayretle çalışacak" dedi.

        İSTANBUL VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

        İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Sarai Sierra'nın katil zanlısı Ziya T'nin nerede yakalandığının değil, yakalanmış olmasının ve suçunu itiraf etmesinin önemli olduğunu söyledi.

        Vali Mutlu, katil zanlısının nerede yakalandığına ilişkin soruya; ''Bizim ve İstanbul açısından önemli olan; katilin yakalanmış olması ve suçunu şu ana kadar da itiraf etmiş olmasıdır. Bundan sonraki süreçte bizi asıl ilgilendiren kısım katilin elde olmasıdır. Bu cinayetin daha önce aydınlatılması sağlanmıştı emniyetimizce. Failinin de yakalanmış olması nedeniyle bizim için asıl önemli kısım tamamlanmıştır. Bunun dışındaki kısım İstanbulumuzun dışında olduğu için herhangi bir açıklama yapabilecek durumda değilim'' şeklinde cevap verdi.

        İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da Sierra cinayetinin dünyada yankı uyandırdığını ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu:

        ''Arkadaşlarımız aylarca iğneyle kuyu kazarak, sanığın kim olduğunu tespit ettiler. Ben her şeyden önce, olay yeri inceleme biriminden cinayet masasına kadar çalışan arkadaşlarımıza bu gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Fail tespit edildikten sonra da kaçtı ve bu failin nerede olduğu hangi civarda olduğu tespit edildi. Ondan sonra da Hatay Emniyet Müdürlüğü oranın birimleri, bizim oraya gönderdiğimiz sürekli orada çalışan iki ayrı ekip hepsinin ortaklaşa çalışmasıyla sanık yakalanarak getirildi.''

        Çapkın, zanlının teslim olduğu yönündeki soruya ilişkin de, ''Zanlının teslim olmadığını biliyorsunuz. Bulundu, yakalandı ama sayın Valimizin dediği gibi oradaki birimlerin çalışmasıdır'' dedi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ