Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Çanakkale Savaşı'ndan kalma sahte paralar ortaya çıktı !

        Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıldönümü kutlandı, şehitler anıldı. Zaferle ilgili ayrıntılarsa bir bir gün ışığına çıkıyor. O günlerden kalma sahte paralar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde saklanıyor. İşte o paraların ilginç hikayesi.

        Üzerinden tam 98 yıl geçti. Çanakkale Deniz Zaferi'ne ait anılar, mektuplar, hikayeler etkileyiciliğini hiç yitirmedi. Savaşın nasıl kazanıldığını anlatan bir belge var. Onun adı da, "Yüzlük Kaime", Emniyet Genel Müdürlüğü'nde özel bir kasada saklanıyor.

        YÜZLÜK KAİME'NİN HİKAYESİ

        Laboratuvar görevlisinin anlattığına göre "Çanakkale'deki komutanlarının emri üzerine lastik almak üzere İstanbul'a gelen Mehmet Muzaffer, aradığı lastikleri Karaköy'de Yahudi bir tüccarda bulur. Yahudi tüccarla anlaşan Muzaffer, karşılıklarının harpten sonra altın olarak ödeneceği yazılan ''evrakı nakdiye''nin basımında kullanılan kağıdın aynısını Karaköy'de tedarik eder, bütün gece çini mürekkebi ve boya ile gerçeğinden bir bakışta ayırt edilemeyecek güzellikte de taklit eder. Sonra da lastikleri alır."

        Yani Mehmet Muzaffer, Çanakkale Savaşı'nda kullanılacak lastik almak üzere sahte para hazırlar. Tüccar ise Mehmet Muzaffer'in verdiği paranın sahte olduğunu bankaya gittiğinde anlar. Olay tüm İstanbul'a yayılınca Şehzade Abdülhalim Efendi, karşılığını vererek tüccardan parayı alır ve İstanbul Polis Okulu'ndaki Emniyet Müzesi'ne hediye eder.

        Çanakkale Savaşı'nın nasıl kazanıldığının en güzel örneklerinden biri sahte "evrakı nakdiye", şu anda Ankara'da, Gölbaşı Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü bünyesindeki belge inceleme laboratuvarında çelik bir kasada koruma altında tutuluyor.

        ''Çanakkale Parası'' olarak da anılıyor.

        Çanakkale Parası, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün açmayı planladığı polis müzesinde sergilenmeyi bekliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ