Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika İstanbul'un tarihi yarımadasının siluetini bozan gökdelenlerin Başbakan Tayyip Erdoğan'ı sinirlendirdiği ortaya çıktı

        Zeytinburnu'ndan yükselen ve İstanbul'un tarihi yarımadasının siluetini bozan gökdelenlerin Başbakan Tayyip Erdoğan'ı sinirlendirdiği ortaya çıktı.

        SİLÜETİ BOZAN GÖKDELENLER

        Erdoğan, gökdelenleri görünce "kahrolduğunu", sahibinden tıraşlamasını rica ettiğini, bunu yapmadığı için de onunla konuşmadığını söyledi.

        Erdoğan dün sabah kahvaltısında İstanbul milletvekilleri ile bir araya geldi. İstanbul'un siluetini bozan Zeytinburnu'nda yapılan gökdelenler toplantıya damgasını vurdu.

        "NEREDEN HABERİM OLSUN"

        Erdoğan, gökdelenleri eleştirince bazı milletvekilleri "Biz sizin haberiniz olduğunu sanıyorduk" karşılığını verdi. Erdoğan da, "Hayır nereden olsun. Bunları görünce kahroluyorum. Benim bu yapılardan haberim olması mümkün değil. O tarafa gitmemiştim. Gökdelenler yükselince gördüm. Yapılan her binadan benim haberimin olması mümkün değil. Yıldızları da sayamam ki" dedi.

        "SAHİBİ İLE KONUŞMUYORUM"

        Erdoğan, tartışma konusu olan binaların sahibini tanıdığını, kendisi ile görüşüp "binaları tıraşlayın" ricasında bulunduğunu belirterek "Yapacaklarını bekliyordum, ama baktım ki hiçbir şey yapmadılar. O nedenle çok kırıldım. Şimdi o insanla konuşmuyorum" dedi.

        Sabah'ta yer alan habere göre, dikey yapılaşmayı onaylamadığını bir kez daha söyleyen Erdoğan, Ankara ve İstanbul'daki yapılaşmayı eleştirdi. Erdoğan, "Ben bizim kültürümüze uygun bir mimarı yapının benimsenmesinden yanayım. Bunu her yerde söylüyorum. Ankara'da şehrin dokusuna uymayan bir yapılaşma var. İstanbul'da da böyle" dedi. Erdoğan, şehirlerin dokusuna uygun olmayan, silueti bozan binalar ile ilgili milletvekillerine, "Benim gözüm kulağım olun" diye seslendi.

        İdari bir süreç ve yasal eylem yok

        Zeytinburnu’nda yer alan ‘OnaltıDokuz’ kuleleri, Four Seasons Bosphorus ve Four Seasons Sultanahmet otellerinin yatırımcısı Astay Gayrimenkul’un ilk konut projesi. Şirketin patronu ve Başbakan Erdoğan’ın ‘yakından tanıdığım’ dediği kişi ise Mesut Toprak. Zeytinburnu’nda 36, 32 ve 27 katlı üç bloktan oluşan OnaltıDokuz projesi aylardır süren bir tartışmanın içerisinde bulunuyor. Tarihi yarımadanın içerisinde bulunduğu ve İstanbul silüetini bozduğu iddia edilen projeye idari bir süreç veya yasal bir eylemde bulunulmadı.

        * Projenin yatırım bedeli 175 milyon dolar.

        * Projede toplam 496 daire bulunuyor.

        * Astay Gayrimenkul araziyi 2006 yılında 45 milyon dolara aldı.

        * Projedeki dairelerin yüzde 85’i deniz manzaralı.

        * Fiyatlar 600 bin TL ile 4 milyon dolar arasında değişiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ