Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Erdoğan milletvekilleri ile görüşüyor

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ege Bölgesi'ndeki milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Toplantı öncesi Ege ve Karadeniz'de çözüm sürecinin iyi anlatılamadığına ilişkin haberleri değerlendiren Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, "Sorun anlatma sorunudur bence. Eğer iyi anlatırsak çok daha geniş bir karşılık alabiliriz. Eğer şu ana kadar bazı bölgelerden tepki alıyor veya beklediğimiz desteği alamıyorsak bu bizim anlatmamızla ilgilidir. O eksiği gidermeye çalışacağız" dedi.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölge milletvekilleriyle gerçekleştirdiği toplantılarını bugün tamamlıyor. Dün İstanbul milletvekilleriyle AK Parti Genel Merkezi'nde bir araya gelen Başbakan Erdoğan bugün ise Ege Bölgesi'nin milletvekilleriyle kahvaltılı toplantı gerçekleştiriyor. Bugün gerçekleşen toplantının ardından ise Başbakan Erdoğan 7 bölgenin milletvekilleriyle gerçekleştirdiği toplantılarını tamamlamış olacak. AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen toplantıda ise öncelikle çözüm süreci ve yaklaşan yerel seçimler masaya yatırılacak.

        Ege milletvekilleriyle gerçekleşen toplantıya ayrıca Zonguldak, Düzce, Karabük, Bartın ve Eskişehir milletvekilleri de katılıyor. Toplantıda ise 12 ilden toplam 102 kişi bulunuyor.

        "VATANDAŞ SÜRECİN HASSASİYETİNİ ÇOK İYİ ANLAMIŞ DURUMDA"

        AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen toplantı öncesinde ise bazı milletvekilleri Ege Bölgesi ve Karadeniz'de çözüm sürecinin doğru anlatılamadığı, bunun da anketlere yansıdığı şeklindeki gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toplan, Karadeniz'de bir sıkıntı olmadığını belirterek "Ben Zonguldak'tan daha yeni geldim, bizde bir anormallik yok. Herkes süreci dikkatle takip ediyor, hassasiyetle takip ediyor. Sürecin hassasiyetini vatandaşlar bana göre çok iyi anlamış durumdalar" diye konuştu.

        "EGE VE KARADENİZ İNSANIN ÇÖZÜM İSTEMİYORMUŞ GİBİ DİLLENDİRİLMESİNİ UYGUN GÖRMÜYORUM"

        AK Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır ise, Ege ve Karadeniz'de sıkıntı olduğuna dair iddialar için "Böyle bir söylemin dile getirilmesi çok doğru değil. Ege Bölgesi veya Marmara veya İçanadolu Bölgesi'nde belki bir takım insanlarımız bazı konularda eksik veya yanlış bilgilendirme sonucunda farklı tepkiler gösteriyor olabilirler. Ama ben Türkiyenin tamamının çözüm istediğini biliyorum ve buna da inanıyorum" dedi. Vatandaşın artık kan görmek istemediğini ve ölüm görmek istemediğini ifade eden Çakır, "Türkiye'nin bütünlüğü konusunda, siyasal yapısı konusunda ve geleceği konusunda zaten Sayın Başbakanımız gerekli açıklamaları yapıyor. Onun için Ege Bölgesi'ndeki insanların bu şekilde bir yaklaşımla anılması veya Karadeniz Bölgesi'ndeki insanın çözüm istemiyormuş gibi dillendirilmesini ben şahsen çok uygun görmüyorum" diye konuştu. Çakır konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Peki sıkıntı var mı insanımız bu konuda hakikaten tepki göstermiyor mu? Veya bazı konularda kendisinde önümüzdeki süreç açısından korkmuyor mu, veya endişe duymuyor mu? Tabi ki endişe duyuyor. Bizim amacımız zaten bölgelerde insanımıza bu endişlerinin yersiz olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve hükümetinin ayakta durduğunu ve inşallah süreceğini de, yani bu sürecin de iyi yönetileceğini de ifade etmek durumundayız. İnşallah önümüzdeki günlerde Ege halkının da bütün Türkiye halkının da hep birlikte bu işi çözmek istediğini ve çözmeyi dillendireceğini göreceğiz. Biz buna inanıyoruz ve bunun için çalışıyoruz."

        "EKSİKLERİMİZ VARSA TELAFİ EDERİZ"

        AK Parti Kütahya Milletvekili Soner Aksoy ise, "Süreç iyi anlatılmadı mı?" şeklindeki soru üzerine şunları kaydetti:

        "Ankette öyle birşey çıkmışsa tabi onda da bazı hakikatler olabilir, bazı gerçekler olabilir ama bu sürecin halkımız tarafından ben çok iyi anlaşıldığına inanıyorum. Eksiklerimiz varsa, anket eğer ortaya çıkarmışsa bunu bizler telafi ederiz. Henüz Ege Bölgesi'nin milletvekillerinin özellikle bu konuya çok daha sıcak bir şekilde henüz daha yaklaşmadıklarını zannediyorum. Yani bir çalışmaya henüz tam olarak çalışmadık Meclis çalışmalarımız dolayısıyla. Sadece Cumartesi-Pazar çok etkin olmuyor tabi. Ama önümüzdeki süreç içerisinde daha etkin olarak Ege Bölgesi'nde çalışacağına ve çok iyi sonuçlar alınacağına inanıyorum."

        Soner Aksoy, Egelilerin konuya biraz daha ekonomik boyuttan bakabileceğine de dikkat çekerek, "Egeliler biliyorsunuz biraz daha geniş kapsamlı düşünebilirler. O bakımdan belki olabilir ama Doğu kadar Egelilerinde bu işi çok yatkın olduğunu, çok iyi arzu ettiklerine inanıyorum. Çünkü Egeliler biraz meseleye ekonomik yönden de bakar. Ekonomi demek bu olayın bitmesi demektir" dedi.

        "SORUN ANLATMA SORUNUDUR"

        Kültür ve Turizm eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay da Ege ve Karadeniz'deki son durumla ilgili soruları cevapladı. Ertuğrul Günay şöyle konuştu:

        "Geçen hafta Karadeniz'deydim, Ordu ve Giresun'da Genel Merkezin de bilgisi ve görevlendirmesi çerçevesinde toplantılara katıldım ve son derece ilgi gördüm. Herhangi bir tepki de görmedim. Ege Bölgesi'ne de bu hafta 25'inde ve 26'sında gideceğim.

        Ben barış düşüncesine kimsenin karşı olabileceğini zannetmiyorum. Belki süreçle ilgili yeteri kadar bilgi sahibi olmamak, bu barışın, silahların bırakılmasınnı, terörün ortadan kaldırılmasının herhangi bir karşılığı olup olmayacağı ve bu karşılığın bizi rencide edip etmeyeceği konusunda bazı insanların kuşkuları olabilir. Bazıları bu kuşkuları abartıyor olabilir ama ben 30 yıldan beri, 1983'ten alırsak tam 30 yıldan bu yana kanayan bir yaranın sona ermesi, artık kimsenin ölmemesi, silahların patlamaması ve Türkiye'nin kaynaklarının halkın veya eğitime, sosyal politikalara ayrılmasından bir avuç marjinal çevrenin dışında kimsenin rahatsız olacağını zannetmiyorum. O yüzden sorun anlatma sorunudur bence. Eğer iyi anlatırsak çok daha geniş bir karşılık alabiliriz. Eğer şu ana kadar bazı bölgelerden tepki alıyor veya beklediğimiz desteği alamıyorsak bu bizim anlatmamızla ilgilidir. O eksiği gidermeye çalışacağız."

        "İYİ NİYETLİ VATANDAŞIMIZ BARIŞ ORTAMINA KARŞI ÇIKMAZ"

        Ertuğrul Günay, Ege bölgesi milletvekillerinin tam olarak sahaya inmediklerine yönelik açıklamalar içinse şu değerlendirmede bulundu:

        "Olabilir, işte bu haftadan itibaren daha yoğun biçimde bölgenin nabzını biz de tutmaya çalışacağız. Ben bir kez daha söylüyorum; yani iyi niyetli hiçbir vatnadaşımız ülkenin hangi coğrafyasında yaşarsa yaşasın barış sözcüğüyle açıklanacak bir sükun ortamına, bir huzur ortamına elbette karşı çıkamaz ama herkesin belki'böyle olmasaydı, şöyle olsaydı' diyebileceği, şahsen benim de diyebileceğim noktalar olabilir ama esas amaç, büyük amaç bu teferruatları biraz geride bırakmamızı bence gerektirir."

        Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise süreçle ilgili olarak "Halkın büyük çoğunluğu destekliyor. Yüzrde 90'ı barıştan yana, birlik beraberlik kardeşlikten yana" dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ