Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Tekirdağ Şarköy açıklarında Marmara Denizi'nin rengi şaşırttı

        Tekirdağ Doğa Sporları ve Havacılık Kulübü (TEDOHAVK) Başkanı Kadir Aksoy, yamaç paraşütüyle uçarken Marmara Denizi’nin Tekirdağ’ın Şarköy açıklarında denizinin renginin turuncu hale dönmüş halini görüp, bunu görüntüledi. Denizin bu rengi almasının, ’Red Tide’ olarak adlandırılan mevsimsel bir reaksiyon olayı olduğu ve yılda birkaç kez yaşandığı öğrenildi.

        Tekirdağ ’ın Şarköy İlçesi Uçmakdere Köyü’nden dün paraşütle atlayış yapan TEDOHAVK Başkanı Kadir Aksoy, Marmara Denizi sahil boyunun turuncu renge dönüştüğünü görünce bu anları fotoğrafladı. Aksoy, Uçmakdere bölgesinden sürekli uçtuğunu belirterek, "İlk defa böyle bir manzara ile karşılaştım. Kameramla kilometrelerce uzunluktaki bu görüntüyü kaydettim. Ne olduğu konusunda bir bilgim yok. Bu durum sahil boyunca devam ediyor" dedi.

        Marmara Denizi’nin Değişen Oşinografik Şartlarının İzlenmezi (MAREM) Projesi lideri Hidrobiyolog Levent Artüz, turuncu görüntünün ’Red Tide’ (Kırmızı gelgit) olarak adlandırılan bir reaksiyon olayı olduğunu ve yılda birkaç kez tekrarladığını ileri sürdü.

        Bu biyolojik oluşum, genellikle ilkbahar ayları sonu veya yaz aylarında sıcak sularda görülüyor. Çoğunlukla bazı canlı türlerinin zaman zaman oluşturduğu sürüler tarafından oluşturuluyor. Bu sürüler bulundukları suya kırmızı bir renk veren ve zaman zaman öldürücü bir etkiye de sahip olan toksin salgılıyorlar. Bu toksinlerin yoğunluğuna göre su renk değiştiriyor.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ