Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Binaların betonundan balık bile çıkabilir!

        GAZETE HABERTÜRK

        İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı, geçmişte deniz kumuyla yapılan binaların içler acısı halini bu sözlerle anlattı.

        İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, yaptıkları çalışmalarda karşılaştıkları ilginç olayları paylaştı. Çatalkaya, riski yüksek ilçelerde insanları kentsel dönüşüm konusunda bilgilendirmek amacıyla derneği kurduklarını belirtti. Yaptıkları incelemeler sonucunda binaların yapılarıyla ilgili çok üzücü sonuçlarla karşılaştıklarını belirten Çatalkaya, şunları söyledi:

        “Binaların betonlarında denizde ne varsa bulunuyor. Deniz kumu, deniz kabuğu, hatta kalfaların düğmesi bile var. Yakında balık iskeleti bulacağıma da inanıyorum. Hatta numunelerden çıkan bu ilginç şeyleri biriktiriyorum, yakında bir sergi açmayı da düşünüyorum. 60'lı yıllardan itibaren hazır betona geçinceye kadar deniz kıyısından kepçeyle kumalınıp, içine de birmiktar çimento atılıp bina yapılmış.” Bazı bina sakinlerinin “Deprem de benimevime bir şey olmadı” bazılarının da “Bu binayı dedem yaptımalzemeden çalmış olamaz” diye içini rahatlattığını söyleyen Çatalkaya, o günkü teknolojiyle bugünkü gibi sağlambeton yapımının teknik olarakmümkün olmadığını kaydetti. Yeni bir binanınmalzeme iyiyse ekonomik ömrünün 50 yıl,malzeme kötüyse 20 yıl olduğunu vurgulayan Çatalkaya, “İstanbul'da 600 bin binanın yenilenmesi gerekiyor. Binaların yüzde 80'i riskli” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ