Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya'daki opsiyon modeli kaldırılması gerektiğini vurguladı

        Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya'da 1 Ocak 2013'den itibaren uygulamaya giren opsiyon modeli ile 18 yaşını doldurmuş gençlerin vatandaşlık tercihi ile karşı karşıya bırakılmasının yanlış bir uygulama olduğunu söyledi. Almanya'da yaşayan kişilerin belli yaştan sonra Türk ya da Alman vatandaşlığından birini seçmesinin yanlışlığını yetkililere ilettiklerini belirten Bozdağ, "Umarız bu opsiyon modeli uygulamadan kalkar. Doğru bir uygulama olmadığını biliyoruz. Her defasında da bu yanlışın düzeltilmesini hükümet yetkililerinden istiyoruz." dedi.

        Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Almanya Federal Cumhuriyeti Entegrasyon, Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer'le bir araya geldi. Başbakanlık Merkez Bina'da basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Bozdağ ve Böhmer gazetecilere açıklamalarda bulundu.

        Özellikle entegrasyon konusunda verimli bilgi ve görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer, "Her zaman insanların mutluluğu ve çıkarları görüşmelerimizde ön planda. Türkiye'ye iyi bir mesajla geldim. Almanya'da eğitimlerini başarı ile tamamlayan yüksek öğrenim gören iş hayatında başarı olan Türkiye kökenli gençlerin sayısını gittikçe artıyor. Bu alandaki çabalarımızı sürdürüyoruz. Almanya'daki Türkiye kökenli gençlerin anaokulundan başlayarak meslek eğitiminde ve yüksek öğreniminde başarılı olmaları için elimizden gelen çabayı harcayacağız." diye konuştu.

        Almanya'da kamuda daha fazla göçmenin ve özelliklede Türkiye kökenli insanın çalışması için çalışmalar yaptıklarını belirten Böhmer, "Başbakan Merkel'in Mayıs ayında düzenleyeceği entegrasyon zirvesinde de bu konu en önemli konulardan biri olacak." dedi.

        Bugün Münih'te Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü davasına katılacak Türk medya temsilcilerinin seçileceğini belirten Böhmer, "Türk medya temsilcilerinin bu davaya izleyici olarak katılmalarının önemini vurguluyorum. Bu son derece üzücü cinayetler sonrasında hukuk devletine güvenin yeniden tesis edilmesi ve suçluların hak ettikleri cezayı almaları için bu son derece önemli.aynı zamanda kurbanlara saygı da bu katılımı gerektiriyor." Şeklinde konuştu.

        TÜRKİYE'DE MESLEKİ EĞİTİM ALANLAR DİPLOMALARINI ALMANYA'DA ONAYLATABİLİR

        Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları ile ilgili çift dilli anaokulu, eğitim, meslek eğitim,diploma tanıma, ailelerinden alınan çocuklar ve istihdam konularında görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ, "Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü davasına ilişkin yer alan hususları da görüştük. Almanya'da 1 Nisan 2012'de Türkiye'de alınan meslek diplomalarının geçerli sayılması ile ilgili bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeden yeteri kadar vatandaşımızın istifade için başvurmadığını gördük. Almanya'daki vatandaşlarımızın bu diplomanın denkliğinin tanınması için başvuruları önemli. Diplomalarını denkliği için başvurularını geçiktirmesinler." açıklamasında bulundu.

        Bir gazetecinin "Almanya'da yürürlüğe giren kanunda 1 Ocak 2013'ten itibaren 18 yaşından sonra Türk yada Almanya vatandaşlığı seçilme zorunluluğu bulunuyor. Opsiyon modeli denen bu sistem konuşmada gündeme geldi mi?" şeklindeki sorusuna Bozdağ şu cevabı verdi: "Opsiyon modelide gündeme geldi. Sayın bakana bu konudaki beklentimizi ilettik. Almanyada yaşayan alman vatandaşı olan kişilerin belli yaştan sonra Türk yada Alman vatandaşlığından birini seçmesinin yanlışlığını kendilerine ifade ettik. Oda kendisine göre bir değerlendirme yaptı. Umarız bu opsiyon modeli uygulamadan kalkar. Doğru bir uygulama olmadığını biliyoruz. Her defasındada bu yanlışın düzeltilmesini hükümet yetkililerinden istiyoruz."

        "İMKANI OLAN TÜRK AİLELERİN BAKICI AİLE OLMALARINI ARZU EDİYORUZ"

        Ailelerden alınan çocuklarla ilgili görüşmenin detayı sorulan Bozdağ, "Ailelerden alınan çocuklarla ilgili karşılıklı uyum içindeyiz. Çocukların aileden alınmayı gerektirecek bir durumu varsa alınması konusunda hem fikiriz. Problem aileden alınan çocuklarla ilgili bakıcı aileye verilme ve ondan sonraki eğitim sorunu bulunuyor. Konuk bakan bize Türkler bakıcı aile olurlarsa biz çocukları Türk ailelere vermekten memnuniyet duyarız görüşünü iletti. Türk aileler bakıcı aile olma konusunda istekli değil yeteri kadar talep etmiyor. Buradan Türk ailelere çağrıda bulunuyor. İmkanı olanların böylesi bir hizmeti yapma konusunda istekli olmalarını arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı.

        Almanya Federal Cumhuriyeti Entegrasyon, Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer'de konu ile ilgili şunları söyledi: "Bu çağrıdan dolayı mutlu olduk. Daha fazla Türk bakacı aile olursa daha iyi olur. Bakıcı aile seçerken alman kurumunları büyük bir önem gösteriyor. Türk veya Müslüman ailelerden gelen çocukları uygun ailelere yerleştirme konusunda büyük çaba sarf ediliyor.her zaman çocuğun iyiliği ön planda."

        (CİHAN)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ