Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 89 yıllık Emek yerle bir oldu!

        Serkan AKKOÇ / AHT

        Tüm tartışmalar, eylemler, davalar, raporlara rağmen cumhuriyet döneminin en eski sineması Emek, brandalarla örtülü iskeleler arkasında çalışan iş makinelerinin darbeleriyle tarihe karıştı.

        TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde dün saat 13.00'da düzenlenen basın toplantısına, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Cevat Erder, Mimarlar Odası Başkanı Deniz İncedayı, Mimarlar Odası adına Mimar Mücella Yapıcı, Can Atalay, Erden Kıral, Pelin Esmer, Enis Köstepen, Ahmet Rıfat Şungar ile ünlü oyuncu Tuncel Kurtiz de katıldı. Mimarlar Odası Başkanı Deniz İncedayı yaşanan yıkımın bir utanç kaynağı olduğunu anlattı.

        Ünlü yönetmen Erden Kıral ise, "Bize yalan söylediler. Buranın korunması gerekiyordu. Sorun aslında çok derin. Ticaretin kültüre üstünlüğünü görüyoruz. Bununla savaşmamız gerekiyor" dedi.

        Emek Sineması'nın bulunduğu bina, sinema olmadan önce ilk olarak İstanbul Avcılar Kulübü adıyla açılmış, daha sonra Strangali'nin Rum Atletik Jimnastikhanesi, 1909'da Yeni Sirk ve Tekerlekli Paten Pisti ve Eğlence Merkezi'ne ev sahipliği yaptı. 1918 yılında "Yeni Tiyatro" olarak kapılarını yeniden açan salon 1924 yılının sonuna gelindiğinde de "Melek Sineması" oldu. Varlık Vergisi yıllarında belediye tarafından satın alınan bina 1957'de Emekli Sandığı'na ihale edildi. Emek Film'in de sahibi olan Emekli Sandığı, yenilediği sinemanın adını "Emek Sineması" olarak değiştirdi.

        Sinemanın ilk sahipleri, o dönem İpek ve Sümer Sinemaları'nın da sahipleri olan A. Saltiel ile H. Artidi'ydi. 1945 yılındaki iflasın ardından işletmeciliği alan İpekçi kardeşlerden sonra sırasıyla 1940'larda İstanbul Belediyesi'ne, oradan da Emekli Sandığı'na geçti. 1969'da Turgut Demirağ'ın işletmeye başladığı sinema, 1975 yılından itibaren İsmet Kurtuluş ve yeğeni Süheyla Kurtuluş tarafından kapandığı 2009 yılına kadar işletildi.

        'GÜNDE 25 İZLEYİCİ GELİYORDU'

        35 yıl boyunca Emek Sineması'nı işleten Süheyla Kurtuluş, Habertürk Gazetesi'ne verdiği röportajda, acı gerçekleri dile getirerek şunları söylemişti:

        "Emek Sineması'nın yıkılmaması için birçok gösteri yapıldı. Benim merak ettiğim konu, gösteri yapanların Emek Sineması'nda neden film izlemedikleri. Seans başına 3-4 izleyici oluyordu. Günü en fazla toplam 25 izleyiciyle kapattık. Bırakın para kazanmayı masrafları bile çıkartamıyorduk. Günde sadece 100 kişi gelmiş olsaydı bütün masraflarımızı karşılayabilirdik. Emek Sineması'nı da kapatmak zorunda kalmazdık. Keşke gösteri yapanlardan 100 kişi Emek Sineması'nda film izleseydi".

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ