Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Deniz suyu yeşile dönüştü

        Finikeli balıkçılar, tamamen yeşile dönüşen deniz suyunun dibindeki yosunların erimesi nedeniyle her yıl temmuz ayının başından sonuna kadar bu durumun tekrarlandığını dile getirdi. Bölge insanı tarafından tam nedeni bilinmeyen ve görenlerde büyük merak uyandıran deniz suyunun yeşile dönüşmesinin, bir tür alg patlamasından kaynaklandığı belirtildi.

        Akdeniz Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Finike Körfezi marinadaki deniz suyunun yeşile dönüştüğü bu olayın bir alg patlaması türü olduğunu ve her yıl tekrarlandığını belirtti. Bu mevsimde liman içerisindeki fitoplanktonlarda çok hızlı çoğalma olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gökoğlu, marinaya yer altından fazla miktarda tatlı su girdiğini, bu tatlı suyun liman içerisindeki deniz suyunun hem tuzluluğunu hem de sıcaklığını düşürdüğünü, böylece planktonların çoğalması için çok iyi bir ortam oluştuğunu aktardı.

        Plankton patlamasını tetikleyen etkenlerden birinin limanın yan tarafından akan Finike deresi aracılığıyla tarım arazilerinden (portakal bahçeleri) besleyici elementlerin (gübre) liman içerisine taşınması olduğunu belirten Doç. Dr. Gökoğlu, "Yine bu besleyici elementler Finike yeraltı sularıyla liman içerisine taşınıyor. Finike’de halen kanalizasyon sisteminin olmaması ve fosseptik çukuru sisteminin kullanılması da etkenlerden birkaçı" dedi.

        Doç. Dr. Gökoğlu, alg patlamasını oluşturan ışık, tuzluluk, sıcaklık ve besleyici element bileşenlerinin burada var olduğunu ve bu sonucun da normal olduğunu söyledi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ