Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Uçaksavar mermileri Ceylanpınar’a düşüyor

        Sorel DAĞISTANLI-Hasan ATMACA/ ŞANLIURFA (AHT)

        Suriye sınırındaki çatışmalar dün Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’ne komşu olan Telabyad ve Ceylanpınar İlçesi’nin karşısındaki Resulayn kentlerinde yoğunlaştı. Ceylanpınar’a 2 uçaksavar mermisi düşerken, Akçakale’ye yaralanan 30 muhalif getirildi.

        Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’ne komşu olan Suriye’nin Resulayn kentinde, El Nusra ile PYD’ye bağlı YPG güçleri arasında yaşanan çatışmalar dün de tüm şiddetiyle sürdü. Çatışma sırasında 2 uçak savar mermisi, Ceylanpınar’ da Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’n deki bir evin bahçe duvarına, bir evinde terasına isabet etti. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken evine mermi isabet eden Nedim Turan, “Babamı hastaneye götürdüğüm sırada patlama sesi duyduk. Hemen eve döndüm. Bir baktım, terasın kiremitleri sokağa ve bahçeye dağılmış. Terasa çıktığım da kocaman bir delikle karşılaştım ve yerde de şarapnel parçaları vardı. Daha önceki olaylarda çatışma sesleri yüzünden psikolojisi bozulan eşimi, yeniden çatışmalar başlayınca annemle birlikte Ankara’ya gönderdim” dedi.

        AKÇAKALE TEDİRGİN

        PYD ile muhaliflerden El Nusra Cephesi arasındaki çatışmalar dün Telabyad ve Resulayn’da yoğunlaştı. Çatışmalarda yaralanan 30 Suriyeli, Akçakale’de hastaneye kaldırılırken, 5’inin öldüğü belirtildi. Durumu ağır olanlarsa ilk müdahalenin ardından Şanlıurfa’ya sevk edildi. Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’nin karşısındaki Suriye’nin Rakka kentine bağlı Telabyad İlçesi’nde bir süredir kontrolü elinde bulunduran Özgür Suriye Ordusu ile ülkenin Kobani ve Aynel Arap bölgesinden gelen Demokratik Birlik Partisi (PYD) güçleri arasında da çatışma çıktı. Zaman zaman ağır silahlar da kullanılırken, Akçakale’de çatışma seslerini duyan vatandaşlar tedirginlik ve korku yaşadı. Akçakale İlçesi’nden, Özgür Suriye Ordusu birliklerinin PYD güçlerinin mevzilendiği alanı tank ateşine tuttuğu görüldü.

        KOMUTAN KAÇIRILDI

        Öte yandan Telabyad’daki çatışmalarda PYD güçlerinin, El Nusra’nın bölge komutanı Ebu Musab’ı esir aldığı açıklandı. Buna karşılık El Nusra’nın pazarlık yapabilmek için aralarında sivillerin de bulunduğu 400 Kürt’ü rehin aldığı, bunlardan eli silah tutan askerleri kapalı bir yerde tuttukları, kadın ve çocuklarıysa gözetim altında bulundurdukları iddia edildi. Pazarlık sonucunda kaçırılan komutana karşı bu kişilerin bırakılması için anlaşma sağlandığı iddialar arasında.

        KULE NÖBETLERİ İPTAL

        Suriye sınırında görevli askerler için kule nöbeti Akçakale, Ceylanpınar ve Suruç’ta güvenlik gerekçesiyle kaldırılırken, askerlerin Kob ra ve Akrep gibi zırhlı araçlarla devriye gezerek nöbet tuttukları belirtildi. Suriye’deki iç karışıklık nedeniyle kule nöbetlerinin bir süredir kaldırıldığı öğrenildi.

        GAZETECİLER SİPER ALDI

        Çatışmaları Ceylanpınar Öğretmen Evi’nde izleyen gazeteciler yere yatarak önlem aldı ve seken kurşunlar nedeniyle zor anlar yaşadı. Akçakale ve Ceylanpınar’da belediye hoparlörlerinden vatandaşlara sınıra yaklaşmamaları konusunda uyarı anonsları yapıldı.

        ‘Kimyasal silah kullanıldı’

        Suriyeli muhalifler, rejimin Şam’ın Yermuk semtinde kimyasal gaz kullandığını ileri sürdü. Saldırıda 15 kişi kimyasal gaz nedeniyle boğularak hayatını kaybetti.

        Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), rejimin, Şam’da Filistinli mültecilerin yoğun olarak yaşadığı Yermuk semtinde kimyasal silah kullandığını ileri sürdü. SMDK’dan yapılan yazılı açıklamada, “Rejim güçleri, Yermuk semtinde kimyasal silah kullanmış bulunmaktadır. Uluslararası güçler Suriye halkına karşı her türlü silahı çekinmeden kullanan rejime karşı harekete geçmeli ve verdikleri sözleri yerine getirmelidir’’ denildi. Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) de Yermuk’ta kimyasal gaz kullanımı sonucu 15’i boğulmak suretiyle 22 kişinin yaşamını yitirdiğini iddia etti. Bölgede internet ve sabit telefon hatlarının kesildiğini hatırlatan SRGC, yaklaşık 100 bin kişinin imkânsızlıklar nedeniyle mahsur kaldığını ve ölümlerin artabileceğini kaydetti. SRGC, Şam yönetiminin bölgeye 6 aydan bu yana insani yardımın girmesine izin vermediğini de vurguladı.

        PAZAR YERİ BOMBALANDI

        SRGC, Esad güçlerinin ayrıca İdlib kentine bağlı Eriha İlçesi’nde bir pazar yerini bombalaması sonucu, arasında 2 kadın ile 2 çocuğun da bulunduğu 24 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. SRGC, ilçede yaralılar için acil tıbbi malzemeye ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

        Muhalifler uçak düşürdü

        Suriye’nin Halep kentinde Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) mensup askerler Esad yanlısı ordu güçleri kontrolünde bulunan bir savaş uçağını düşürdü. Halep kırsalında devriye uçuşu gerçekleştiren Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait Rus yapımı MİG 23 tipi savaş uçağı, Özgür Suriye Ordusu askerlerinin roketli saldırısına uğradı. Uçağın pilotu son anda paraşütle atlayıp kurtuldu. Savaş uçağının vurulma anı saniye saniye amatör kameralara yansıdı. Uçağın pilotu, ÖSO askerleri tarafından gözaltına alındı.(İHA)

        AFAD: 201 BİN 67 SURİYE VATANDAŞI TÜRKİYE'DE

        Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye'de bugün itibarıyla 201 bin 67 Suriye vatandaşının bulunduğu bildirdi. AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Hatay'da 4, Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 3, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Mardin ve Adana'da birer çadır kentle Kilis'te 2, Şanlıurfa, Malatya, Hatay ve Gaziantep'te birer konteyner kent kurulduğu anımsatıldı.

        Ülkelerindeki iç karışıklıklar nedeniyle bugüne kadar Türkiye'ye gelen 345 binden fazla Suriye vatandaşının, 2 yılı aşkın süredir, 10 ilde kurulan kamplarda, her türlü insani yardım ihtiyacının karşılandığı vurgulanan açıklamada, çadır ve konteyner kentlerde barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme, bankacılık ve diğer hizmetlerin verildiği ifade edildi.

        Açıklamada, konteyner ve çadır kentlerde, Türkiye'ye giriş yapan Suriye vatandaşlarına günlük 3 öğün sıcak yemek verilmeye devam edildiği belirtildi.

        Yürütülen eğitim ve sağlık hizmetleri kapsamında 526 derslikte 27 bin 640 çocuk ve gence eğitim verildiğine işaret edilen açıklamada, kamplardaki sahra hastanelerinde ve mobil sağlık ünitelerinde 19 Temmuz itibarıyla 4 bin 736 poliklinik hizmeti gerçekleştirildiği kaydedildi.

        Açıklamada, kamplarda bugüne kadar 4 bin 984 doğum gerçekleştiği, toplam gerçekleşen poliklinik hizmeti sayısının da 1.2 milyonu aştığına dikkat çekildi.

        Türkiye'ye 345 bin 352 Suriye vatandaşının giriş yaptığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "Bugüne kadar 144 bin 285 Suriye vatandaşı ülkesine dönmüştür. Bugün itibarıyla Hatay'da 15 bin 371, Gaziantep'te 32 bin 370 (9 bin 42'si İslahiye, 7 bin 461'i Karkamış, 15 bin 867'si Nizip barınma merkezlerinde), Kilis'te 22 bin 839 (13 bin 570'i Öncüpınar, 9 bin 269'u Elbeyli Beşiriye konteyner kentlerinde), Şanlıurfa'da 79 bin 176 (36 bin 521'i Ceylanpınar, 29 bin 293'ü Akçakale çadır kentlerinde, 13 bin 362'si Harran Kökenli konteyner kentinde), Kahramanmaraş'ta 15 bin 160, Osmaniye'de 8 bin 37, Adıyaman'da 9 bin 933, Adana'da 10 bin 142, Mardin'de bin 808 ve Malatya'da 5 bin 704 kişi barındırılmaktadır. 397 hasta ve yaralı, 130 refakatçi hastanededir. Hastanedekilerle barınma merkezlerinde toplam 201 bin 67 Suriye vatandaşı bulunmaktadır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ