Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa "Eylemciler arıları bize saldırması için eğitti!"

        Sinop’un Gerze ilçesinde yapılması planlanan termik santral sondajına engel olmaya çalışıp, güvenlik güçlerine arı kovanı atmakla suçlanan 39 kişi hakkında 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıklar arasında bulunan Yeşil Gerze Çevre Platformu (YEGEP) Dönem Sözcüsü Ferhat Hançer, "Her ne kadar iddianamede güvenlik güçlerinin üzerine arı kovanlarının atılması deniyorsa da öyle olamadı. Arılar kendiliğinden havalandı ve arılar bizi de soktu. Yani sadece onları sokmadı" dedi.

        Sinop’un Gerze ilçesi Yaykıl köyüne yapılması planlanan termik santrali için çevrecilerin ve köylülerin 2011 yılında yaptığı eyleme, güvenlik güçleri müdahale etti. Yapılan müdahale sonrası çok sayıda kişi gözaltına alınıp ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 2 yıl sonra eyleme katılan 39 kişi hakkında, ’güvenlik güçlerine direnme’, ’mala zarar verme’, ’iş yeri hürriyetini engelleme’ gibi nedenlerle haklarında dava açıldı. Ayrıca çıkan olaylarda eylemcilerin güvenlik güçlerinin üzerine arı kovanları attığı da ileri sürüldü. Sanıklar hakkında 4 yıla kadar hapis cezası istendi.

        Köylüler ise güvenlik güçlerinin sıktığı biber gazı ve su nedeniyle bölgede bulunan kovanlardaki arıların bundan etkilenip uçtuğunu, kendilerinin de zarar gördüğünü belirtti.

        Sanıklar arasında bulunan Yeşil Gerze Çevre Platformu (YEGEP) Dönem Sözcüsü Ferhat Hançer, açılan davaya tepki göstererek, "2011 yılında Yaykıl köyündeki direniş ile ilgili 122 kişi hakkında soruşturma açılmıştı. 83 kişi hakkında takipsizlik kararı verilirken 39 kişi güvenlik güçlerine direnme mala zarar verme, iş yeri hürriyetini engelleme gibi nedenlerle 3 ayrı suçtan mahkemeye sevk edildi. Bu davayla ilgili ilk duruşmamız 2 Ekim’de görülecek. İddianamede arı kovanları güvenlik güçlerinin üzerine atıldı deniyor. O olayda arılar, kovanlarına gelen sis bombası ve gazlardan etkilenerek kovanlardan çıktılar. Gazların arı kovanlarının üzerine denk gelmesi arılar üzerinde da panik yarattı. Her ne kadar iddianamede güvenlik güçlerinin üzerine arı kovanlarının atılması deniyorsa da öyle olamadı. Arılar kendiliğinden havalandı ve arılar bizi de soktu. Yani sadece onları sokmadı. Görüntülerde bu mevcuttur. Arıların kovandan çıktığı sırada güvenlik güçlerinin geri çekildiği ve kendi dertlerine düştüğü görülür" dedi.

        Bu olay nedeniyle, "arılar özellikle eğitilmiş" diye espriler yapıldığını ifade eden Hançer, "Doğayı arılar da koruyor. Doğanın talan edilmesine bizle beraber arılar da mücadele ediyor. Doğaya sahip çıkan sadece Yaykıl köylüsü ve çevreciler değil, arılar da Gerzelilerin yanında yer aldı" diye konuştu.

        Öte yandan Yaykıl köyünde çadır kuran vatandaşlar ve çevreciler, bölgede nöbet tutup santralin yapımı için araziye gelecek olan firma yetkililerini karşı direnişlerini sürdürüyor.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ