Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Diyarbakır'da ‘Andımız' kaldırılsın eylemi

        Ahmet YUKUŞ / AHT

        Diyarbakır'da bulunan 57 sivil toplum örgütü ortak bildiri yayımlayarak ilk ve ortaöğretim okullarında her sabah okutulan ‘Andımız'ın kaldırılmasını istedi. Diyarbakır Memur Sen Şube Başkanı Yunus Memiş, "Müslüman çocuklara her sabah ibadet bilinciyle saçma sapan şirk kokan sözleri söyletmek gaflet ve ihanet ile özdeştir" dedi.

        Diyarbakır'da aralarında Diyanet-Sen, Dicle Fırat Diyalog Derneği, Memur-Sen, Özgür-Der, Mustazaflar Cemiyeti gibi 57 İslami sivil toplum örgütü ilk ve ortaöğretim okullarında her sabah okutulan ‘Andımız'ın kaldırılması için Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde eylem yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eyleme aralarında siyah çarşaflı kadınların da bulunduğu yaklaşık 300 kişi katıldı. STK'lar adına açıklama yapan Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş; hiçbir ulusun diğer ulusa kurban edilemeyeceğini söyledi.

        "ANDIMIZ ŞİRK KOKUYOR"

        Okullarda ant dayatması ve Atatürkçü derslerin ötekileştirdiğini ileri süren Memiş, şunları söyledi:

        "Her sabah çocuklarımız anlamını idrak etmekle zorlandığı ve İslami ve insani kimliğini hiçe sayan bir durumla karşı karşıyadır. Andımız adı altında çocuklar müntesibi olmadıkları bir milliyete nispet edilmekte, mutlu olmak için ulusal aidiyete mecbur tutulmakta, en vahim olanı ise yüzünden ırkçılığı körükleyen bir anlayış ile varlıkları ne olduğunu bilmedikleri bir ideolojik kimliğe armağan ettirilmektedir. İslam inancında Müslüman evlatların varlığını Yüce Allah'ın dışında başkalarının varlığına kurban etmek anlayışı şirk olarak nitelendirilmektedir. Halkın yüzde 98'ini teşkil eden Müslüman çocuklara her sabah gün doğumu ile adeta ibadet bilinciyle bu saçma sapan ve şirk kokan sözleri söyletmek gaflet ve ihanet ile özdeştir. İslami kimliğimizin bir gereği olarak çocuklarımıza bu ırkçı sözlerin söylettirilmesini kabul etmiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı 1930'lu yılların totaliter ve faşizm uygulamaların ürünü olan bu ucube uygulamalara bir an önce son vermelidir."

        Basın açıklamasının ardından ‘tekbir' getiren grup polis gözetiminde sessizce dağıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ