Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Yılbaşı gecesi "Muhammedi Matem"e denk geliyor

        Yazar ve senarist Ahmet Turgut, yılbaşı gecesinin, Hazreti Peygamber'in Hakk'a yürüyüşüne ve Hazreti Hasan'ın şehit edildiği güne denk geldiğini belirterek, "Böylesi bir günde yeni yıla başlama coşkusu içinde olanların kendi Nebi'sini ve O'nu sevdiğini unutmaması lazım. Yılbaşı gecesi, bu yıl Muhammedi Mateme gösterilecek bir vefa gecesi olabilir" dedi.

        Turgut, kasım ayının hicri takvimde muharrem, aralıkın safer ayına denk geldiğini, ocak ayında da rebiülevvel ayının görüleceğini anlattı.

        Muharrem ayında Kerbela mateminin, özellikle 10'uncu gününde Ehl-i Beyt'in, Hazreti Hüseyin ve 72 yareninin şehit edilişinin hatırlandığını belirten Turgut, safer ayı boyunca Ehl-i Beyt'ten Hazreti Peygamber'in kızı Hazreti Fatma ve Hazreti Hüseyin'in kızlarının esir edilerek, şehir şehir dolaştırıldığını dile getirdi.

        Turgut, safer ayında hep Kerbela Şahitleri'nin akla geldiğini, bu ayın 20'sinde yani Kerbela Matemi'nin 40'ıncı gününün yıl dönümünde Kerbela'da dünyanın en büyük anma töreninin gerçekleştirildiğini aktardı.

        Yazar Turgut, Kerbela'nın 40'ıncı gününde, Kerbela Şahitleri'nin ilk defa Kerbela'ya geldiğini bildirerek, bu günün "Erbain" olarak anıldığını, geçen yıl 17 milyon kişinin matem töreninde buluştuğunu belirtti.

        "Safer ayının 28'i, Hazreti Hasan'ın şehadet yıl dönümü. Ayrıca Hazreti Peygamber'in Hakk'a yürüdüğü gün ile alakalı 2 rivayet var. Bunun birisi 28 Safer, diğeri de 12 Rebiülevvel. Bu yıl 28 Safer, yani 31 Aralık, yılbaşı gecesi Hazreti Hasan'ın şehadet yıl dönümü ve büyük olasılıkla Resulullah'ın da Hakk'a yürüdüğü gün" diyen Turgut, miladi takvimin yılbaşında genellikle insanların eğlenmeye yöneldiğini dile getirdi.

        Turgut, "Zihinlerin eğlenmek için hazırlandığı yılbaşı gecesi bu yıl Muhammedi Matem günü. Hazreti Peygamber'in Hakk'a yürüdüğü ve Hazreti Hasan'ın şehit edildiği gün. Eğlenmeye karşı değiliz, olamayız da... Böylesi bir günde yeni yıla başlama coşkusu içinde olanların kendi Nebi'sini ve O'nu sevdiğini unutmaması lazım. Yılbaşı gecesi, bu yıl Muhammedi Mateme gösterilecek bir vefa gecesi olabilir" diye konuştu.

        Hazreti Muhammed'in vefatına dair 2 farklı tarih olduğunu hatırlatan Turgut, "Tarihçilerin gözünde 28 Safer daha meşhurdur. Ancak formülasyon açısından 'Doğduğu gün Hakk'a yürüdü' daha sinematografik bir yorum olduğu için insanlar genelde onu hatırlar. Bu konuda en eski rivayetler, Taberi tarihinde var. İbn-i Kesir'in rivayetlerinde ya da hadis kitaplarında değişik sahabeleriden aktarılan bilgilerde var. Yazılı literatüre giren erken dönem kaynaklar, 28 Safer'i almışlar" ifadelerini kullandı.

        Bu farklı 2 tarih konusunda erken dönem tarihçilerin 28 Safer'i işaret ettiğini vurgulayan Turgut, tarih kitaplarında 12 Rebiülevvel tarihi ortaya atıldığını ve insanlara daha çekici geldiğini söyledi.

        Turgut, Miraç Kandili ihya edilirken "Hazreti Peygamber, bugün doğdu ve aynı zamanda vefat etti" denilmediği, safer ayının halk arasında "bela ayı" olarak bilindiğini, bunun sebeplerinden birisinin de "Hazreti Muhammed ile torunu Hazreti Hasan'ın 20 Safer'de Hakk'a yürümesi" olduğunu aktardı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ