Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz: Suriyeliler oy kullanamayacak

        Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, 30 Mart seçimlerinde Suriyeli misafirlerin oy kullanmasının mümkün olmadığını söyledi.

        Vali Lekesiz, Hatay'da görev yapan siyasi parti temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda seçim güvenliği masaya yatırılırken Vali Lekesiz, 'yerel seçimlerde Suriyelilerin oy kullanacağı' yönündeki iddialara da yanıt verdi.

        İnsani gerekçelerle Türkiye genelinde olduğu gibi Hatay'da da misafir edilen Suriyelilerin Mart 2014'te yapılacak olan yerel seçimlerde oy kullanacaklarına yönelik iddiaların haberlere yansıdığını dile getiren Lekesiz şöyle konuştu " Bildiğiniz gibi Türkiye cumhuriyeti anayasasının seçme seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarına dair 67. maddesinde ve 298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanunun 6. maddesinde '18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir' denilmektedir. Dolayısıyla konuyla ilgili anayasamızla ilgili kanun hükümleri, Türk vatandaşı olmayı ve 18 yaşını tamamlamayı şart koşmaktadır, oy kullanılabilmesi için. Anayasamızın ve ilgili kanun maddesinden de anlaşılacağı gibi, ülkemizde oy kullanabilmek için 18 yaşını doldurabilme zorunluluğu ve Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olma mecburiyeti bulunmamaktadır. İlimizde ülkemizde insani gerekçelerle, geçici olarak misafir edilen Suriyelilerin, ne 30 Mart seçimlerinde ne de önümüzdeki diğer seçimlerde şu durumda oy kullanabilmeleri hukuken fiilen mümkün değildir."

        SEÇİMLER HATAY'DA ŞÖLEN HAVASINDA GEÇSİN

        Siyasi parti temsilcileri ile yaklaşık bir saat basına kapalı olarak görüşen Hatay Valisi Lekesiz toplantı sonrasında içerik ile ilgili, gazetecilere açıklama yaptı. Siyasi Partilerin İl Başkanları ile seçimler nedeniyle alınan tedbirleri görüştüklerini söyleyen Lekesiz şöyle konuştu " 30 Martta yapılacak mahalli idare seçimleriyle ilgili alınması gereken tüm tedbirleri görüşmek, varsa onaylarını almak üzere bugün siyasi partilerimizin il başkanlarıyla bir araya geldik. Bir saattir kendileriyle seçimin demokratik bir olgunlukla şölen havasında geçmesi için yüzyıllardır ilimizde var olan sevgi, barış ve hoşgörü kültürüne uygun bir seçim yarışını rekabetini gerçekleşmesi için yapılması gerekenleri kapsamlı bir şekilde görüştük."

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ