Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Tutuklu milletvekilleri için bir araya geldiler

        AK Parti, CHP ve BDP milletvekillerinden oluşan çalışma grubu, tutuklu ve hükümlü milletvekilleri için Anayasa değişikliği yapılması konusunda toplantı yaptı.

        Toplantıya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan katıldı.

        Şentop, toplantıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Daha önceki toplantıda anlaştığımız, Anayasa değişikliği gerektiren konuda bir metin vardı, o metin üzerinde görüşme yaptık ve mutabakatımızın devam ettiğini belirttik. Bundan sonra grup başkanvekilleri biraraya gelecek, konuşacak" dedi.

        "Siz bir daha bir araya gelecek misiniz?" sorusuna Şentop, "Duruma bağlı, grup başkanvekilleri bir görüşsün" yanıtını verdi.

        CHP'li Kart da konuyla ilgili olarak, daha önce görüştükleri çerçeveyi genel merkezlere olduğu gibi iletmeye karar verdiklerini belirtti.

        "Adam öldürmeye dönük suç üstü hali hariç olmak üzere; soruşturma, yargılama, gözaltı, yakalama ve tutuklamanın Meclis'in iznine tabi olmasının" öngörüldüğünü kaydeden Kart, "Meclis'in izninin de 5'te 3'ün altına düşmemesi gerekiyor. Salt çoğunluğa karşıyız, çünkü öyle bir durumda Meclis aritmetiğine göre birtakım şekillenmelere yol açabilir" dedi.

        Kart, görüşlerini grup başkanvekillerine ilettiklerini, grup başkanvekillerinin grup yönetimi ile görüşeceğini ifade ederek, parti gruplarının mutabakatı olduğu zaman bu düzenlemenin teklife dönüşeceğini bildirdi. Kart, "Soruşturma ve yargılamanın izne tabi olmaması gerektiği noktasındaydık ama yine değerlendirmelerimizde, böyle bir ayırım yapmaya gerek görmedik. Çünkü o, beraberinde yeni komplikasyonlara ve yeni farklı süreçlere yol açabilir" diye konuştu.

        "HSYK GİBİ BAŞKA KONULAR GÜNDEME GELİRSE BU İŞ ZORLAŞIR"

        Düzenlemeye göre, soruşturma ve yargılaması devam edenler açısından yargılamaların durdurulacağını, infaz aşamasına gelenler açısından ise dönem sonuna bırakılacağını belirten Kart, "Gruplar arasında mutabakat olursa, bu iş 15 günde biter" dedi.

        CHP'li Kart, bu düzenlemeye, HSYK ya da benzer konuların ithal edilmemesi gerektiğini ifade ettiklerini kaydederek, "İktidar grubu da bu anlayışın içinde olduğunu ifade ederek, olumlu baktı. Başka konular gündeme gelirse, bu işin gerçekleşmesi zorlaşır" diye konuştu.

        Bu düzenlemeden MHP İstanbul Engin Alan ve HDP Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in de yararlanacağını ifade eden Kart, "Alan ve Tuncel'in infazları dönem sonuna kadar ertelenecek, ondan sonrası genel affın konusu ya da yeniden yargılamanın konusu olabilir" sözlerini sarfetti. Kart, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal açısından da yargılamanın duracağını söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ