Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Özel yetkili mahkemeler kaldırıldı, 9 dava ağır cezaya devredildi

        Saliha ÇOLAK- Fevzi ÇAKIR / ANKARA

        TBMM Genel Kurulu'nda, Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) tümüyle kaldırılmasını da içeren demokratikleşme paketi, 20 ret oyuna karşı 200 oyla kabul edildi. Böylece 2004 yılında DGM'lerin yerine kurulan ÖYM'ler, 10 yıl sonra tarihe karıştı. Dün sabah 04.30'a kadar devam eden oturumun ardından kabul edilen paketle ayrıca telefon dinleme, teknik takip, gözaltı ve tutuklama kararları da zorlaştırıldı.

        Görüşmeler sırasında önergeyle, en üst dereceli kolluk amirleri hakkında inceleme ve

        soruşturma iznini Adalet Bakanı'nın vermesine ilişkin düzenlemeden geri adım atıldı. Mevcut uygulamada olduğu gibi bu izinleri Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) verecek.

        DAVALAR AĞIR CEZA'YA

        Düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ÖYM ve TMK mahkemelerinde görülen KCK ana davası, 12 Eylül, 28 Şubat davası, Şike (bozulan hükümler yönünden) ve Ergenekon (gerekçeli karar için) davaları ağır ceza mahkemelerine devredilecek.

        174 KİŞİLİK KARARNAME

        Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 10 gün içinde ÖYM'lerde görevli 85'i hakim, 89'u savcı toplam 174 kişi, HSYK 1. Dairesi'nin çıkaracağı bir kararnameyle yeni görev yerlerine atanacak.

        TUTUKLULUK SINIRI 5 YIL

        Düzenlemeyle 10 yıl olan tutukluluk sınırı 5 yıla indirildi. Cezaevlerinde 5 yıl ve üzeri tutuklu bulunan 149 kişi tahliye edilecek. Bu kişilerin büyük bir bölümünü örgütlü suçlardan tutuklananlar oluşturuyor.

        15 GÜNDE ERGENEKON GEREKÇESİ

        Düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra dosyanın devredileceği Ağır Ceza Mahkemesi, 15 gün içerisinde gerekçeli kararı yazacak. Ergenekon davası, Özel Yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 5 Ağustos 2013'te karara bağlandı ancak aradan 6 ay geçmesine rağmen gerekçeli karar yazılamadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ