Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Genelkurmay Diyarbaklır Lice yaralı açıklama

        Genelkurmay Başkanlığından, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde terör örgütü mensuplarınca düzenlenen saldırıda, 3 kişinin yaralandığı, yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu bildirildi.

        Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dün Diyarbakır'ın Lice ilçesi Kıyıköy Mahallesine gelen silahlı altı bölücü terör örgütü mensubu, mahallede ikamet eden iki kardeşi evlerinden zorla götürmeye teşebbüs etti.

        Evde bulunan aile fertleri direnç gösterirken, çıkan arbede üzerine bölücü terör örgütü mensuplarınca şahıslara sokak ortasında uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Yapılan saldırı sonucu üç kişi yaralanırken, yaralılardan birinin hayati tehlikesi bulunuyor. Bölücü terör örgütü mensupları, saldırı sonrası mahalleden kaçarak uzaklaştı.

        Yaralı şahıslar, saat 01.20'de, 112 Acil Servise ait iki ambulans ile Lice Devlet Hastanesine, müteakiben Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi.

        Bir terörist teslim oldu

        Öte yandan, bir bölücü terör örgütü mensubu, Hakkari Yüksekova 6'ncı Hudut Tabur / Dağlıca Ana Üs Bölgesine, silahsız ve teçhizatsız olarak teslim oldu.

        Teslim olan terörist ile yapılan ilk mülakatında, "Kato Dağında eğitim aldığını, Kaleşnikof Piyade Tüfeği, Biksi ve RPG-7 roketatar silahı kullandığını, Irak'ın kuzeyine geçmediğini, örgütte hayat şartları zor olduğundan kaçtığını" beyan etti.

        Sınır olayları

        Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer verilen önemli sınır olaylarına göre ise dün Türkiye-Suriye hududunda, Kara Kuvvetleri 2'inci Hudut Alay Komutanlığı Narlıca Hatay Hacıpaşa Hudut Karakol sorumluluk bölgesinde, Karakola, Suriye tarafından Kaleşnikof piyade tüfekleri ve doçka silahı ile ateş açıldı. Hudut unsurları tarafından Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) topu ile ateşe ateşle karşılık verildi ve doçka silahı etkisiz hale getirildi.

        Karakolun, kaçakçılara vermiş olduğu zarardan dolayı öç almak maksadıyla hedef alındığı, ilk ZMA topu ile yapılan atışlarda doçka silahının etkisiz hale getirildiği ve Derkuş bölgesinden yeni bir doçka silahının gelmesinin beklendiği bilgisinin alınması üzerine, hudut unsurları, iki Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (TTZA) ile Derkuş istikametinden çatışma bölgesine gelen Suriye yollarını MG-3 atışlarıyla kontrol altına aldı ve Hudut Karakoluna ateş açılan bölgeye araç geçişine müsaade edilmedi.

        Ayrıca, çatışma bölgesi, yedi TTZA, iki ZMA ile birlikte beş subay, 12 uzman erbaş ve 46 er ile de takviye edildi. Çatışma esnasında Suriye istikametinden Hacıpaşa Hudut Karakoluna, doçka ve kaleşnikof piyade tüfekleri ile yoğun bir şekilde ateş açıldı. Suriye tarafından açılan ateşlere, hudut unsurları tarafından misliyle karşılık verildi.

        Çatışma dün saat 01.30'da sona erdi, olayda herhangi bir zayiat meydana gelmedi.

        6'ıncı Mekanize Tümen Komutanlığı (Adana) Askeri Savcılığına ve Altınözü Cumhuriyet Savcılığına bilgi verildi.

        Türkiye-Suriye hududunda, Kara Kuvvetleri 2'inci Hudut Alay Komutanlığı Narlıca Hatay Ziyaret, Hacıpaşa ve Ütğm. Alim Hudut Karakolları sorumluluk bölgesinde, hudut devriye faaliyeti icra eden Mobil Yol Kontrol Unsurları tarafından akaryakıt kaçakçılığında kullanılan 60'ar litrelik toplam 175 bidon tespit edildi. Altınözü Cumhuriyet Savcılığının talimatı ile akaryakıt bidonları imha edildi.

        Kaçak mazot bidonları muhafaza altına alındı

        Türkiye-Suriye sınırında, Kara Kuvvetleri 2'inci Hudut Alay Komutanlığı Narlıca Hatay Hacıpaşa Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk sahasında, hudut devriye faaliyeti icra eden Mobil Yol Kontrol Unsurları (MYKU) tarafından, akaryakıt kaçakçılığında kullanıldığı ve içerisinde mazot olduğu değerlendirilen altı adet, toplam 800 metre uzunluğunda hortum tespit edildi. Altınözü Cumhuriyet Savcısının talimatı ile hortumlar imha edildi. Olay esnasında Suriye tarafında Asi nehri kenarına sınır hattına mevzilendirilmiş şekilde, üzerinde doçka silahı yerleştirilmiş bir araç tespit edildi ve MYKU tarafından, araçtaki şahıslara sınır hattından uzaklaşmaları konusunda ikazda bulunuldu. Yapılan ikazlara uyulmaması üzerine, havaya uyarı ateşi açıldı. Müteaddit defalar yapılan ikazlara uymayan şahıslar tarafından aracın yönü, Türkiye topraklarına çevrildi. Bunun üzerine, aracın tekerleklerine doğru hedef gözeterek ateş edildi ve şahıslar, doçka monteli araç ile Suriye topraklarında sınır hattından çekilerek olay yerinden uzaklaştı. Altınözü Cumhuriyet Savcılığına bilgi verildi.

        Türkiye-Suriye sınırında, Kara Kuvvetleri 2'inci Hudut Alay Komutanlığında (Narlıca/ Hatay) hudut devriye faaliyeti icra eden Mobil Yol Kontrol Unsurları tarafından; Hacıpaşa Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk sahasında, 12 farklı noktada, akaryakıt kaçakçılığında kullanıldığı değerlendirilen 4 bin metre uzunluğunda plastik boru tespit edildi. Bulunan söz konusu borular, Altınözü Cumhuriyet Savcılığının talimatı ile tutanak tutularak olay yerinde imha edildi. Ziyaret ve Ütğm. Alim Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk sahalarında, içerisinde kaçak mazot bulunan 24 adet 60'ar litrelik bidon ele geçirildi. Söz konusu bidonlar, Altınözü İlçe Jandarma Komutanlığına teslim edilmek üzere, anılan Hudut Karakollarında muhafaza altına alındı.

        Mazot akışı durduruldu

        Türkiye-Suriye hududunda, Kara Kuvvetleri 2'inci Hudut Alay Komutanlığı (Kırıkhan / Hatay) Bükülmez Hudut Karakol sorumluluk bölgesinde, hudut hattı nöbetçileri tarafından yapılan keşif ve gözetleme faaliyetlerinde, Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı köyü istikametinde, bir adet iş makinesinin tarlaların arasından geçtiği tespit edildi. Tespit edilen bu durum üzerine, bölgeye gönderilen Ani Müdahale Timi'nin olay bölgesine geldiğini fark eden iş makinesi, Kuşaklı köyü istikametinde hızla uzaklaştı.

        Olay yerinde yapılan aramada, iş makinesi tarafından yaklaşık yedi metre derinliğinde çukur açıldığı, bölgede keskin bir mazot kokusu ve çukur içerisinde mazot birikintisinin olduğu tespit edildi. Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla çukur içerisinde yapılan aramada 16 boru hattı tespit edildi ve borular kesilmek suretiyle mazot akışı durduruldu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ