Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ‘Pembe oda’nın ilk mahkûmu 2.5 ay sonra doğum yapacak İlk kez bir kadın mahkûm cezaevinde hamile kaldı

        Hilal ÖZTÜRK/HABERTÜRK

        Nazilli Cezaevi’nde eş görüşmesinden sonra hamile kalan kadın mahkûmun riskli bir hamilelik geçirdiği ve bu nedenle sevk edileceği Aydın Tıp Fakültesi’nde sezaryenle doğum yapacağı öğrenildi. D.E. adlı mahkûm, özgür olarak doğum yapmak için temyiz hakkından vazgeçti.

        Bebekleriyle cezaevine girecek hükümlü anneler için kampanyalar düzenlenirken, ilk kez bir kadın mahkûm cezaevinde hamile kaldı ve doğumunu da cezaevinden sevk edileceği hastanede yapacak. Hükümlü ve tutukluların cezaevlerinde eşleriyle ve aileleriyle özel odalarda görüşmelerine fırsat tanıyan ‘pembe oda’ düzenlemesiyle Nazilli Cezaevi’nde hamile kalan kadın mahkûm D.E. 2.5 ay sonra doğum yapacak. Kadın mahkûmun riskli bir hamilelik geçirdiği ve bebeğini sezaryenle doğuracağı öğrenildi.

        TEMYİZ HAKKINDAN VAZGEÇTİ

        Yargıtay’dan talep ettiği tahliye kararı çıkmayınca hamileliğini cezaevinde geçiren D.E., özgür olarak doğum yapmak için temyiz hakkından vazgeçti. Nitelikli dolandırıcılık suçundan 8 yıl hapis cezasına mahkûm edilen D.E., hakkındaki karar bir an önce kesinleşerek tahliye yolu açılması için temyiz talebini geri çekti. Cezası onanan D.E.’nin avukatı Hilmi Aydın, “Müvekkilimle ilgili karar onandı ancak diğer sanıkların temyiz talepleri var. Bu nedenle temyiz incelemesi devam ediyor. Bu durumda müvekkilimle ilgili dosyanın doğumdan önce mahkemesine ulaşması zor görünüyor. Psikolojisi çok bozuk, doktorlar dördüncü doğumu olacağı için durumunun riskli olduğunu söylemişler. Bebeğini özgür olarak doğurmak istiyor. Yargıtay’ın onama kararı mahkemeye ulaşırsa cezaevi savcılığı tahliye verebilir. Ama maalesef bu şartlarda çok çaba harcamamıza rağmen mümkün görünmüyor. Doğumu cezaevinden sevk edileceği hastanede yapacak” dedi.

        CEZAEVİNDE İLK HAMİLELİK

        Hamilelik tutuklular için infaz erteleme nedeni olabilirken, hükümlüler için böyle bir düzenleme yok. Bu nedenle örgütlü suçtan kapatılan özel yetkili mahkeme kararıyla mahkûm edilmiş hükümözlü (mahkeme kararı kesinleşmemiş mahkûm) kadın mahkûm, infazının ertelenmesi yasal olarak mümkün olmadığı için Yargıtay’a başvurmuştu. Defalarca dilekçe yazdığı öğrenilen D.E tahliye taleplerine olumlu yanıt alamadı

        İLK DOĞUM

        PEMBE oda adı verilen uygulamanın ardından ilk bebek, bir mahkûmun eşine aitti. 3 çocuk annesi eşini 15 yaşında kaçırdığı için 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Özgür Bora, eşi Ayşe Bora ile Ümraniye Cezaevi’nde bir araya gelmiş, Kadir adı verilen bebek mart ayında doğmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ