Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Güneş bebek sağlığına kavuştu

        İzmir'de yaşayan Kerimoğlu çiftinin bebekleriyle perçinlenen mutluluğu, doğumdan kısa bir süre sonra yerini endişeye bıraktı. Gazete Habertürk'ten Ceyda Erenoğlu'nun haberine göre yapılan tetkikler sonucu, henüz 2 günlük olan Güneş’e halk arasında mor bebek (mavi bebek) olarak bilinen ve doğumsal kalp hastalıklarının yüzde 5-10’unu oluşturan “Fallot Tetralojisi” teşhisi konuldu. Ancak sorunlar bununla bitmedi. Güneş’in kalbinde 2 büyük delik ile halk arasında “İsviçre peyniri” denilen ve kalbin uç kısmında iğne deliklerini andıran çok sayıda minik delik de tespit edildi. Eğer minik bebek ameliyat olmazsa bu deliklere bağlı olarak ağır kalp yetmezliği, beyin apsesi, beyine veya vücuda pıhtı atması ve çeşitli ateşli hastalıkların gelişmesi gibi ölümle sonuçlanabilecek komplikasyonlarla karşılaşma riski çok yüksekti. Kerimoğlu çiftinin araştırmaları sonucu ulaştığı Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Rıza Türköz ve ekibince yapılan ameliyatla kalpteki delikler kapatıldı ve Güneş bebek sağlığına kavuştu.

        ‘YAMAYLA KAPATTIK’

        Prof. Dr. Rıza Türköz, “Aile bize başvurduğunda Güneş 11 aylıktı. Ameliyatta dar olan pulmoner kapakları genişlettik ve kalbin içindeki 2 ayrı deliği yamayla kapattık. Kalbin uç kısmında olan ve halk arasında ‘İsviçre peyniri’ olarak bilinen ince deliklerin cerrahi olarak kapatılmasının Güneş’e zarar vereceğine karar verdiğimiz için müdahale etmedik. Bebeğimizi ameliyattan 10 gün sonra anjiyo ve kateter işlemine alarak kalbin uç kısmındaki ince delikleri kateter yardımıyla kapattık. Böylece şikâyetleri ortadan kalktı. Eskiden ameliyat için bebeğin 1-2 yaşa gelmesi beklenirken günümüzde bu bebeklere 6 ayın altında da tam düzeltme ameliyatı yapabiliyoruz. Morarma ve morarma ataklarının çok olduğu bebeklerde ise doğumdan sonraki ilk 1 ay içerisinde de ameliyatı yapmak mümkün” diye konuştu.

        NADİR GÖRÜLEN TABLO

        REKLAM

        Fallot Tetralojisi hastalığında kalpte genellikle tek delik oluyor. Multipl VSD olarak adlandırılan kalpteki karıncıklar arasında birden çok delikle birlikte görülmesi nadir bir tablo olarak değerlendiriliyor. Multipl VSD hastalığı; morarma atakları riski; ağlama, bebeğin efor sarf etmesi ve beslenmesi süreci gibi etkenlerle artıyor.

        HEMEN TOPUKLARINA BAKTIK

        Anne Ezgi Kerimoğlu, “Hastalığı nedeniyle kızımızın dudak kenarları, elleri, kolları, tırnak dipleri ve topukları hep mordu. Hastaneye getirdiğimizde de aynı durumdaydı. Kızımın topuklarını hiçbir zaman bembeyaz görmemiştik. Ameliyattan sonra ilk baktığımız yer topukları oldu. Pamuk gibi bembeyaz olduklarını gördüğümüzde çok mutlu olduk” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ