Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, banka bünyesindeki para piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan gecelik borçlanma faiz oranını yarım puan azaltarak yüzde 16,25'e, borç verme faiz oranını ise 1 puan azaltarak 18,75'e düşürdü.

Ayrıca, geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, bankalararası para piyasasında 16.00–17.00 saatleri arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12,75'ten yüzde 12,25'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 22,75'ten yüzde 21,75'e indirildi.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde, piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 18,75'ten yüzde 17,75'e çekildi.

Para Politikası Kurulunun bugünkü toplantısına ilişkin yapılan açıklamaya göre, toplantıya, Başkan Durmuş Yılmaz ile üyeler Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.



-''DÖVİZDEKİ HAREKETLERİN ENFLASYONA ETKİSİ SINIRLI KALACAK''-



Son dönemde açıklanan verilerin, iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret ettiği belirtilen açıklamada, uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi uzunca bir müddet sınırlamaya devam edeceği ve bu nedenle döviz kurlarında gözlenen hareketlerin enflasyona olan etkisinin sınırlı kalacağının anlaşıldığı kaydedildi.

Petrol ve diğer emtia fiyatlarında gözlenen sert düşüşlerin enflasyonu olumlu etkileyeceğini, bu çerçevede, enflasyondaki düşüşün önceki tahminlere göre daha hızlı olacağını öngören Kurul, borçlanma faizlerinin 50 baz puan indirilmesine karar verdi. Buna ek olarak, kısa vadeli faizlerde oluşabilecek potansiyel oynaklığı azaltmak amacıyla borç alma ve borç verme faizleri arasındaki farkı 50 baz puan daha daralttı.

Mevcut konjonktürde finansal sistemdeki akışkanlığın ve kredi piyasalarının etkin biçimde çalışmasının önemine dikkat çeken Kurul, bu doğrultuda döviz likiditesi ile ilgili ek önlemlerin devreye sokulması konusunda mutabık kaldı.

Merkez Bankasının, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla,uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomi üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşeni yapmaya devam edeceği vurgulanan açıklamada, bundan sonraki politika kararlarının büyük ölçüde küresel piyasalardaki gelişmelere ve bunların yurt içine yansımalarına göre şekilleneceği belirtildi.

Açıklamada, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceğinin altı çizildi.

Para Politikası Kurulu Toplantı özeti sekiz iş günü içinde yayımlanıyor.

BAKMADAN GEÇME