Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Köşk adaylığı konusunda ser verip sır vermeyen Erdoğan'ın 16 Nisan sonrasında tüm yurtdışı programını boşaltması Çankaya'ya çıkacağı şeklinde yorumlandı. Erdoğan'ın mayısta hiçbir dış ziyareti bulunmuyor..
Başbakan açık vermedi ama programı Köşk için ipucu verdi. Başbakan Erdoğan'ın mayıs ayı sonuna kadar yurtdışı program takvimi boşaltılırken, seçim süreci nedeniyle nisan sonuna kadar da hiçbir yurtdışı programı görünmüyor. Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde son yurtdışı gezisini 14-16 Nisan günlerinde Almanya'ya yaptıktan sonra tüm ilgisini Cumhurbaşkanlığı seçimine verecek. Erdoğan, yurtiçi gezilerine ise devam edecek. Erdoğan'ın adaylığı konusunda ikinci sinyal ise haziran ayında İstanbul'da yapılacak Viyana Ekonomik Forumu Zirvesi oldu. Zirveyi, Erdoğan'ın himayesinde yapmak isteyen Organizasyon Komitesi, Başbakanlık'a başvurdu. Ancak şu ana kadar kendilerine, "Zirveyi Başbakan Tayyip Erdoğan'ın himayesinde yapabilirsiniz" yanıtı verilmedi. Kulislerde, zirvenin "Yeni Başbakan'ın himayesinde yapılabileceği" konuşuluyor. Ancak, Viyana Ekonomik Forumu yetkilileri, toplantı davetiyelerine isim yazabilmek için Başbakanlık'tan yanıt bekliyor. Erdoğan'ın Etiyopya'ya yaptığı ziyarette bir ilke imza atılarak Afrika Birliği Zirvesi'nin yaz aylarında Türkiye'de yapılması konusunda mutabakata varılmıştı. Bu toplantının programı da netleşti. Haziran ayında Afrika Birliği Devlet Başkanları Zirvesi Türkiye'de yapılacak. Bu toplantının Türkiye'de yapılması fikri Başbakan Erdoğan'ın girişimleri sonucu ortaya çıktı. Erdoğan Çankaya Köşkü'ne çıkarsa bu zirveye Cumhurbaşkanı sıfatıyla katılabilecek. Çankaya'ya çıkması durumunda Başbakan Erdoğan'ın yurtdışından son konuğu bir kadın olacak. Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Najah Alattar, mayıs ayı başında Erdoğan'ın konuğu olarak Ankara'ya geliyor. Son dakikada bir pürüz çıkmazsa Başbakan Erdoğan, kültürel ve sosyal işlerden sorumlu konuğu ile Türkiye ve Suriye arasındaki kültür, eğitim ve sosyal konularda işbirliği imkânlarını görüşecek.

'ÇÜNKÜ O 65 YAŞINDA'
Erdoğan Cumhurbaşkanlığına adaylığı konusunda eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'ye danışmıştı. Erdoğan, Çankaya Köşkü için, "Benim yerimde olsan ne yapardın?" diye sorduğu Berlusconi'den, "Olmazdım. Kendimi yaşlı hissederdim" yanıtını almıştı. Erdoğan, bu diyaloğu, milletvekillerine aktarırken "Olabilir. Çünkü o, 65 yaşında" dedi.
Bülent AYDEMİR -SABAH

BAKMADAN GEÇME