Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

AĞRI'nın Patnos İlçesi'ne bağlı Gençali Köyü'nde hayvan dışkısının içme suyu kaynağına karışması sonucu 1 çocuk ölürken, zehirlenenlerin sayısı 220'ye ulaştı. Tarım ve Sağlık İl Müdürlüğü uzmanları, yaklaşık 2 bin 500 büyükbaş hayvanın su içmek için gölete geldiği sırada bıraktığı dışkının, çok yakınındaki kaynak suyuna karıştığını belirledi.

Ağrı, Patnos ve Van'daki hastanelerde tedavi altına alınanların büyük bölümü taburcu edildi. Gençali Köyü'nden alınan su örnekleri tahlil edilirken, ikinci duyuruya kadar bu kaynaktan su içilmesi yasaklandı. Patnos Belediyesi köye tankerle içme suyu taşımaya başladı.

Ağrı'nın 70 bin nüfuslu Patnos İlçesi'ne 20 kilometre uzaklıkta bulunan 202 hane ve 2 bin 125 nüfuslu Gençali Köyü'nde pazar günü rahatsızlanan 7 yaşındaki Mehmet Akif Ağlamaz fenalaştı. Ağlamaz, yakınları tarafından Van'da götürüldüğü 100'üncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde öldü. Köydeki çok sayıda kişide baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma belirtileri üzerine durum kaymakamlığa bildirildi. Köye gelen sağlık görevlileri dün saat 16.00'dan itibaren bulantı, kusma, baş dönmesi görülen köylüleri Patnos ile Ağrı'ya göndermeye başladı. Gece geç saatlere kadan 189 kişi hastanelere taşındı.

Geçali Köyü Muhtarı Ramazan Köçer, içme suyunun köy yakınındaki kaynaktan sağlandığını, su şebekesinin 1999 yılında yapıldığını söyledi. Muhtar Köçer, şöyle dedi:

“Kaynaktan alınan su pompayla tepeye çıkarılıyor, oradan depoya geliyor ve dağıtım yapılıyor. Her taraf kapalı ve kontrol altında. Yani birisinin içme suyuna birşeyler karıştırması mümkün değil. Uzmanlarla biraz önce yerinde görüştük. Tek ve en önemli sorun içme suyu kaynağı yanındaki hayvanların su içtiği gölet. Gölette günde 2 bin 500 kadar hayvan su içiyor. Onların bıraktığı dışkılarının suyu, büyük ihtimalle içme suyu kaynağına karıştı. Köyde pazar günü Mehmet Akif Ağlamaz'ın ölümü ile başlayan ağrılı ve sancılı dönem, inşallah kısa sürede biter. İkinci bir emre kadar şebeke suyunun içilmesi için sık sık anons yapıyoruz. Patnos'tan tankerlerle getirilen suyu kullanıyoruz.”
Ağrı Valisi Halil İbrahim Akpınar, zehirlenme şikayeti ile sağlık kuruluşlarına başvuranlardan büyük bölümü bugün taburcu edildi. Patnos, Ağrı, Erzurum ve Van'daki hastanelerde tedavi gören hastalardan durumu ağır olanın bulunmadığını vurgulayan Vali Akpınar, uzmanların köydeki içme suyundan örnek aldıklarını ve tahlil yaptırıldığını bildirdi. Tahlil sonuçlarıyla birlikte zehirlenme nedeninin ortaya çıkacağını vurgulayan Vali Akpınar, “Köyde ikinci duyuruya kadar şebeke suyunun içilmememesini istedik. Patnos Belediyesi tankerlerle içme suyu götürüyor. Paniğe gerek bir durum yok. Sorunu en kısa sürede gidermeye çalışıyoruz” dedi.

DURUMU AĞIR OLANLAR ERZURUM’DA

Ağrı'nın Patnos İlçesi'ne bağlı Gençali Köyü'nde içme suyundan olduğu tahmin edilen zehirlenmeden dolayı Erzurum'a sevk edilen 1 kadın ve 3 çocuk Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi Çocuk ve Dahiliye Servisi'nde tedavi altına alındı. Çocuk Servisi Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Karacan, sağlık durumları iyi olan hastalarda ‘Organik fosfat’ olarak bilinen tarım ilacı zehirlenmesinin belirtilerinin görüldüğünü söyledi. Yrd.Doç.Dr. Karacan, “Tetkikler devam ediyor. Birkaç gün içinde taburcu edebiliriz” dedi.

Hayati tehlikesi bulundukları için Ağrı Devlet Hastanesi'nden Erzurum’a sevkedilen 2 aylık hamile Aslı Tatlı, dahiliye, 3 yaşındaki oğlu Umutcan Tatlı ve akrabaları olan 5 yaşındaki Ayşe Tatlı ile 6 yaşındaki Osman Tatlı ile birlikte çocuk servisinde tedavi görüyor.

KÖYDE YAS

Köyde 2 gün önce zehirlendiği için ateşlenip, kusma belirtileriyle önce Patnos Devlet Hastanesi'ne ardından Van'a gönderilirken ölen Mehmet Akif Ağlamaz'ın yası tutuluyor. Hasbiye ve Cafer Ağlamaz çiftinin tek erkek çocuğu olan 7 yaşındaki Akif'i kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan ve geçen yıl çektirdikleri aile fotoğrafına bakarak gözyaşı döken Ağlamaz çifti, doktorsuzluğa teptki gösterdi. Baba Cafer Ağlamaz, çocuğunu ihmalden kaybetiğini belirterek, şöyle dedi:

“Akif'i burdan alıp Patnos'a götürdük. Tedavisi yapılamayınca Van'a sevk ettiler. Bundan dolayı büyük zaman kaybettik. Çocuğumu bundan dolayı kaybettim. Üzgünüm, bir daha böyle bir acı yaşamak istemiyoruz. 3 kız çocuğum kaldı.”

Anne Hasbiye ise çocuğunu son durumunu gözyaşı dökerken, “Akşam eve gelince üşüdüğünü söyledi. Midesinin bulandığını, ayrıca uykusunun geldiğini bana anlattı. Bu konuşmadan sonra da baygınlık geçirdi. Hastaneye götürdük. ama yetiştiremedik” diye konuştu.

DHA

BAKMADAN GEÇME