Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Avrupa Parlamentosu üyesi Hollandalı Sosyal Demokrat Emine Bozkurt, siyasi partilerin ortaya çıkardığı listeler ve sıralamaların kadınlar açısından hayal kırıklığı yarattığını savundu. Bozkurt, “Son gelişmelere bakarak en iyi senaryoyla yeni oluşacak mecliste 40 civarında kadın milletvekili görebileceğiz ve bu da yüzde 7 oranında bir temsil oranı anlamına geliyor” dedi.

Türkiye’deki kadınların durumuna ilişkin olarak Avrupa Parlamentosu için rapor yazan Emine Bozkurt, ABHaber’e yansıyan açıklamalarında, 2002 yılındaki oranlarla karşılaştırıldığında, 22 Temmuz'daki seçimler için siyasi partilere başvuran kadın aday adayları oranındaki önemli artışın oldukça memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

İLK ÜÇ SIRADA KADIN BULMAK ZOR

Kadınların cesurca davranarak demokratik haklarını kullanmaya hazır olduklarını, sorumluluk almaya gönüllü olduklarını ve Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olmak istediklerini açıkça gösterdiklerini belirten Bozkurt, buna karşın kadınların bu girişiminin siyasi partiler tarafından ne kadar anlaşıldığı ve hayata geçirildiği konusunda ise şüphe olduğunu ifade etti. Bozkurt şöyle konuştu:

“Ebetteki seçim listelerinde bugüne kadar görülmemiş sayıda kadın aday yer alması göz ardı edilemeyecek bir gelişme. Bu konuda partiler duyarlılık göstermiş gibi görünüyorlar. Ancak listelerde seçilebilecek sıralara konulan kadın adaylara baktığımızda geçmişe göre bir ilerleme olmasına rağmen sayılar hala yetersiz kalıyor. Listelerin ilk 3 sırasında kadın adayları bulmak çok güç. Bunun dışında Türkiye'de kadınların siyasi katılımı konusunu büyük ölçüde gündeme getiren ve bunun ülkede kadın haklarının gelişimi açısından elzem olduğunu vurgulayan sivil toplum temsilcisi kadınların adaylıklarını koymalarına rağmen listelerde yer almıyor olmasını da şaşırtıcı buluyorum.”

Emine Bozkurt, seçimlerin sonuçuna ilişkin olarak da “Son gelişmelere bakarak en iyi senaryoyla yeni oluşacak mecliste 40 civarında kadın milletvekili görebileceğiz ve bu da yüzde 7 oranında bir temsil oranı anlamına geliyor” dedi. Bozkurt şu değerlendirmesini yaptı:

“Şu bir gerçek ki Türkiye'de konuyla ilgili giderek artan toplumsal duyarlılığa ve desteğe rağmen siyasi partilerin ortaya çıkardığı listeler ve sıralamalar, kadınların siyasi hayata aktif katılımını artırma konusunda hem kadınların, hem toplumun ve hem de Avrupa Birliği'nin beklentilerinin altında kalmış ve hayal kırıklığı yaratmıştır. Aynı zamanda birçok kez önemli bir çözüm yolu olarak önerilen geçici pozitif ayrımcılık yöntemlerinin de göz ardı edilmemesi gerektiği tekrar ortaya çıkmıştır.”

(ANKA)

BAKMADAN GEÇME