Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Abartılı Ermeni Masalı adlı sitede yazılar yazan Gümen, olayın duyulmasının ardından hedef haline geldi ve aleyhine kampanya başlatıldı. Akçam’ın Gümen’i deşifre yazısı Agos Gazetesi’nde yayınlandı.

ERMENİ Soykırımı iddiaları yanlısı çalışmalarıyla bilinen, ABD’deki Minnesota Üniversitesi tarih profesörü Taner Akçam, 30 yıldan beri "Holdwater" takma adıyla Ermeni iddialarına karşı Türkiye’yi savunan Murad Gümen’in ismini deşifre etti. 1954’te Amerika’ya göç eden, 7 yıl önce de orada ölen ünlü karikatürist Sururi Gümen’in oğlu olan, illüstratör ve film yapımcısı Murad Gümen, www.tallarmeniantale.com (abartılı Ermeni masalı) adlı sitede yazılar yazıyordu. Olayın duyulmasının ardından, Gümen hedef haline geldi ve aleyhine kampanya başlatıldı.

MEKTUPTAN İZ SÜRDÜ

Akçam’ın ifadesine göre, Gümen’in deşifre olmasına, bir makalesinde kullandığı cümle neden oldu. Gümen’in Amerikan Holokost Müzesi’ne bir mektup yazdığını ifade etmesi üzerine Akçam, müzeye giderek temasta bulunan kişilerin listesine ulaştı. Geçen Şubat, bir insan hakları sempozyumuna katılmak için gittiği Kanada’nın Montreal Kenti’nde "terörist" diye sorgulanan ve 4 saat gözaltına alınan Akçam’ın, bu olaydan Gümen’i sorumlu tuttuğu, ismini de karşılık olarak deşifre ettiği öğrenildi.

AGOS GAZETESİ’NE YAZDI

Akçam, Agos Gazetesi’ndeki yazıda, olayla ilgili şunları yazdı: "Kampanyasının önemli argümanlarından birisi, benim ’terörist’ olduğum konusunda Amerikan yetkililerine şikáyet dilekçesi verilmesi idi. Adı sanı gizli ya, ona güveniyor. ’Nasıl olsa kim olduğum bilinmiyor, bu nedenle ağzıma geleni söylerim’ havasında. Holdwater’ın bu havasına bir son vermek ve ona her oyunun kurallarıyla oynanması gerektiğini hatırlatmak gerekiyor. Kendi kimliğini saklayarak başkalarına olmadık hakaretlerde bulunmak hiçbir ölçüye sığmaz, tek kelime ile ayıp. Kendi isminizi saklayarak başkalarına saldırmak, hakaret etmek hiç ahlaki bir davranış değil sayın Murad Gümen. Kendinizde gördüğünüz bir hakkı, bana ve benim durumumda olan birçok insanda niçin görmediğinizi inanın hálá çok merak ediyorum."

AİLESİ BİLE BİLMİYORDU

Gümen ise Ermeni iddialarına karşı çıktığı için Amerika’daki evi 1977’de bombalanan ve Türkiye’ye kaçmak zorunda kalan Harvard Üniversitesi profesörü dünyaca ünlü tarihçi Stanford Shaw’un başına gelenler sonrası ismini saklamayı tercih ettiğini söylüyor. Kimliğini neden gizli tuttuğunu, kendi internet sitesinde şöyle açıklıyor: "Siteme her gün Ermeniler tarafından en az 20-30 hacker saldırısı yapılıyor. Gerçek adımı söylersem, biliyorum ki ne aile huzurumdan, ne iş hayatımdan, ne de internetteki sitemden eser kalacak. Bu zorlu mücadeleyi 30 yıldan bu yana kimliğimi gizli tutarak sürdürebiliyorum. Buna rağmen sayısız hakaret ve tehdit mesajları alıyorum. Önce broşürler bastırarak propaganda çalışmalarına başladım. Ölene kadar da bu mücadeleyi sürdüreceğim."

Ermeni iddialarını savunuyor

SOSYOLOG ve tarihçi Taner Akçam (54), ODTÜ İdari İlimler Fakültesi mezunu. 1975’te yayına başlayan Devrimci Gençlik Dergisi’nin sorumlu yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Dergideki yazılar nedeniyle 1976’da tutuklanarak 9 yıla yakın hapis cezası aldı. Ertesi yıl, cezaevinden firar ederek Almanya’ya siyasi mülteci olarak gitti. 1988’de Hamburg Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nde çalışmaya başladı. Akçam’ın, Türk siyasal tarihinin yanı sıra Ermeni Soykırımı iddiaları konusunda kitap ve makaleleri var. Halen ABD’deki Minnesota Üniversitesi’nde tarih dersleri veren Akçam, sözde soykırım konusunda Ermeni iddialarını savunuyor.

(Özgür EKŞİ-Hürriyet)

BAKMADAN GEÇME