Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

 

Bakan Çelik, gelecek yıl genel liselerin mezun vermemesinin üniversite adayları için çok büyük bir avantaj sağlamayacağını söyledi. Çelik, gelecek yıl başvuruda 300-400 bin gibi bir azalmanın olacağını belirterek, “2008’de üniversite sınavı çok kolay olacak herkes kolayca girecek. Böyle birşey yok. Bu gerçekçi bir beklenti değil. Çünkü başvurudaki bu azalma ön lisansa girecek adaylar için sadece yüzde 5-10 arasında bir avantaj sağlayacak. ÖSS sınavının kaldırılması da söz konusu değil” dedi.

Seçim çalışmaları için Van’da bulunan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 2008 ÖSS’ye başvurunun azalması nedeniyle üniversite hayali kuran gençlerin büyük bir beklenti içinde olduğunu söyledi. Bunun gerçekçi bir beklenti olmadığını belirten Bakan Çelik, üniversiteye girişte en büyük pastayı anadolu liseleri, öğretmen liseleri ve fen liseleri gibi 4 yıllık liselerin aldığını söyledi. Bu liselerin yine aynı mezunlarını vereceğine dikkat çeken Bakan Çelik, bu liseler dışında kalan ve bu yıl mezun vermeyecek genel liselerden mezun öğrencilerin lisans programlarına girme şansının zaten yüzde 1.5 ile 2 olduğunu söyledi. 4 yıla çıkarılan genel liselerin önümüzdeki yıl mezun vermemesi yüzünden 2008 ÖSS’ye başvuruda sadece 300-400 bin arasında bir azalma olacağına dikkat çeken Bakan Çelik şunları söyledi:
“Liseler mezun vermiyor diye 2008’de üniversite sınavı çok kolay olacak, herkes kolayca girecek diye birşey yok. Bu gerçekçi bir beklenti değil. Zaten bütün anadolu liseleri, anadolu meslek öğretemen liseleri, fen liseleri, geçmişte de 4 yıldı. 3 yıl olup da 4 yıla çıkarılanlar genel liselerdir. Bunların şansı da zaten üniversiteye girmede yüzde 1.5 ile 2 dir. Üniversite sınavında aslan payını, asıl pastayı fen, anadolu liseleri alıyor. Bu azalma üniversiteye gireceklere çok avantaj sağlamayacak. Üniversiteye girme şansı belki yüzde 5-10 arasında artacak. 2 yıllıklara girmek belki kolay olacak. Ancak 4 yıllık lisans programlarına girmede çok büyük bir değişiklik beklenmesin.”

ÖSS ADİL DEĞİL AMA KALDIRAMAYIZ

Bazı siyasi partilerin ÖSS’yi kaldırma gibi çok uçuk vaadlerde bulunduğunu ifade eden Bakan Çelik, “Biz halk dalkavukluğu ile siyaset yapmadık yapmıyoruz. Bu yıl 1 milyon 640 bin kişi ÖSS’ye girdi. Şimdi ÖSS’yi kaldırırsak lise diploması olan herkes alınacak dersek, üniversitenin kapısına gelen öğrenci sayısı 3.5 milyon olur. Bazı siyesi partiler ÖSS’yi kaldırmayı vaat ediyor. Ama biz ÖSS’yi kaldıramayız. Meslek liselerini özendireceğiz. ÖSS’nin bugünkü şekli ve içeriği yanlıştır. Adil bir sistem değil. Ancak merkezi sınav anlayışı doğrudur. Yaptığı sınavın içeriğini eleştirsek bile, yaptığı sınav adil olmaması katsayı ve benzeri gibi yanlış uygulamaları olsa bile bir şaibesi yoktur. Lafla sloganla bu işler olmaz. Biz kontenjan arttırmak için 39 üniversite açtık. Biz kontenjanın artırılmasını istiyoruz” dedi.

(DHA)

BAKMADAN GEÇME