Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Darphane’den talep edilen haftalık altın miktarı 1.5 tondan 3 tona fırladı. Siparişler gecikince sahtecilere fırsat doğdu

YAZ aylarında sünnet ve düğün organizasyonlarında yaşanan artışa, bu yıl seçim faktörü de eklenince tam, yarım ve çeyrek altın üretiminde tek yetkili olan Darphane, hafta sonu ve akşam mesaileriyle piyasaya yetişmeye çalışıyor. Gecikmeler nedeniyle vatandaşlar ve toplu sünnet ve düğün organizasyonu yapan belediyelerin, özellikle İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde zaman zaman piyasada altın bulmakta zorlandığı belirtiliyor. Kuyumcuların külçe altınlarını götürerek verdiği siparişe göre tam, yarım ve çeyrek altın üreten Darphane’den talebin büyük oranda arttığı öğrenildi. Darphane Genel Müdürü Ahmet Büyükkaymaz, haziran başında haftalık 1.5 ton olan kuyumcuların talebinin, şu anda 3 tona çıktığını, bu nedenle siparişleri yetiştirmede gecikmeler yaşadıklarını kaydetti.

DARPHANE MESAİDE

Mesai yaparak piyasada tam, yarım ve çeyrek için uzun süre ‘yok’ denilmesini önlemeye çalıştıklarını belirten Büyükkaymaz, kapasiteleri ölçüsünde çalıştıklarını ifade etti. Gecikmelerin uzaması halinde kalpazanlar için uygun bir zemin doğacağını ve bunların da düşük ayarlı altın ürettiklerini ifade eden İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu ise yaşanan sıkıntıda kuyumcuların da rolü bulunduğunu söyledi. Türkiye genelinde yaz aylarında 4-5 tona kadar çıkan haftalık talebin kış aylarında 500 kilogramı geçmediğine dikkat çeken Kameroğlu ‘Kuyumcuların yazı düşünerek kış aylarında Darphane’ye daha fazla sipariş verip stokları ayarlamaları gerekir. Şimdi seçim nedeniyle sünnet ve düğünler büyük oranda 22 Temmuz öncesine çekilmeye başlanınca, Darphane’den talepler de dar bir zaman aralığına sıkıştı. Problem bundan kaynaklanıyor’ dedi. Son günlerde müşterilerin eli boş döndüğünü vurgulayan Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu ise sıkıntının sürmesi halinde karaborsacılar ve fırsatçılar tarafından sahte altın basılacak diye endişe duyduklarını belirtti.

TAHSİN AKÇA

BAKMADAN GEÇME