Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

YILLAR Ajda Pekkan’ı yıpratamadı. Şarkılarıyla, aşklarıyla, skandallarıyla 46 yıldır sanat dünyası gündeminde, hiç arka plana düşmedi

 O ülkenin süper starı... 46 yıldır sanat dünyasının içinde. Pop müziğin nesilden nesile ulaşan en önemli isimlerinden biri, hâlâ parlayan yıldızı... Sezenler’in, Nükhetler’in, Nilüferler’in örneği. Kimler geldi geçti, 40 yıl içinde müzik dünyasından, ama ‘Ajda’ ismi hiç bir zaman geri planda kalmadı. Şarkılarıyla, aşklarıyla, estetikleri, kılık kıyafeti ile hep gündemde oldu... Şimdi dilerseniz, müziğin bu yaşayan efsanesini dünden günümüze şöyle bir mercek altına alalım.

Emel Sayın’ı kullandı

Ayşe Ajda Pekkan, 12 Şubat 1945 yılında İstanbul’da doğdu. Deniz binbaşısı olan babasının görevi dolayısıyla çocukluğu Gölcük’te geçti. Şarkıcı olmak için büyük heves taşıyan Çamlıca Kız Lisesi öğrencisi Ajda Pekkan, 1962 yılında dönemin en popüler gece kulübü Çatı’nın sahibi olan İlham Gencer’e ulaştı. Aslında bu olayın hikâyesi oldukça ilginç. Emel Sayın, o günlerde Çatı’da cumartesi çaylarında misafir olarak sahneye çıkıp şarkı söylemektedir. Şarkıcılığa hevesli olan Ajda Pekkan, Gencer’e Emel Sayın’ın akrabası olduğunu söyleyerek, sahneye çıkar. Sonra da Emel Sayın’ın yanına giderek, “İlham Bey’e senin akraban olduğunu söyleyerek torpil yaptım, bozuntuya verme” der. Bu şekilde kulüplerde şarkı söylemeye başlayan Ajda, annesi Nevin Hanım’ın baskısına rağmen 1963 yılında Ses Dergisi’nin, yarışmasına katıldı ve birinci seçildi. 1963 yılında Öztürk Serengil ile çektiği ilk filmi “Adanalı Tayfur” da seslendirdiği “Göz Göz Değdi Bana” şarkısını Serengil’in 45’lik olarak çıkardığı “Abidik Gubidik”in arka yüzünde okuyarak ilk plağını yapmış oldu. (Toplam 48 film çekti. 1967 - Harun Reşit’in Gözdesi ve 2000 - Şöhret Sandalı)

Gazino hayatı

Ajda Pekkan, Adana’da verdiği konserde, yuhalanıp domates yağmuruna tutulmasına rağmen, 1965’te çıkan 45’liği “Her Yerde Kar Var” ile büyük sükse yaptı. 1966 yılında Zeki Müren’in alt kadrosunda Maksim’le gazino hayatına başladı. Ajda, o günlerde, yeni bir aşka yelken açtı. CHP Genel Sekreteri Kemal Satır’ın oğlu Mustafa Satır ile beraberliği 1967 yılının en çok ses getiren olaylarından biri oldu..

1968 yılında “İki Yabancı” ile büyük başarı kazandı. Hemen arkasından “Dünya Dönüyor”, “Saklambaç” ve “Üç Kalp” gibi plaklar yaptı. Atina’daki Uluslarası Apollonia Müzik Festivali’nde ‘68 ve 69 yılında iki kere dördüncü oldu. Pekkan’ın sesi tüm ülkede keyifle dinlendiği gibi, şık giyimi, sürekli kendini yenileyen görünümü ve değişime açık tavrıyla sadece müzikte değil moda konusunda da hayranlarını sürükleyen bir ikon haline geldi.

Ajda’nın ilk evliliği

“Sensiz Yıllarda”, “Yalnızlıktan Bezdim” gibi şarkılarla fırtına gibi girdiği 70’lerin ortalarında seslendirdiği “Tanrı Misafiri”, “Kimler Geldi Kimler Geçti”, “Hoşgör Sen” gibi ileride birer Ajda klasiği haline gelecek şarkılarıyla Türkiye sınırlarını zorlamaya başladı.

İlk günden beri Avrupa’ya açılma çabası gösteren Pekkan, 1973 yılında Zürih’te ünlü sanayici Sapmazlar’ın oğlu Coşkun Sapmaz ile evlenerek ülkenin gündemine bomba gibi düştü. Ama Sapmaz Ailesi 6 gün sonra çocuklarının Ajda ile boşanmasını sağladı.

Sanat ve özel hayatında hızlı koşan Ajda’nın hayatına 1975 yılında Galatasaray’ın ünlü kalecisi Yasin Özdenak girdi... Yasin, sinemanın güzel yıldızı Sevda Ferdağ’dan yeni ayrılmıştı. Ancak, form durumu giderek düşen Yasin, son üç maçta 8 gol yiyince eleştirilerin hedefi olmuştu. Bunun üzerine Ferdağ da, “Yasin benimle birlikteyken çok formdaydı. Şimdiki acınak halini Ajda’ya sorun” şeklinde yaptığı açıklamayla gündemi sarsmıştı. 1975’in sonlarına doğru Yasin’e kapıyı gösteren Ajda’nın yeni aşkı bu kez Ahmet Mavitan oldu. 1976 yılında Paris’in ünlü Olympia müzikholünde, Enrico Macias’la seri konserler verdi. Bu arada ikili arasında kısa metraj bir şeyler yaşandığı söylentileri, Ahmet Mavitan ile aralarının açılmasına neden oldu. Ajda, bu beraberliği esnasında Mavitan’ın Tarabya Oteli’nin arkasında bulunan 1240 metrekarelik arazisini, satın aldı. Yıllardır uğraştığı, ancak daha geçen yıl inşaat izni aldığı bu arsayı, o günlerde Ahmet Mavitan’dan hediye sayılabilecek kadar cüzi bir para ile satın aldığı ise, hâlâ kulaktan kulağa dolaşıyor. 1977 yılında Ajda, “Süperstar” albümünü çıkardı. 1979 yılında “Bambaşka Biri”, “Haykıracak Nefesim” gibi şarkıların yer aldığı “Süperstar 2” ile de doruğa çıktı. Aynı yıl İzmir Fuarı’nda gazeteci Erol Yaraş ile nişanlandı. Yüzükleri Metin Akpınar ile Zeki Alasya taktı. Ancak, fuar bitince aşk da bitiverdi.

 


Eurovision hezimeti

1980 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’nda ‘Petrol’ şarkısı ile ülkemizi temsil eden Ajda, 15. olarak büyük hüsrana uğradı. Bu üzüntüyle aylarca yurda dönmedi. Avrupa’da-Amerika’da plakçıların kapısını aşındırdı ama olmadı. 80’lerde pop müzik krize girince, Ajda da “Sen Mutlu Ol” ve “Sevdim Seni” isminde hafif müzik ve alaturka sentezi iki albüm yaptı. Daha sonra da Fikret Şeneş’le birlikte çalıştığı “Uykusuz Her Gece”, “Son Yolcu” gibi şarkıların yer aldığı “Süperstar 83” albümüyle yeniden gönülleri fethetti. İkinci baharını yaşayan Süperstar, Zeki Müren’in kadrolarının da demirbaşıydı. İkili reklam için her şeyi yapıyor, dudak dudağa pozlar bile veriyordu. Ama, Zeki Müren’in 1980 yılında kalp krizi geçirip, Bodrum’dan İzmir’e hastaneye kaldırıldığında kendisini ziyarete gelen Ajda Pekkan’ı , “Reklamını yapmak istiyor, kendisiyle görüşmeyeceğim” demesiyle, bu dostluk da mazide kaldı.

 

İkinci evliliği yıkan skandal

Ajda, Ali Bars ile 27 Aralık 1984 yılında evlenenerek herkesi şaşırttı. Müziğe de bir süre ara verdi. Ancak, 1989 yılında yaptığı televizyon programı ile büyük sükse yapan Aziz Üstel ile Cihangir’deki bir eve girerken yakalanması bomba gibi patladı. Bu skandalı göğüslemeye çalıştılar, ama 1990 yılında bu evlilik de bitti.

1989 yılının son günlerinde “Yaz Yaz” ile ortalığı kasıp kavurdu. 1991, 1993 ve 1996 yıllarında çoğunlukla yerli bestecilerle çalıştığı albümleri, sivrilen bir kaç şarkı dışında beklenen ilgiyi görmedi.

Kısa süreli aşk ilişkileri

Bu dönemde, Talip Özkan isimli genç işadamı girdi Ajda’nın hayatına. Ajda, çok geçmeden Talip Özkan’a da “bye bye” deyip, gönül rotasını bu kez Jülide Ateş ile başarısız bir evlilik yapan İzmirli işadamı Cemal Özgörkey’e kırdıysa da fazla uzun sürmedi. Çok geçmeden işadamı Teoman Demir girdi bu kez hayatına (1994). Kesintilerle üç yıl kadar sürdü bu ilişki. Derken 1998 yılında politika dünyasının parlayan yıldızı Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna aşkı patladı. Beklenenden de uzun sürdü bu ilişki, ama Ajda’nın neredeyse genel kuralı haline gelen “Ne evlilik, ne ilişki uzun ömürlü olmaz. Zamanı gelince biter” ilkesine uygun olarak bitiverdi.

2000 yılında 2 CD’den oluşan “Diva” albümü piyasaya çıkan Ajda’nın mutluluğuna kısa bir ilişki yaşadığı ve aynı zamanda menajerliğini yapan Armağan Düzgit’in kendisini suçlayan açıklamaları gölge düşürdü. Bu şoku çabuk atlatan Pekkan, 2000 yılında Monaco’da konser verirken yanında da yeni sevgilisi İzmirli iş adamı Erol Özbaş boy gösteriyordu. Ama kural yine değişmedi ve Ajda, ikinci İzmirlisi ve Erol’undan da çabuk ayrıldı. 2003 yazına sözü ve müziği Şehrazat’a ait ‘Sen İste’ isimli single çalışmasıyla bomba gibi giren Ajda Pekkan, 2006 yılındaki ‘Cool Kadınım’ albümüyle, dikkat çekse de üç yıl önceki başarısını yakalayamadı. Şu sıralarda sürekli konserler veren sanatçı, 3 yıldır birlikte olduğu ve sık sık kavga edip barıştığı Okan Tapan ile yollarını da çoktan ayırdı. Tapan’ın Elif Edes ile olduğu konuşulurken, Ajda’da hayatında yeni biri olduğunu söylüyor.


44 yıllık değişim

ÜLKEMİZDE estetik deyince akla ilk gelen isim olan Ajda Pekkan, estetik yolunda ilk adımını 1967 yılında atarak yayvan burun kanatlarını yukarı doğru çektirdi. Daha sonraki operasyonlarda ise yuvarlak yüzünü incelttirdi, çizgi şeklindeki üst dudağını kalınlaştırdı. Burnunu kaldırttı. Ardından yağlarını aldırarak belini ve bacaklarını toplattı. Yüz ve göz kapaklarını defalarca gerdirdi. Botoks, silikon gibi yöntemleri sürekli kullanarak yüzündeki kırışıklara savaş açtı. Bugün 62 yaşında. Aşırı estetikli, ama bir genç kız gibi fiziğinin olduğu da bir gerçek.x

Tercüman

BAKMADAN GEÇME