Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        * Sistit ne demektir, neden olur, kimlerde görülür?

        Sistit, mesane ya da idrar torbası enfeksiyonu demektir. Sistit, en sık enfeksiyonlardan ötürü olur. İdrar yollarında taş, vajinal ovül ve kremler, sistite yol açan diğer nedenlerdir. Ani olarak başlar. Nadiren kronik olarak seyreder.

        * Hangi enfeksiyonlar sistite yol açarlar?

        En önde gelen enfeksiyon etkenleri koli bakterileridir.

        * Koli bakterisi ne demektir?

        Koli bakterileri, dışkıda bol miktarda bulunan basillerdir. Bu basiller, dışkılama esnasında kasıklara ve oradan mesaneye bulaşma riski taşırlar.

        * Diğer enfeksiyonlar nelerdir?

        Sistite yol açabilen diğer enfeksiyonlar tüberküloz ve mantar enfeksiyonlarıdır. Bu tür enfeksiyonlar daha ender olarak görülürler.

        * Sistit en sık kimlerde görülür?

        Sistit, her yaş ve cinste görülür. Ancak kadınlarda erkeklerden daha sıktır. Her dört kadından bir tanesi hayatının bir döneminde sistite maruz kalır.

        * Neden kadınlarda sık görülür?

        Kadın üreme organlarının anatomisi kısa olduğu gibi anüse de yakındır. Bu anatomik özellik, cinsel ilişki ve idrar yapma esnasında çevredeki bakterilerin idrar yollarına bulaşmasına zemin hazırlar.

        * Sistit ne tür yakınmalara yol açar?

        İdrar yaparken yanma-sızlama duygusu, sık idrara çıkmak, idrarını tutamamak, idrarda renk değişikliği dile getirilen başlıca yakınmalardır.

        * İdrar rengi neden koyulaşır?

        İdrar renginde koyulaşma çok kez mesane kanamasından ötürü olur. Bu durumda idrar kırmızımtırak bir renk alır. İltihap yoğunluğunda ise idrar bulanık bir görünüm kazanır.

        * Gebelik sistiti nedir, neden olur?

        Sıklıkla gebeliğin 22’nci haftasından sonra görülen sistittir. Gebelerin yüzde 8’inde idrar yolu enfeksiyonu görülür. Gebeliğin 22’nci haftasından sonra idrar yollarının düz kasları gevşer. Bir yandan bu gevşeklik ve öte yandan gebelik hormonlarının etkisi ile mesane reflüsü oluşur. Oluşan reflü de sistite yol açar.

        * Balayı sistiti nedir, neden olur?

        Yeni evli kadınlarda evliliğin ilk günlerinde görülen sistittir. Cinsel ilişkiden ötürü olur. Cinsel ilişki esnasında kasık flora bakterileri mesaneye bulaşırlar. Balayı sistitini önlemek için cinsel ilişki öncesi ve sonrası mutlaka duş alınmalıdır. İlişki sonrasında da mesane tam olarak boşaltılmalıdır.

        * Kronik sistit nedir, kimlerde görülür?

        İnterstisiyel sistit diye de bilinir. Nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. İdrarda gizli ya da açık kanama vardır. Başkaca bulgu yoktur. Duyarlı ve sosyal yönden aktif, orta yaş kadınlarda sık görülür.

        * Kronik sistit tanısı nasıl konur?

        Kronik sistitin kesin tanısı sistoskopi ile konur. Sistoskopide mesane kaslarında ebepsiz bir kalınlaşma saptanır, mide ülserine benzer hasarlar görülür.

        * Sistit nasıl tedavi edilir?

        Sistit tedavisinde gram negatif bakterilere etkili antibiyotiklerden biri tercih edilir. Florokinolon grubu antibiyotikler en sık tercih edilenleridir. Basit sistit için üç günlük tedavi yeterlidir. Sistit, 1-2 hafta içinde ayni bakteri ile tekrar ederse uzun süreli tedavi uygulanır. Bu tür tekrarlarda tedavi 6 haftadan önce kesilmez.

        6 ay sonra sistit farklı bir bakteri ile tekrarlarsa kısa süreli antibiyotik tedavisi uygulanır.

        Kronik sistit tedaviye dirençlidir. Antihistaminik ilaçlar yararlı olabilir.

        * Sistiti önlemek için ne yapmalıyız?

        - Günde en az 2 litre su için

        - İdrarınızı tutmayın, uygun olan her yerde ihtiyacınızı giderin

        - Banyo yaparken küvete oturmayın.

        - Tuvalet temizliğinizi önden arkaya doğru yapın.

        - Pamuklu ve paçalı külot kullanın.

        - Dar pantolon giymeyin.

        - Cinsel ilişkiden sonra idrarınızı yapın.

        - Cinsel ilişkiden önce ve sonra mutlaka duş alın.

        Diğer Yazılar