Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Edebiyat Haftanın Kitapları
        1


        BİR GÜNAHKAR GECEDEN SONRA / MUHABERAT-I HAKİKİYE
        (Sadiye Vefik)

        Koç Üniversitesi Yayınları’nın (KÜY), “Tefrika” dizisi unutulmuş bir kadın yazarı, Sadiye Vefik'i Bir Günahkâr Geceden Sonra ve Muhaberat-ı Hakikiye isimli iki eseriyle okurla buluşturuyor.
        1922 yılında Yeni Şark gazetesinde tefrika edilen Bir Günahkâr Geceden Sonra ve 1913 yılında kitap olarak basılan Muhaberat-Hakikiye’de Sadiye Vefik’in özellikle kadınlar arası dostluk ve dayanışma üzerine düşündüğünü görüyoruz. Yazar arkadaşlığı, sırdaşlığı, kadınların birbirini yargılamadan dinleme ihtiyacını mektup roman biçiminde okurlara sunuyor.

        2


        SESSİZ ŞAMPİYON
        (Kemal Ateş)

        "Yıl 1937, eski Amerikan Koleji binasında kurulan Kızılçullu Köy Enstitüsü... Bu "taş mektep"in girişinden süzülen ahşap bavullu gölgelerin en sessizidir Ahmet Bilek. Manisa Kula'dan gelmiştir ve 1960 Roma Yaz Olimpiyatları'nda güreşeceği Maxentius Bazilikası'na giden yolun en başındadır henüz..." Kemal Ateş, h2o Kitap'ta çıkan kitabında öğretmenden mühendise her meslekten erbabın, sanatçı ve edebiyatçıların yetiştiği Köy Enstitüleri'nden mezun ilk ve tek olimpiyat şampiyonunun öyküsünü anlatıyor.

        3

        KÜLLERİN GÜNÜ
        (Jean-Christophe Grangé)

        2000 yılında yayınlanan ikinci kitabı Kızıl Nehirler (Les Rivieres pourpres) toplam 20 dile çevrilen ve sinemaya da uyarlanan ünlü Fransız yazar Jean-Christophe Grangé, Doğan Kitap’tan çıkan yeni romanında "Masumiyetin hüküm sürdüğü bir dünyada, katili öldürmeye sevk eden ne olabilir?”, "Günah nedir bilmeyen bir toplumda nasıl olur da kan akar?” Sorularına cevap arıyor. Ve okura bir soru soruyor: "Ya tam tersiyse… Suçlu, o topluluktaki tek masumsa…"

        4


        ARA TOPLAM-YOLUMU ARARKEN ÖĞRENDİKLERİM

        (Ahmet Mümtaz Taylan)

        Yazar Irmak Zileli, Ahmet Mümtaz Taylan’la kadın-erkek ilişkilerine, anne-baba rollerine, sanat ve sanatçı kavramlarına, eğitime, siyasete, doğayla ve hayvanla kurduğumuz ilişkiye, aşka, yeteneğe, hayata ve ayakta kalmaya dair konuştu. Kronik Kitap'tan çıkan kitaptaki Taylan’ın samimi ve ufuk açan cevaplarında, bir sanatçının geniş tecrübesinden süzdüğü, keskin bakışını kendine de topluma da yönelterek damıttığı düşünceleri bulacaksınız. Kendinize sorduğunuz birçok soruyu; emeğin, vicdanın ve dürüstlüğün pusulasından şaşmayan bir sanatçının nasıl yanıtladığını göreceksiniz.

        5


        GÖZLERİ TANRI'YI SEYREDİYORDU
        (Zora Neale Hurston)

        Toni Morrison’ın zamanımızın en büyük yazarlarından saydığı, antropolog, sinemacı, tiyatro oyunu yazarı, öykücü ve romancı Zora Neale Hurston ateizmiyle, siyah-beyaz toplumsal bütünleşmesine dair görüşleriyle ayrıksı bir isimdi. Yaşadığı dönemde Harlem Rönesansı’nın kilit yazarlarından olsa da yapıtları görmezden gelindi. İthaki Yayınları'ndan çıkan Gözleri Tanrı’yı Seyrediyordu günümüzde Afro-Amerikan edebiyatının en çok okunan eserlerinden; uzun süre kıymeti bilinmeyen bir yazarın başyapıtı, kimsenin merhametine ihtiyacı olmayan bağımsız kadınların romanı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ