Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Edebiyat Haftanın Kitapları
        1

        ASPERN'İN MEKTUPLARI
        (Henry James)

        Henry James, eskiden beri bir cazibe merkezi olan İtalya’da geçen bu küçük romanında okuru Venedik’te sıra dışı bir yolculuğa çıkarıyor. Karakterlerinin içsel yaşamını ortaya koyması nedeniyle bilinçakışı akımının öncüsü olarak görülen ve yapıtlarında genellikle sanatçıların hayatlarını irdeleyen James bu ilk iddialı novellasını, romantik şairler Byron ve Shelley’nin esiniyle yazmıştı. Sia Yayınevi'nden çıkan kitap geçtiğimiz yıllarda başrolünde Jonathan Rhys-Meyers ve Vanessa Redgrave’in oynadığı büyüleyici bir sinema uyarlaması da vizyona girmişti.

        2

        DÜNYA ÇOCUKLARINA GÜNAYDIN
        (Esma Ertel-Mehmet Güleryüz)

        Çağdaş Türk resminin duayenlerinden Mehmet Güleryüz’ün 1968 yılında çizdiği, o zamandan beri Türkiye’nin önde gelen grafik sanatçısı Mengü Ertel’in çekmecesinde, “Dostun Çekmecesi”nde bekleyen resimler, dostluğu yücelten sıcacık bir öyküye ilham veriyor. Esma Ertel’in kaleme aldığı öyküde Bedia Hanım, devesi Moku ve horozu Bırbır ile 7 kıtayı gezerek farklı kültürlerle tanışıyor, bambaşka diller işitiyor ve yeni arkadaşlar ediniyor. Doğan ve Egmont Yayıncılık'tan çıkan eserde kâşifler, gittikleri her kıtada güneşe farklı bir dilde “Günaydın” ve “Merhaba” diyor, her kıtada tanıştıkları farklı bir horozun ötüşüyle yeni günü selamlıyorlar.

        3

        KURTARMA MESAFESİ
        (Samanta Schweblin)

        Latin Amerika edebiyatının yükselen temsilcilerinden Samanta Schweblin'in bu ilk romanı 2017 Man Booker Ödülü finalistleri arasındaydı. Arjantin taşrasında, tarlalar arasında bir kasaba... Kasabanın kıyısında yeşil renkli, gizemli bir ev... Huzurlu bir tatil hayaliyle kasabaya gelen Amanda ve küçük kızı Nina... Tek amacı kızını korumak olan Amanda'nın önce ona ulaşması lazım, ulaşmak içinse olayları tetikleyen o ânı bulması. Can Yayınları'nın okurla buluşturduğu Kurtarma Mesafesi'ndeki gerilimler ruh ve bireyle olduğu kadar toplum ve çevreyle de alakalı.

        4

        BILDIRCIN KARI-DAĞ GÜNLÜKLERİ
        (Paolo Cognetti)

        İlk otobiyografik romanı Sekiz Dağ ile pek çok ödülü kucaklayan Paolo Cognetti, Kafka Kitap logosuyla raflarda yerini alan Bıldırcın Karı–Dağ Günlükleri’nde öyküsünü anlatmaya devam ediyor! Yelda Gürlek’in İtalyanca aslından dilimize kazandırdığı Bıldırcın Karı, Cognetti’nin İtalyan Alpleri’nde geçirdiği çocukluğuna bir saygı duruşu niteliğinde… Şehirdeki yaşamının sıradanlığından bunalan ve bir zamanlar olduğu ‘vahşi çocuğu’ yeniden keşfetmek için kendini yeniden bir dağ evine atan Cognetti, lirik anlatımı ve etkileyici betimlemeleriyle doğanın gücünü, sürekli sorgulayan bir aklın gerekliliğini ve insan ruhunun direncini âdeta anıtlaştırıyor.

        5

        SESSİZLİĞİN TARİHİ
        (Alain Corbin)

        Fransa’nın yaşayan en önemli tarihçilerinden biri kabul edilen Alain Corbin gürültünün mekândan uzaya her yeri işgal ettiği bu çağdan hareketle, sessizliğe eğitici bir değer atfedilen, konuşmanın nadide görüldüğü çağlara bakıyor. Sessizlik sesin yokluğu değil de meditasyonun bir koşulu olarak çıkıyor karşımıza, tefekkür ve derin düşünüş olarak; sözün tezahür ettiği içsel bir yer olarak... Cambridge Üniversitesi'nden Robert Tombs, "Alain Corbin tarih yazımını yeni alanlara genişletmekte dünyaca ünlü. Sessizliğin Tarihi’nde bunu daha da ileri götürüyor: Tarif edilmesi güç, çok yönlü bir kavramın tarihini anlatmakla kalmıyor, onun felsefesi, teolojisi ve edebiyatına da giriyor” diyor Kolektif Kitap'tan çıkan eser için.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ