Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Edebiyat Haftanın Kitapları
        1

        BELİRSİZ BİR ÂNIN KIYISINDA
        (Murat Gülsoy)

        Tek katlı, bahçeli evlerin olduğu otoban kenarındaki gizemli mahalleden oyuncu belleğin dehlizlerine, kuyuya fısıldanan sırlardan mezarından kalkıp gelen ölülere, insan gibi makinelerin tuhaf dünyasından uykuyla uyanıklık arasındaki belirsiz anlara uzanan tekinsiz bir yolculuk... Murat Gülsoy, Can Yayınları'ndan çıkan 'Belirsiz Bir Ânın Kıyısında' adlı yeni eserinde yedi öyküyle insan ruhundaki karanlık sırları ve tekinsizlik hissini yer yer muzip yer yer ürkütücü bir atmosferin içinde anlatıyor.

        2

        KLARA İLE GÜNEŞ
        (Kazuo Ishiguro)

        Günümüzün en büyük yazarlarından Kazuo Ishiguro, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandıktan sonra yayımlanan ilk romanı Klara ile Güneş'te, yeni teknolojilerin etkisiyle köklü değişimler geçirmiş bir toplumda yaşanan, sevgi, umut ve fedakârlığa dair unutulmaz bir hikâye anlatıyor. Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan kitapta sıra dışı gözlem yeteneğine sahip bir yapay zekâ olan Klara, kendisi gibi "Yapay Arkadaş"ların satıldığı mağazadaki yerinden insanları izleyip dış dünyayı öğrenmeye çalışır, onu yeni evine götürecek o özel çocuğu sabırla bekler...

        3

        AY VE ALTI PENİ
        (W. Somerset Maugham)

        İş Kültür Yayınları'ndan çıkan Ay ve Altı Peni, Londra'da yaşayan sıradan bir borsa simsarının resim yapma tutkusuyla bütün düzenini bozup Paris'te ve ardından Tahiti'de maceralara atılmasını konu edinir. 1919 yılında yayımlanan roman hem kurgusal bir ressam olan Charles Strickland'ın biyografisi, hem de bu biyografiyi kendi bakış açısıyla aktaran isimsiz anlatıcının hikâyesidir. Maugham'ın ünlü ressam Paul Gauguin'in hayatından esinlenerek yarattığı Charles Strickland karakteri, ailesini ve para odaklı hayatını geride bırakıp hayallerinin peşinden gider.

        4

        GENÇLİK HATASI-STEVE JOBS'IN 'ÖTEKİ' KIZI OLMAK
        (Lisa Brennan-Jobs)

        Bir çiftlikte doğan ve annesi Chrisann Brennan ile babası Steve Jobs’ın bir tarlada isim verdiği Lisa Brennan-Jobs, ilk gençlik adımlarını hızla değişime uğrayan Silikon Vadisi’nde atar. Hayatında nadiren yer alan babası onun için mitolojik bir karakter gibidir. Gençlik Hatası, Lisa Brennan-Jobs’ın sıra dışı ama kusurlu iki aile arasında mekik dokuyarak geçen çocukluğuna dair dokunaklı bir anlatı, Steve Jobs mitolojisi için de ciddi ve insani bir eleştiri.


        5

        BÜYÜK MATEMATİKÇİLER
        (Ioan James)
        Oxford Üniversitesi matematik profesörlüğünden emekli olan Ioan James bu önemli çalışmasında, günümüzden 300 yıl geriye uzanarak altmış büyük matematikçinin biyografilerini kaleme alıyor. Aralarında Euler, Laplace, Cauchy, Galois, Riemann, Poincaré, Hardy, Birkhoff, Kolmogorov ve Von Neumann gibi pek çok matematikçiye ait ilginç hayat hikâyelerini okurken bir yandan da matematiğin kendi yolunda nasıl ilerlediğine ve diğer bilim dallarıyla ilişkisine tanık olacaksınız.

        6

        KAN VARSI
        (Stephen King)

        Finders Keepers Dedektiflik Ajansı'nda günlük işleriyle ilgilenen Holly Gibney'nin dikkatini çeken bambaşka bir ayrıntıydı. O, kanın kokusunu alıp ilk haberi yapan muhabire takılmıştı. Holly'nin adama odaklanmasının geçerli bir nedeni vardı, çünkü o bir Yabancı'ydı.
        Altın Kitaplar'dan çıkan Kan Varsa her biri okuru kendi korku dolu dünyasına çeken dört uzun öyküden oluşuyor. Holly’nin ilk yalnız macerasının dışında Bay Harrigan’ın Telefonu, Chuck’ın Hayatı ve Sıçan öyküleri uykularınızı kaçıracak.

        7

        POPÜLER SİNEMANIN MİTOLOJİSİ
        (Veysel Atayman-Tuncer Çetinkaya)

        Ayrıntı Yayınları'ndan çıkan 'Popüler Sinema'nın Mitolojisi' serisinin ikinci halkası olan kitap, geçen yüzyılın en kitlesel sanatsal dışavurum aracı olan yedinci sanatın suçla imtihanına bir bakış atma denemesi. Olgunun doğuşundan 70'li yıllara kadar geçen dönemin masaya yatırılması anlamına gelen “Suç Filmleri”, türün bütün yapısal problemlerini, tasnif edilme sorunlarını, zaman içinde birbirinin içine giren, dağılan ve farklı isimlerle, bakış açılarıyla yeniden bir araya gelen tür / alt tür karmaşasını bünyesinde barındırıyor.

        8

        HAKİM'İN YOLCULUĞU
        (Fabien Toulmé)

        Fabien Toulmé'nin gerçek kişilerden ve yaşanmış olaylardan esin alarak yarattığı "Hakim'in Yolculuğu" serisinin üçüncü ve son cildi Makedonya'dan Fransa'ya okurlarla buluştu. Desen Yayınları'ndan çıkan grafik roman serisi, Suriye'deki savaş nedeniyle sahip olduğu her şeyi geride bırakıp yeni ve daha ''yaşanabilir'' bir hayat kurma hayaliyle yollara düşen kendi hâlinde bir bahçıvanın mücadelesine tanıklık ediyor. Seri, genç adamın Lübnan, Ürdün, Türkiye, Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Macaristan, Avusturya ve İsviçre üzerinden Fransa'nın Aix-en-Provence şehrinde noktalanan zorlu yolculuğunu odağına alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ