Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Edebiyat Haftanın Kitapları
        1

        BALIKÇI VE OĞLU
        (Zülfü Livaneli)

        Zülfü Livaneli’nin Ege’nin sakin sularında geçen ve çağın kanayan yarası göçmenlik başta olmak üzere pek çok soruna değindiği yeni romanı Balıkçı ve Oğlu, İnkılâp Kitabevi etiketiyle edebiyatseverlerle buluştu. “Ortaokuldayken denizde yaşama hayaliyle evden kaçıp, iki ay balıkçı sandalında çalışmışlığım bile var” diyerek deniz tutkusunu dile getiren Livaneli, yeni romanında okurunu Ege kıyılarında balıkçı bir ailenin hikâyesine ortak ediyor. Tutkusuyla Ernest Hemingway’e, çevre duyarlılığı ile Halikarnas Balıkçısı’na selam gönderdiği romanında günümüzün en önemli problemlerinden biri olan göçmenlik sorununu insani bir bakış açısıyla ele alan usta edebiyatçı, toplumu değiştiren ve şekillendiren trajedileri de merceğine alıyor.

        2

        NİŞAN EVİ
        (Çiler İlhan)

        Çiler İlhan, Everest Yayınları'ndan çıkan kitabında herkesçe bilinen ama tarihçe söylen(e)meyen türden gerçeklerin belleğin aynasındaki bulanık görüntülerinin izini sürüyor; coğrafyanın çığlığından kaderin fısıltısını derliyor. Ay'ın dağı taşı yarım gönül aydınlattığı, nereden çıktığı belli olmayan bir kum fırtınasının etrafı toza dumana kattığı, sisin sokakların üstüne al şeytan gibi bindiği uğursuz bir gece... Uzaktan bakılınca tam olarak seçilemeyen, yakınına varılınca kimilerini kör, sağır, dilsiz eden kan kırmızı bir hikâye... Kayıtsızlığın ve kabullenmişliğin gölgesinde, olacakla öleceğin çaresizce sustuğunu haykıran bir ilk roman Nişan Evi.

        3

        GECEYARISI KÜTÜPHANESİ
        (Matt Haig)

        Nora Seed berbat halde. Kedisi öldü. İşinden kovuldu. Abisi onunla konuşmuyor. Kimsenin ona ihtiyacı yok. Art arda alınmış kötü kararların sonucunda bir kütüphanede buluyor kendini. Zamanın hiç akmadığı bir gece yarısı kütüphanesinde, sonsuz sayıda kitabın ortasında... İngiliz edebiyatının önemli isimlerinden Matt Haig, 42 dile çevrilen, 2020 Goodreads 'En İyi Roman' ödülü sahibi romanında; Nora’nın pişmanlıklara, ihtimallere ve yeniden seçme imkânına dair çıktığı yolculuğu, insanın en temel sorunlarını konu alan bir kurguyla anlatıyor..

        4

        ANILARDA KALAN PORTRELER
        (Salim Şengil)

        Edebiyatımızın pek çok isminin ilk yayımcısı, parasızlıktan kıvranan edebiyatçıların telif kapısı. İlhan Berk’ten Can Yücel’e, Mehmed Kemal’den Suphi Taşhan’a, Hasan Hüseyin Korkmazgil’den Yılmaz Güney’e, Memduh Şevket Esendal’dan Sait Faik’e edebiyatımızın anı biriktiricisi.
        Anıların biriktiği Üç Nal, Karpiç, Şükran gibi lokantaların, Kürdün, Lefter’in meyhanelerinin, Piknik gibi edebiyat mekânlarının anlatıcısı. Salim Şengil kitapta H2O Kitap'tan çıkan eserinde kanıtlayamayacağı anıları yazmamış, dolayısıyla anı dağarcığının çok sınırlı bir kısmını paylaşmış. Bu yüzden edebiyat tarihimize tanıklık düzeyinde bir katkı Anılarda Kalan Portreler...

        5

        DİREKSİYON
        (Prof. Dr. Üstün Dökmen)

        Prof. Dr. Üstün Dökmen kişisel gelişim romanı Direksiyon’da, düşünen insanı en çok meşgul eden özgürlük, mutluluk ve aşk gibi konuları, zekice kurguladığı ve güçlü bir üslupla beslediği sürükleyici bir yol hikâyesiyle ele alıyor. Usta yazar, Epsilon logosuyla yayımlanan romanında hem bireylerin hem de toplumların çizdiği daireleri ve çıkmazları direksiyon metaforuyla aktarıyor. Aşk ya da iş hayatında sürekli kendi çemberimizi sağlamlaştırmak yerine, çemberin dışına çıkıp dünyadaki yerimizi sağlamlaştırmanın mümkün olduğunu gösteren Direksiyon, okuyan herkesi kendi hayatının direksiyonuna geçmeye davet ediyor.

        6

        ŞİMDİ SENİN ZAMANIN
        (Arzu Tekir)

        Özel sektörde, sivil toplum kuruluşlarında ve kendi girişimcilik yolculuğunda edindiği deneyimleri bir araya getiren Arzu Tekir, yönünü değiştirmeye karar vermiş ancak adım atacak cesareti bulamayanlara sesleniyor: Şimdi Senin Zamanın... Elma Yayınları'dan çıkan kitap sadece kariyer değişimi yapmak isteyenlere değil, mevcut mesleğinde kendini geliştirmek ve iş hayatına yönelik tereddütleri olan kadınların seçimlerini yönetmelerine yardımcı olmak amacıyla yazılmış.

        7

        RÜYALARIN YAZILDIĞI YER
        (Hürer Ebeoğlu)

        Hepimiz rüya görürüz ve bunun çok da kafa yormadığımız birtakım sembollerle ilgili olduğunu düşünürüz. Mesela psikanalizin kurucularından Sigmund Freud'a sorsak bilinçdışına doğru çekmeye başlarız kürekleri. Çünkü ona göre rüyalar, sert dalgaların çarpıp aşındırdığı kayalar gibidir. Şimdi bir kenara bırakalım tüm bu metaforları. Ya birileri günlük yaşamlarımızı izleyip biraz paşa gönlünce biraz da kurallara göre yazıyorsa rüyalarımızı? Hürer Ebeoğlu Küsurat Yayınları'ndan çıkan kitabında bizleri birbirinden orijinal rüya yazıcıları ile tanıştırıyor. Rüyaların Yazıldığı Yer absürd mizahın engin sularında sıradışı, biraz da mantıkdışı bir maceraya demir atıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ