Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar Haluk Yalçın Bloomberg HT'de soruları yanıtladı - İş-Yaşam Haberleri

        PWC Türkiye Başkanı Haluk Yalçın'ın Arzu Maliki ile yaptığı söyleşinin satır başları şöyle;

        Bu hafta Davos'ta "CEO Araştırma" raporunuzu açıkladınız; Araştırmada hangi noktalar öne çıktı anlatır mısınız?

        Haluk Yalçın: Bu sene rapora baktığımızda yöneticilerde globalde ekonominin büyüyeceğine yönelik bir iyimserlik ama ihtiyatlı bir yaklaşım var. Ankete 85 ülkeden 1293 CEO katıldı, ve bu rakamın %40'ı 1 milyar doların üstünde şirketleri yönetiyor. Türkiye'den de 69 CEO katılıyor bu araştırmaya, katılımcılardan %89'u erkek, %11 kadın CEO var.

        Dünyadaki gelir artacak mı sorusu var; ama ana soru olan sizce gelecek 12 ay içerisinde küresel büyüme artacak mı yoksa aynı mı kalacak sorusuna geçen sene %29'u artacak demiş ve bu oldukça düşük bir seviye; bu sene %57'si CEO'ların artacak diyorlar. Aynı soruya %36'ısı aynı kalır dediler, azalacak diyenler ise yüzde 5 oranında oldu bu sene.

        Türkiye'ye yaklaşım biraz daha ihtiyatlı, Türkiye için %53 artacak diyor, %32 aynı kalacak, %16'sı da azalacak diyor.

        Bir başka soru ise gelecek 12 ay içerisinde şirketinizin gelir artışı potansiyeline ne kadar güveniyorsunuz oldu; bu soruya ise güveniyorum diyenlerin oranı %42, Türkiye'ye baktığımızda ise yüzde 32. Risk olarak en çok regülasyon ve jeopoltik belirsizlikler en tepede genelde yöneticiler için..buna ek Türk CEO'lar da dövizdeki dalgalanmaları eklemişler.

        Yatırımlarda geçen sene ABD %43 oranla en çok yatırım yapılan ülke olmuştu, sonra Çin, Almanya ve Japonya geliyordu; bu senede ABD, Çin ve Almanya sıralaması devam ediyor, Türk yatırımcılar için İngiltere dördüncü sonra da Hindistan geliyor.

        Türkiye şu anda satın alma paritesine göre 14.sırada, 2030 için potansiyel 12.sıra; eğer ev ödevimizi iyi yaparsak 2050'de Türkiye 11.sırada olacak. Yani bu satın alma paritesinde ilk 10 ülke hep gelişmiş ülkelerden oluşuyorken, 2050'deki sıralamada ilk 10'nun 6'sı gelişmekte olan ülkelerden oluşuyor. Herkes el birliğiyle bu hedefe doğru koşmalı..

        REKLAM

        "Gelir adaletsizliği" konusu da önemli bir nokta; raporda bu konuda neler anlatılıyor?

        Haluk Yalçın: Gelecekte "Eğitim" çok önemli bir konu; sosyal ilerlemeye odaklı bir gelir yaratma felsefesi geliştirmeliyiz; ikincisi teknolojiye ve inovasyona önem vermeliyiz, özellikle Türkiye'nin hedeflediği zıplamayı yakalaması için inovasyona odaklanılması lazım. Eğitim de çok öenmli yani bizim yapay zekayla başa çıkabilecek ve bunu geliştirebilecek bir nesil yetiştirmemiz lazım.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ