Evlendiniz, yavaş yavaş çocuk düşünmeye başladınız. Peki hazır mısınız acaba? Psikolojik olarak ve ilişki açısından hazır olmak yeterli mi? Vücudunuz buna hazır mı ? İsterseniz gelin biraz ön hazırlık yapalım da hayatımıza neşe getirecek bebeğimiz için sonradan sıkıntı çekmeyelim. Çünkü siz ne kadar iyi olursanız bebeğiniz de o kadar iyi olur ve daha sağlıklı doğabilir. Sizdeki tüm olumlu, olumsuz davranışlar ona da geçebilir, biliyorsunuz... HT Magazin'den Diyetisyen Güneş Aksüs yazdı...
ÇOK BÜYÜK BİR SORUMLULUK
Dünyaya bir bebek getirmek çok büyük bir sorumluluk. Her anlamda! Siz veya eşiniz çok istiyor olabilirsiniz, biriniz korkuyor olabilir, aile baskısıyla istiyormuş gibi görünüyor da olabilirsiniz. Tabii ki herkes anne-baba olmak zorunda değil. Ama biz olmak isteyenlerle devam edelim. Bu heyecanlı haber hiç ummadığınız bir anda da sizi bulabilir, uzun çabalar sonrasında da gelebilir. Bu çabalar en çok sabra ve şefkate ihtiyacınız olan dönemler. Bunu sonra ayrıca konuşacağız.
1. DAHİLİYE HEKİMİNE GİDİN
Yılda 1 kez yapılması gereken bazı metabolik tahliller var ve bunlar kişiye göre değişiklik gösterebilir. Dahiliye hekimine ailenizdeki hastalıkları, nasıl yaşadığınızı anlatıp hamile kalmadan önce sağlık kontrolünden geçmek istediğinizi söyleyin. Şeker, kolesterol ve vitamin değerlerini de içeren bir check up içinizi rahatlatacaktır.
2. DİŞ KONTROLÜ
Eğer ilk denemede hamile kalırsanız, sonra ağrıyan dişinizle söylenmeyin. Öncesinden bir diş hekimine gidip durum kontrolü yapın. Çünkü diş hekimleri bazı uygulamaları ve tedavileri hamileyken yapamıyorlar, yapmıyorlar. Tedaviyi öncesinde bitirmek gebelik boyunca rahat etmenizi sağlayacak.
3. KADIN DOĞUM UZMANININ TAKİBİNDE OLUN
Düzenli olarak gittiğiniz, sizi tanıyan, durumunuzu iyi bilen bir hekimin takibinde olun. Ona hamile kalma isteğinizden bahsedin. Kendisi, önceden yapılması gereken tahlilleri size söyleyecektir. Endokrin doktoruyla birlikte istenen tahlilleri tek seferde hallederseniz, ikisinin de bu sonuçları görmesi çok iyi olacaktır.
4. DİYETİSYEN DESTEĞİ
Hamile kaldıktan sonra başınıza gelecekleri tam olarak bilmiyorum. Bulantılı bir gebelik mi geçecek? İştahınız artacak mı azalacak mı? Sağlıklı beslenme düzenini oturtabilecek misiniz? Diyetisyene gidip vücut analizi yaptırın. Yediğiniz, yemediğiniz ne varsa anlatın. Diyetisyen beslenme öykünüzü dinleyip gebelik öncesi neler yapmanız gerektiğini anlatacaktır. Böylelikle beslenmeye bağlı vitamin-mineral eksikliği kuşkusu kalmayacaktır. Yeme davranışıyla ilgili bir problem veya eksikliği gebelik öncesinde çözmek bu dönemin çok daha iyi geçmesini sağlar.
5. MİDENİZİ TOPARLAYIN
İlk dönemlerin mide bulantısı, kusması, son ayların reflüsü derken gebelikte en çok midenizle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Eğer gastrit, reflü ve ülser gibi sorunlarınız varsa hamile kalmadan lütfen bir gastroenteroloğa gidin. Önceden midenizi toparlarsanız, sonradan koruması çok daha kolay olacaktır.
6. SPOR YAPIN
Spora başlayanlar çok daha aktif, enerjik, fit ve sağlıklı olurlar. Zihinleri de bedenleri gibi daha iyi çalışır, daha rahat olur. Hamile kalmanız, sonrasındaki süreç, doğum ve doğum sonrası toparlanma da spor yapanlarda çok daha kolaydır.
7. SU İÇMEYE BAŞLAYIN
Diyetisyene gittiğinizde sorduğu önemli sorulardan biri “Günde kaç bardak su içersiniz?” olacak. Bugünden itibaren günde 8 bardak (2 litre) su içmeye başlayalım.
8. PSİKOLOGLA GÖRÜŞÜN
Amacımız 9 ayın ve sonrasının sağlıklı ve keyifli geçmesi. Hamileyken hormonların değişimi duygularınızla oynayacak. Sonra “Ben neden böyle oldum?” demeyin. Güvendiğiniz bir psikoloğa gidip kendinizi her yönden bu sürece hazırlayın.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.