Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban kesiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarıda bulundu. Burnunda, gözünde akıntı olan ve salyalı hayvanların kurbanlık olarak alınmaması gerektiğini belirten Çolakoğlu, kesilen kurbanlardan ortaya çıkan atıkların da çöpe atılmayıp gömülmesinin sağlıklı olacağını ifade etti.

        Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Hatay'da 391 bin küçükbaş ve 150 bine yakın büyükbaş hayvan bulunduğunu, bu hayvanların genelde kurbanlık olarak değerlendirildiğini belirtti. Şanlıurfa, Konya, Aksaray, Diyarbakır ve Ağrı’dan Hatay'a kurbanlık için hayvan girişleri olduğunu ifade eden Çolakoğlu, kentte her yıl genellikle 78 bin civarında küçükbaş, 9 bine yakın da büyükbaş hayvan kesimi yapıldığını kaydetti. Kesilen kurbanların küpelerinin il ve ilçe müdürlüklerine getirilerek sistemden düşürülmesi gerektiğine işaret eden Çolakoğlu, kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

        "Özellikle burun akıntısı, salya, gözlerde akıntılar, topallık, fiziksel olarak dışa yansıyan durumu olan hayvanları kurbanlık olarak alıp değerlendirmemek gerekir. Bunun dışında özellikle hayvanlarda kulak küpesi olmasına dikkat etmek gerekir. Veteriner hekimlerin kontrol ettiği ve kurbanlığa uygun olan hayvanlar değerlendirilmeli. Bunları aldığımız yerlerde özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmuş olmalarına dikkat edilmelidir. 2 yaşını doldurmuş olup olmadıklarını da kulak küpeleri ile beraber bizim sistemimizde kontrol edilmek istendiği zaman kontrolü yapılabilmektedir. Küçükbaş hayvanların da özellikle besili olması, kurbanlığa uygun olması gerekmektedir. Bunun dışında özellikle hayvanların il içerisinde nakillerinde nakil belgesi, küçükbaşlarda ve büyükbaşlarda da pasaportla nakillerini yapmak gerekir. İl dışına hayvanları götürmek gerektiği zamanlarda da bunları mutlaka veteriner sağlık raporuna dönüştürmek, o şekilde intikalleri yapmak lazım. Kurbanlıklar kesildiğinde kulak küpelerini alıp il ve ilçe müdürlüklerimizdeki arkadaşlarımıza götürerek sistemden düşümlerini yapmalıyız.”

        Çolakoğlu, kesilen hayvanlardan çıkan atıkların çöplere atılması durumunda insanlara geçebilecek zoonoz hastalıkların oluşabileceğini de belirterek, “Hayvanlarımızı kestiğimiz vakit özellikle sakatatlar ve etleri dışında atılacak malzemeleri çevreye zarar vermeyecek şekilde hayvanlardan insanlara geçebilecek zoonoz hastalıklar olabileceği düşüncesiyle, bu tehlikeyi bertaraf etmek için özellikle sakatatları ve hayvanların iç organlarını alıp çok derin ve çevreye zarar vermeyecek bir şekilde gömmek gerekiyor. Bu atıkları çöplere atmak çok doğru bir davranış değildir” dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Hatay haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Hatay Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler