Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Heiko Maas: ''Herkesi Afganistan'dan çıkaramayacağız. Bunu dürüstçe söylemek gerekir''
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Maas, Bild gazetesinin televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Afganistan’dan tahliye operasyonu 31 Ağustos’a kadar veya birkaç gün fazla sürse bile bu sürenin Almanya veya ABD’nin ülkeden çıkarmak istediği kişilerin tahliye edilmesi için yetmeyeceğini belirtti.

        "Bu askeri tahliye operasyonunun kalan günlerinde herkesi Afganistan'dan çıkaramayacağız. Bunu dürüstçe söylemek gerekir." diyen Maas, bundan dolayı askerî tahliyelerden sonra da Afganistan’dan insanları tahliye etme imkanının bulunması gerektiğini, bunun için de Kabil Havalimanı'nın sivil kullanımına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

        Maas, tahliye operasyon süresinin uzatılıp uzatılmayacağı konusunda gün içinde Washington’da karar alınmasının beklediğini aktardı.

        REKLAM

        MASS: ''NE KADAR ACI OLURSA OLSUN TALİBANLA KONUŞMAK ZORUNDAYIZ''

        Müttefik ülkeler ve Taliban ile görüşmeler yapıldığını belirten Maas, "Ne kadar acı olursa olsun Taliban ile konuşmak zorundayız. Bunun alternatifi, insanları kendi hallerine bırakmak. Buna hazır değiliz." değerlendirmesinde bulundu.

        Maas, Özbekistan, Tacikistan veya Pakistan gibi Afganistan’ın komşu ülkelerine karadan kaçan insanlar için de seçeneklerin bulunmasını talep etti.

        Almanya’nın şimdiye kadar, 351’i Alman vatandaşı olmak üzere, yaklaşık 3 bin 800 kişiyi Afganistan’dan tahliye ettiği bilgisini paylaşan Maas, nerede bulunduklarını bildikleri yaklaşık 100 Alman vatandaşı ve onların aileleriyle temasta olduklarını, bu insanları da güvenli şekilde havalimanına götürmeye çalıştıklarını kaydetti.

        ABD, AFGANİSTAN'DAN YAKLAŞIK 21 BİN 600 KİŞİYİ DAHA TAHLİYE ETTİ

        ABD'nin 23-24 Ağustos tarihlerinde 24 saatte Afganistan’ın başkenti Kabil’den yaklaşık 21 bin 600 kişiyi tahliye ettiği bildirildi.

        Beyaz Saray Basın Ofisinden yapılan açıklamada, ABD ordusuna ait C-17 ve C-130 tipi uçaklarla 23-24 Ağustos tarihlerinde 24 saatte gerçekleştirilen 37 uçuşla yaklaşık 12 bin 700 kişinin ve 57 koalisyon uçuşuyla 8 bin 900 kişinin tahliye edildiği belirtildi.

        Böylece yaklaşık 21 bin 600 kişinin Kabil'den tahliye edildiği bilgisi paylaşıldı.

        ABD, 14 Temmuz tarihinden bugüne kadar yaklaşık 58 bin 700 kişinin Kabil’den tahliyesini gerçekleştirdi.

        Açıklamada ABD’nin, temmuz ayı sonundan bu yana toplamda 63 bin 900 kişiyi Afganistan’dan çıkardığı kaydedildi.

        ALMANYA'DAN TÜRKİYE VE ABD GÖRÜŞMESİ: KABİL HAVALİMANI

        Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Kabil Havalimanı'nın sivil havacılık faaliyetiyle askeri tahliye operasyonlarına devam edebilmesi için Türkiye ve ABD ile görüştüklerini söyledi.

        Maas Berlin'de yaptığı açıklamada, Kabil Havalimanı'nın ABD askerlerinin çekileceği tarih olan 31 Ağustos'tan sonra da faaliyetlerine devam etmesinin önemine dikkati çekerek, "ABD, Türkiye ve diğer ülkelerle Kabil Havalimanı'nın faaliyetlerine devam etmesi konusunda görüşme halindeyiz. Bu konu aynı zamanda ABD güçlerinin çekilmesinden Taliban ile görüşmeleri de gerektiriyor." dedi.

        Pakistan, Hindistan, Tacikistan ve Özbekistan dışişleri bakanları ile görüştüğüne dikkati çeken Maas, "Bu ülkelere geçebilen yerel personele daha çabuk ve kolay vize vereceğiz. Listelerimizde yer alan tüm yerel çalışanlar ve diğer tehlike altındaki kişiler için ikamet hakkı koşullarını oluşturacağız." ifadelerini kullandı.

        Maas, İslamabad, Yeni Delhi, Taşkent'teki vize bölümlerinin kapasitelerini artıracaklarını sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ