
Hong Kong'daki protestoların en tanınmış yüzü olan aktivist Joshua Wong, serbest bırakıldıktan sonra yaptığı ilk konuşmada, yönetimin lideri olan Carrie Lam'ı istifaya çağırdı.
22 yaşındaki Wong, 2014 yılındaki demokrasi yanlısı eylemlerdeki rolü nedeniyle yargılanmış ve 5 hafta önce cezaevine girmişti.
Wong, "Ben cezaevindeyken, Carrie Lam'ın canlı yayınını izledim. Tek söyleyebileceğim o gözyaşı dökerken, Hong Kong vatandaşları kanlarını döküyordu" dedi.
Serbest bırakıldıktan sonra BBC'ye de konuşan Joshua Wong, Hong Kong halkının kendi liderini seçmesi gerektiğini söyledi.
Hong Kong'da son 30 yılın en büyük eylemi olarak tanımlanan Pazar günkü protesto sonrası, göstericiler eylemlerini genişletti.
Suçluların Çin'e iadesine ilişkin tartışmalı yasa tasarısının askıya alınmasına karşın, Çin destekli Hong Kong lideri Carrie Lam'ın özür açıklamasını da reddeden protestocular yönetimin istifasını istiyor.
Pekin yönetimi ise Lam'ı desteklemeyi sürdürüyor.
Pazar günü, organizatörlerin 2 milyon kişinin katıldığını açıkladığı büyük gösteri sonrası protestocular, Pazartesi günü hükümet binası önünde yeniden toplandı.
Göstericiler, Lam'ın istifasının yanında, tartışmalı suçlu iade tasarısının iptalini, cezaevindekilerin salıverilmesini de talep ediyor.
https://www.facebook.com/bbcnewsturkceservisi/videos/448567432640354/
Tartışma yaratan yasa ne içeriyor?
Hong Kong, "iki sistem, tek devlet" ilkesi altında yönetilen eski bir İngiliz kolonisi.
Bu yarı özerk bölge, 1997'de yeniden Çin'in hâkimiyeti altına girdi ancak Hong Kong halkının kendi yasaları ve sivil özgürlükleri bulunuyor.
Tartışmalara neden olan tasarının doğurduğu gösteriler ise yargı bağımsızlığı imtiyazına ilişkin kaygılar nedeniyle başladı.
Yasa, Hong Kong halkından birinin veya bir ziyaretçinin, Çin'e yargılanmak üzere iadesine imkan veriyordu.
Protesto için sokağa çıkanlar, Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargılama süreçleri ve işkencenin yaşanmasından endişe ediyor.
Temelde ise Çin'in, özerk yönetim üzerinde giderek artan etkisi protesto ediliyor.
Çin protesto haberlerini sansürlüyor
Hong Kong'daki demokrasi yanlısı gösteriler uluslararası bağlamda da yankı buldu.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump ile Çin lideri Şi Cinping arasında G20 zirvesinde yapılacak görüşmede, bu konunun da konuşulacağını söyledi.
Çin ise protestolar ile ilgili sansür mekanizmasını devreye soktu.
Internet üzerinden protestolarla ilgili bilgiye ulaşabilmek, algortimalarla engelleniyor.
Ana akım medyada konu ile ilgili yer alan birkaç kısa haberde ise "dış güçlerin müdahalesi" öne çıkarılıyor.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.