Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Huawei’ye kimler sırtını döndü? [Sıralı Tam Liste] - Teknoloji Haberleri
        1

        ABD’nin akıllı telefon üreticisi Huawei’yi ‘kara liste’ye almasının ardından, Çinli şirket ile ilişkilerini askıya alan şirketlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Her ne kadar ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei’ye uygulanacak ticari kısıtlamaların bazılarının 90 günlüğüne ertelendiğini duyursa da, önce Google ardından Intel, Qualcomm ve Microsoft gibi devler, Çinli şirketle olan iş birliklerini gözden geçirme yoluna gitti. İşte son bir haftada yaşanan sıcak gelişmelere bağlı olarak Huawei ile arası bozulan teknoloji dünyanın önde gelen şirketleri…

        2

        Google

        ABD yönetiminin direktiflerine uyarak, Çinli şirketle ilişkilerini askıya alan Google, mevcut Huawei kullanıcılarına hizmet vermeye devam edeceğini duyurdu. Ancak ABD’nin Çinli şirkete tanıdığı 90 günlük geçici vizenin dolacağı 19 Ağustos 2019’dan sonra Huawei’nin Android platformunda kalıp kalamayacağı belirsiz. Hatta Huawei’nin amiral gemisi Mate 20 Pro, Android Q Beta programından çıkarıldı. Huawei de bir ay önce ‘B planı’ olarak duyurduğu kendi mobil işletim sistemi için sürdürdüğü çalışmaları hızlandırdı. Çinli şirketin Tüketici İş Grubu CEO'su Richard Yu, Huawei’nin kendi işletim sisteminin sonbahara kadar akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere hazır olacağını belirtti.

        3

        Microsoft

        Huawei’nin dizüstü bilgisayarlarında Windows işletim sistemiyle yer alan Microsoft ise resmi açıklama yapmamasına karşın, Huawei ürünlerini sessiz sedasız raflarından kaldırdı. ABD’li teknoloji devi Microsoft’un online mağazası üzerinden satılan MateBook X Pro başta olmak üzere Huawei’nin dizüstü bilgisayar modelleri, satış listelerinden çıkarıldı.

        4

        Qualcomm

        Google’ın ardından diğer ABD’li şirketler de Huawei’ye karşı harekete geçti. Bunlardan biri de ABD merkezli çip üreticisi Qualcomm oldu. Huawei'nin kara listeye alınmasından üç gün sonra Qualcomm'un çalışanlarına bir sonraki bildirime kadar Huawei ile iş yapmamaları ve Çinli şirkete tedarik sağlamamalarını istediği ortaya çıktı.

        5

        Intel

        Listedeki bir diğer ABD merkezli önde gelen çip üreticilerinden olan Intel de Huawei yasağından etkilenen devler arasına girdi. Özellikle dizüstü bilgisayarlarında Intel işlemcileri kullanan Huawei’nin, yasağın olası boyutuna göre üretimi için gerekli olan en az 3 aylık çip ve diğer bileşenleri stoklama yoluna gittiği belirtildi.

        6

        Lumentum

        ABD'li cep telefonu parçaları üreticisi Lumentum da ABD Başkanı Donald Trump’ın fitilini ateşlediği kara liste kararının ardından, Huawei’ye tedarik ettiği parçaların sevikiyatını durdurduğunu açıkladı. ABD’li şirket, geçen yılın son çeyreğinde toplam gelirinin yaklaşık beşte birini (yüzde 18) Huawei'yden elde ettiğini duyurmuştu.

        7

        Panasonic

        ABD’nin kara liste kararını yansımaları, ABD ile sınırlı kalmadı. Japon teknoloji firması Panasonic de Huawei ile ilişkilerini kestiğini duyurdu. Şirketin sözcüsü "ABD hükümeti yasağına tabi Huawei ve 68 grup şirketi ile olan tüm ticari işlemlerimizi durdurduk" açıklaması yaptı.

        8

        ARM

        İngiltere merkezli çip tasarımcısı ARM de Huawei ile olan çalışmalarını askıya aldı. Şirket çalışanlarına yönelik yaptığı bildiride, çalışanlarına, tüm aktif sözleşmeleri, destek haklarını ve bekleyen sözleşmeleri durdurmalarını istedi.

        9

        Vodafone

        Mobil iletişim operatörü Vodafone, İngiltere’de 3 Temmuz’da lansmanını yapmayı planladığı 5G kapsamındaki Huawei telefonları listesinden çıkardı. Şirketin sözcüsü, Huawei’nin yeni 5G cihazlarıyla ilgili belirsizliğe dikkat çekerek, “Huawei’nin 5G telefonlarında almaya başladığımız ön siparişleri durduruyoruz. Bu durumu gözden geçireceğiz” dedi.