Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İngiltere: Rusya'nın işgal planı çoktan başladı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Başbakanlık Konutu 10 Numara'dan bir sözcü, basına verdiği demeçte, "Aldığımız istihbarat, Rusya'nın bir işgal başlatma niyetinde olduğunu ve Putin'in planının çoktan başladığını gösteriyor. Rus senaryosunun, belirli durumlarda görmeyi umduğumuz unsurlarının gerçek zamanlı olarak oynanmaya başladığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

        Öte yandan sözcü, Avrupa'da savaşı önlemek için hala bir diplomasi penceresinin olduğunu sözlerine ekledi.

        İngiltere Savunma Bakanı Wallace ise provokasyonlara dikkat çekerken, "Sahte bayrak olayları çoğaldı" dedi.

        Son 48 saat içinde, Ukrayna sınırındaki birlik sayılarında ve fırlatma alanlarına hareket eden birliklerde sürekli artış gördüklerini belirten Wallace, Putin'i Ukrayna'yı işgal etmemeye çağırdı.

        "BÖLGE GÜVENLİĞİNİ SAVUNMAYA KARARLYIIZ"

        Wallace, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hala Ukrayna'yı işgale kararlı olduğunu savunarak, "Tüm göstergeler, Rus kuvvetlerinin artan sayı ve hazırlığına işaret ediyor." dedi.

        Wallace, Ukrayna-Rusya gerilimine ilişkin parlamentoda yaptığı konuşmada, Rusya'nın istikrarsızlaştırıcı tutumunun, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü etkilemesine izin verilmemesi gerektiğini belirterek, "Bölgesel güvenliği savunmaya kararlıyız." ifadesini kullandı.

        Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'dan, "ülkesinin Ukrayna'yı işgal etme niyeti olmadığına dair güvence" aldığına işaret eden Wallace, ancak Rusya'nın muharebe gücünün yüzde 65'i Ukrayna sınırında toplandığı için "Gerçeklerin farkında olmalıyız." diye konuştu.

        İngiliz Bakan Wallace, "Tüm göstergeler Rus kuvvetlerinin artan sayı ve hazırlığına işaret ediyor." dedi.

        "GÜÇLÜ ENDİŞE NEDENİMİZ VAR"

        Ortak askeri tatbikatlar tamamlandığında, Rus birliklerinin Belarus'tan çekileceği yönündeki taahhüdün de yerine getirilmediğine dikkati çeken Wallace, "Tatbikat şimdi ikinci bir emre kadar uzatıldı." ifadesini kullandı.

        Wallace, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'yı işgale kararlı olduğuna dair "güçlü bir endişe nedeni" olduğunu dile getirerek, "Bunlar, Ukrayna'yı işgal etme niyetinde olmadığına dair tekrarlanan açıklamalarını yerine getiren bir Rus hükümetinin eylemleri değil." değerlendirmesinde bulundu.

        İngiliz Savunma Bakanı Wallace, şunları kaydetti:

        "Putin hala bir işgale kararlı. Kendisinin insani krize, istikrarsızlığa ve sadece Ukraynalılar'ın değil, Rus halkının da yaşadığı acılara yol açan olayların trajik bir nedenini belirleme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna inanıyorum."

         Putin ve Lavrov'dan Rusya Güvenlik Konseyi'nde önemli açıklamalar
        Putin ve Lavrov'dan Rusya Güvenlik Konseyi'nde önemli açıklamalar Haberi Görüntüle

        Bugün Rusya lideri Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov açıklamalarda bulunmuştu. Somut bir tehditle karşı karşıya olduklarını belirten Rusya Devlet Başkanı Putin, "Rusya sorunları barışçıl yöntemlerle çözmeye çalışıyor" derken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise "NATO ve ABD'ye taleplerimizi ilettik. NATO açık kapı politikası nedeniyle taleplerimiz reddetti. Güvenlik endişelerimiz gözardı ediliyor" ifadelerini kullanmıştı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ