Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İnsan genetiğinin benzerlik gösterdiği canlılar: İnsan DNA'sına yakın olan hayvanlar hangileridir?
        1

        Vücudumuzda bizi biz yapan 3 milyar genetik yapı taşı veya baz çifti vardır. Bu 3 milyar baz çiftinden yalnızca küçük bir miktarı bize özgüdür ve bu da bizi genetik olarak bir sonraki insana yaklaşık yüzde 99,9 oranında benzer kılar. Yani bizi, bir diğer insandan farklı kılan yalnızca yüzde 0,01'lik DNA oranıdır.

        2

        Fizikçi ve girişimci Riccardo Sabatini'nin yakın tarihli bir TED konuşması, tüm genetik kodunuzun basılı bir versiyonunun yaklaşık 262 bin sayfa veya 175 büyük kitap kaplayacağını söyledi. Bu sayfalardan sadece yaklaşık 500 tanesi bize özel olacaktır.

        Bunun nedeni, genomumuzun büyük parçalarının hayvanlar aleminde benzer işlevleri yerine getirmesidir. Bakın, hangi hayvanlarla genetik olarak benziyoruz?

        3

        Science dergisinde 2009 yılında yayınlanan bir rapora göre, evcilleştirilmiş sığırlar genlerinin yaklaşık yüzde 80'ini insanlarla paylaşıyor.

        4

        Kediler düşündüğünüzden daha çok bize benziyor. 2007 yılında yapılan bir araştırma, Habeş evcil kedisindeki genlerin yaklaşık yüzde 90'ının insanlara benzer olduğunu buldu.

        5

        Tüylü vücutları bir insanınkinden oldukça farklı olsa da, tavuk genlerinin yaklaşık yüzde 60'ı, insan genine benzer.

        6

        Protein kodlayan genler söz konusu olduğunda, fareler insanlara yüzde 85 benzer. Kodlamayan genler için ise bu oran yaklaşık yüzde 50'dir. Ulusal İnsan Genomu Araştırma Enstitüsü, bu benzerliği yaklaşık 80 milyon yıl önceki ortak bir ataya bağlamaktadır.

        7

        2005 yılında yapılan bir araştırma, yaşayan en yakın evrimsel akrabalarımız olan şempanzelerin genetik olarak insanlara yüzde 96 oranında benzediğini buldu.

        8

        Böceklerin DNA'sına gelince, insanların biraz daha az ortak noktası var. Örneğin meyve sinekleri, insanlarla hastalığa neden olan genlerin yüzde 61'ini paylaşır; bu, NASA'nın uzay yolculuğunun insan genlerine neler yapabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için böcekleri neden kullandığını açıklıyor.

        9

        Muzlar bile şaşırtıcı bir şekilde insanlarla aynı DNA'nın yaklaşık yüzde 60'ını paylaşıyor!

        Kaynak: Business Insider, Science dergisi, Ulusal İnsan Genomu Araştırma Enstitüsü

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ