HRW’den yapılan açıklamada, Total ve Chevron şirketlerinin 26 Mayıs Çarşamba günü, Myanmar’da ortağı oldukları Moattama Gaz Aktarım Şirketinin (MGTC) cuntanın da bulunduğu hissedarlarına kar payı dağıtmayı durdurma kararını açıkladığı hatırlatıldı.
Yaklaşık 1 milyar doları bulan doğal gaz gelirlerinin askeri yönetimin en büyük döviz gelirini oluşturduğu kaydedilen açıklamada, Chevron ve Total’in durdurduğu kar paylarının bunun ancak yüzde 5’i olduğu, hükümet ve şirketlerin, cuntanın fona ulaşmasını engellemek için daha ciddi adımlar atması gerektiği aktarıldı.
Açıklamada, Total ve Chevron açıklamalarında, MGTC’nin askeri yönetime ödediği ek tarifeler, ücretler ve vergiler ile şirket hissedarlarından cunta kontrolündeki Myanmar Petrol ve Gaz Girişiminin (MOGE), diğer hissedar Tayland kamu şirketi PTTEP’ye doğal gaz satarak elde ettiği gelirlerden bahsedilmediği vurgulandı.
Total ve Chevron’un durdurulan ödemelerin değeri hakkında daha fazla bilgi vermesi gerektiği ifade edilen açıklamada, Myanmar’da faaliyet gösteren tüm enerji şirketlerinin yaptırımlar konusundaki tutumlarına açıklık getirmesi gerektiğinin altı çizildi.
Açıklamada, “Şirketler, uygulanabilir tüm uluslararası yaptırımlara bağlı kalmalı ve kamuoyuna asker kontrolündeki devlet şirketlerine yaptıkları tüm ödemeleri açıklamalı.” ifadeleri kullanıldı.
Myanmar’a doğal gaz gelirleri konusunda daha fazla yaptırım düşünen hükümetlerin, MGTC’nin hissedarlarından PTTEP ile asker kontrolündeki hesapların bulunduğu bankalara odaklanması gerektiğine işaret edilen açıklamada, bu şirketin satın aldığı doğal gaz karşılığında cuntaya her yıl yüzlerce milyon dolar ödeme yaptığı kaydedildi.
Açıklamada, ülkenin doğal gaz yataklarında faaliyet gösteren şirketlerin ABD, Avrupa, Tayland ve diğer kurumların Myanmar’daki askeri yönetime yönelik yaptırımlara destek vermesi gerektiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
“Hükümetler askeri cuntanın elde ettiği doğal gaz gelirini etkili şekilde yaptırımla engellerse, cunta Myanmar halkına zarar verecek 1 milyar avroyu kaybedecek.”
- Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Myanmar ordusunun darbe karşıtlarına müdahalesi sonucu 840 kişi hayatını kaybetti. Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.