Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Son dakika: iPhone'lar için güvenlik yöntemleri - Teknoloji Haberleri

        iOS 12 işletim sistemi çıkalı henüz bir hafta bile olmadı. Her işletim sisteminde olduğu gibi, bu güncelleme de önceki sürümden bilinen bazı kullanışlı güvenlik ve gizlilik ayarlarını koruyor. Ancak güvenliği elden bırakmamak için birkaç ayar yapmaktan zarar gelmez.

        1- Güncellemeleri kaçırmayın

        Akıllı telefonlar için en büyük güvenlik riski güncellemeleri yapmamaktır: Hacker'lar verilere erişmek için durmaksızın çalışır. Güncellemeler ise hacker’ların faydalanacağı açıkları kapatır. Dolayısıyla bu açık ne kadar uzun süre yamanmadan kalırsa, kötü niyetli bir kişinin erişim kazanma olasılığı da o kadar yüksek olur.

        REKLAM

        Güvenlik uzmanları, programcıların mevcut güvenlik açıklıklarını kapattığı en son işletim sistemi sürümlerini istisnasız, hemen indirmenizi öneriyorlar.

        Bu işi sürekli takip etmek zorunda da değilsiniz. Otomatik güncelleme ayarını "Ayarlar" uygulamasını açarak yapabilirsiniz. Burada Genel’in altındaki Yazılım Güncelleme ibaresini tıkladığınızda yazılımın arka planda otomatik olarak güncellenmesini ayarlayabilirsiniz.

        Yeni iPhone'lar yeni iOS 12'yi de izledikten sonra. Apple'ın mobil cihazları için sistem ne gibi bir güncelleme yapabilir?

        2- İki aşamalı güvenlik kullanın

        Akıllı telefonlardaki birçok uygulama ve hesap sayesinde, ara sıra kim olduğumuzu telefona kanıtlamamız gerekiyor.

        Eskiden kullanıcı adı ve parolalarla yapılabilen bu işlem, parola kayıt özelliği sayesinde son derece can sıkıcı olmaktan çıkmıştı. Ta ki, siber suçlular bunun da üstesinden gelene kadar.

        Bu kez de parolaları otomatik deneyen yazılımlarla hesaplarımızı ele geçirmeye başladılar. Bu talihsiz durumla karşı karşıya kalmamamızı isteyen güvenlik uzmanları, programlara iki aşamalı koruma getirdi.

        Tıpkı internet bankacılığında olduğu gibi, birçok uygulama ve sisteme parolanıza ek olarak bir güvenlik adımı daha eklemek mümkün.

        Genellikle kısa mesaj (SMS) ile yapılan bu çözümle Google’ın yanı sıra, Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp gibi sosyal ağ ve mesajlaşma uygulamalarını da koruma altına alabilirsiniz.

        REKLAM

        Size tavsiyem, iCloud gibi fotoğrafların yedeklenebildiği, telefon ve diğer cihazların konumunun, dolayısıyla sizin konumunuz görülebildiği bir sistemi de iki aşamalı korumaya almanız.

        Bunu elbette Apple hesabınıza da yapabilirsiniz.Bunun için Ayarlar’a girdikten sonra, ekranın üst kısmından adınıza dokunun ve “Şifre ve Güvenlik"e girin. Burada İki AşamalıKimlik Doğrulaması’nı seçin, ve adımları izleyin.

        3- USB kablosuyla hırsızlığı önleyin

        Hırsızlar illâ dünyanın diğer ucunda olmak zorunda değil. Başında olmadığınız bir an bir USB bağlantısı kurarak da verilerinizi çalabilirler. Maalesef sistemden izin almadan da bunu yapabilen yazılımlar mevcut.

        Apple uzun zamandır bu açığı kapatacağını açıklamıştı. iOS 12'de bu durum üstü kapalı da olsa hayata geçirildi.

        REKLAM

        USB girişi, bir saat boşta kalma süresinin ardından iOS 12'de otomatik olarak devre dışı bırakılır, böylece yalnızca şarj kablosu çalışır. Yabancı USB kabloları takılabilir, ancak artık akıllı telefondan veri alamaz.

        Bu ayarı devreye sokmak için Ayarlar’dan Face ID ve Parola’ya girin. Güvenlik kodunuzu girdikten sonra, "USB aksesuar" anahtarının devre dışı olduğundan emin olun.

        4- Basit ama karmaşık şifreler kullanın

        12345 gibi basit parolalar konusunda sayısız uyarı yazısı ve haber yayımlandı. Her ne kadar güvenli bir parola seçmiş olsanız dahi, cihazlarınız için sürekli olarak yeni ve güvenli parolalar uydurmak kolay bir iş değil.

        iPhone’lardaki ekran kilidini açmak için önceden dört haneli bir sayı girmek gerekiyordu, bir süredir bu 6 sayıya çıkartıldı. Bu, bilgisayar korsanlarının doğru kombinasyonu bulmasını zorlaştırıyor. Daha fazla güvenlik için küçük bir ayar yapmak da mümkün.

        Ayarlar, FaceID ve Parola altından “Parolayı değiştir”e dokunun. Ekranın altındaki "Parola Seçenekleri"ne girdiğinizde daha fazla seçeneği göreceksiniz. Buradan alfasayısal seçerek harf ve sayıların birleşimini kullanabilirsiniz.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ